10. oktober 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Trump trækker blankt

Optrinnet til nattens tv-duel mellem Donald Trump og Hillary Clinton var så bizart, at ingen havde forventet, at selve debatten kunne udarte sig endnu mere sælsomt. Men dét lykkedes. Måske fordi forventningerne til ’The Donald’ var så tåkrummende lave – efter en uge, hvor han havde pralet med sexovergreb á la ”grab ’em by the […]

Det bedste vi har set

Soheila Azimi blev jordemoder

Hvis du vil læse en dejlig historie på en mandag, så læs den her om Soheila Azimi, der 17 år gammel kom til Frederikshavn som afghansk flygtning fra Iran. Hun kendte ikke et øje, var ikke berettiget til kontanthjælp, og hendes mand arbejdede ufaglært fra klokken 6 til 23 for at forsørge dem. I dag er hun 32 og jordemoder på Danmarks største fødegang. Men fortællingen er lidt bittersød: ”Når folk spørger, hvor jeg kommer fra, har jeg så meget lyst til at svare, at jeg er dansker. Men jeg kan godt mærke, at folk forventer noget andet. Så jeg siger bare, at jeg er halvt iraner og halvt afghaner. Det er lidt ærgerligt. Og det kan godt gøre mig lidt ked af det. Men sådan er det.”

Indernettet

Vi har vænnet os til at tænke på internettet som the cloud. Et nærmest metafysisk parallelunivers, som eksisterer lige her og allevegne på én gang. Så det føles næsten provokerende, når Quartz skriver, at ”internettet er fysisk”. Man kan se internettet, og man kan kortlægge det. Det er verdenshistoriens mest komplekse infrastruktur, og man kan godt komme til at måbe lidt over selve storheden i det her ”kort over internettet”. De ord, som vi kan læse på et website, sidder først fast på små magneter, senere bliver de til lys. Det er da poetisk.

Spisesedlen

To missiler er affyret mod et amerikansk krigsskib i Yemen. USA støtter en koalition ledet af Saudi Arabien i det krigshærgede Yemen, som kæmper mod oprørsbevægelsen Houthierne. Alt tyder på, at oprørerne står bag det mislykkede angreb. Missilerne blev affyret kort tid efter et brutalt luftangreb, som dræbte 155 civile i hovedstaden Sanaa. USA genovervejer støtten til koalitionen.

Elever og forældre skal kunne klage over skoler, hvis de ikke mener, at skolen har gjort nok for at forhindre mobning. Regeringen mener, der skal oprettes kommunale klageinstanser, og minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, vil i den forbindelse indføre sanktioner som bøder og påbud til skoler, der indberettes. Forslaget bakkes allerede før forhandlingerne i Folketinger op af DF og SF. 

Den canadiske forfatter Kelly Oxford opfordrede fredag kvinder til at dele deres første seksuelle krænkelse på Twitter under hashtagget #NotOkay. De første 14 timer fik hun 50 reaktioner i minuttet fra kvinder over hele verden, der delte deres historier. I dag har tweetet over 10.000 delinger og 20.000 likes. Kelly Oxfords opfordring var en reaktion på offentliggørelsen af en video fra 2005, hvor Donald Trump taler nedsættende om kvinder og blandt andet opfordrer til seksuel krænkelse uden samtykke:  ”Tag dem på fissen. Du kan gøre hvad som helst,” siger han.

Bilbombe dræber 18 i Tyrkiet. Ti soldater og otte civile omkom i angrebet ved et militært checkpoint. Tyrkiets premierminister Binali Yıldırım beskylder kurdiske oprørere for at stå bag angrebet, og den tyrkiske regering er med det samme gået til modangreb.

 

Kina melder sig ind i kampen om at bygge rumskibe, der skal fragte turister ud i rummet. Tidsskriftet New Scientist skriver, at Kina har planer om at overhale konkurrenterne indenom med et rumskib, der kan fragte hele 20 turister til det ydre rum på en gang. Projektleder Han Pengxin fortæller, at han forventer, at den første turisttur vil finde sted i 2020 og komme til at koste mellem 200.000 og 250.000 dollars per person.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12