11.-12. april

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Alternativets politik er blevet de vækst-liberales våde drøm

Hvis du synes, at din påskekarantæne føles som en lang ørkenvandring gennem Golgata med et kors på ryggen og en tornekrone på hovedet, så synes vi ærligt talt, du skulle overveje, hvordan stakkels Torsten Gejl har det. Som det eneste tilbageværende folketingsmedlem for Alternativet har han set alle sine kollegaer forsvinde, efter de beskyldte den […]

Kære læser

Žižek har skrevet en bog om corona

På rekordtid har den slovenske filosof Slavoj Žižek forfattet en ny bog om COVID-19. PANDEMIC! – COVID-19 Shakes the World hedder den, og det råbende udtryk passer nu også fint til bogens fremmeste formål: Žižek ønsker at illustrere, hvordan den nuværende pandemi kan åbne døren til en ny form for global, opbyggelig kommunisme. En ny Internationale […]

Spisesedlen

Ved et pressemøde mandag løftede statsminister Mette Frederiksen endelig sløret for, hvordan første fase for genåbningen af Danmark vil foregå: Forsigtigt. Efter påske slår vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger igen dørene op, ligesom skoler vil byde elever til og med 5. klasse velkommen. Ikke alt vil dog være som normalt: I retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen hedder det blandt andet, at elever skal sidde to meter fra hinanden, og at legetøj i børnehaverne skal vaskes flere gange dagligt. Vi ønsker al mulig held og lykke til pædagogerne – og venter ellers spændt på næste fase af genåbningen. Den må vi indtil videre vente på til 10. maj, omend der er endnu længere udsigter til, at vi igen kan tage til større arrangementer. De er nu forbudt indtil udgangen af august. Andreas Terp skrev tirsdag om den aflyste sommer i Føljeton, og samme dag leverede Lars Trier Mogensen i /dkpol de bredere perspektiver på pressemødet.

Kulturinstitutioner såsom museer, teatre og spillesteder, der modtager over 50 pct. i offentligt tilskud, får nu også en håndsrækning under coronakrisen. Det står fast, efter et flertal i folketinget tirsdag indgik en aftale om en ny kulturhjælpepakke til en værdi af 140 mio. kr. Derudover får idræts- og foreningsområdet et tilskud på 50 mio. kr. ”Kulturlivet har brug for hjælpende hænder lige nu. De har ingen besøgende. Alle dem, der plejer at holde liv i dem, sidder derhjemme, men vi har brug for kulturinstitutionerne,” udtaler kulturminister Joy Mogensen om hjælpepakken til DR. Om hun har ladet sig inspirere af vores talepapir, melder historien ikke noget om.

Bern! Så gik den ikke længere for den amerikanske senator Bernie Sanders. Onsdag valgte han endegyldigt at kaste håndklædet i ringen i kampen om at blive Det demokratiske partis næste præsidentkandidat. I en videobesked til sine vælgere fortæller Sanders, at beslutningen ikke har været nem, men at han er kommet for langt bagud ved primærvalgene til, at sejren fortsat synes mulig – også selvom man er i gang med at ”vinde den ideologiske kamp”. Dermed står det klart, at det amerikanske præsidentvalg i november kommer til at stå mellem Donald Trump, 73, og Joe Biden, 77.

Et af coronakrisens helt store buzzwords må efterhånden være ”hjælpepakke”. En sådan blev EU-medlemslandenes finansministre skærtorsdag aften enige om helt uden at mødes i kød og blod – forhandlingerne fandt nemlig sted på et onlinemøde. Den nye hjælpepakke indeholder tiltag til en værdi af 540 mia. euro og vil blandt andet føre til oprettelsen af en såkaldt garantifond i Den Europæiske Investeringsbank, der vil have til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder gennem krisen. EU’s stats- og regeringschefer skal nu drøfte aftalen i næste uge.

Den saudiskledede koalition erklærede i denne uge våbenhvile i Yemen – dels som en angivelig håndsrækning til FN’s forsøg på finde en politisk løsning på den langstrakte borgerkrig, dels for at forhindre spredning af coronavirussen. Krisen i Yemen bliver allerede anset som verdens største humanitære katastrofe, og mange frygter derfor de katastrofale følger, som et større COVID-19-udbrud vil have. Yemen har indtil nu været skånet for smitten, men langfredag kom så den frygtede nyhed: Det første coronavirus-tilfælde er nu bekræftet i havnebyen Ash Shihr i Hadhramaut-provinsen.

Et sidste ord

Dadjoken er især kendetegnet ved at blive leveret af en far, men hvad nu hvis man vender den om? Magen til stolthed kan ikke findes andetsteds.

God weekend – vi vender stærkt tilbage tirsdag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12