11. juli 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mens vi venter på regn i en politisk hedebølge

Det regnede i går. For første gang i månedsvis. I hvert fald lige på dette frimærke af verden, hvor Føljetons hovedkvarter holder til, og det var en sand lise for sjælen. Det var den slags sommerregn, som også frembringer den fantastiske duft af sommerregn, der rent faktisk også har en ret smuk videnskabelig betegnelse. Petrichor, […]

Kære læser

Havets overlever

Mens antallet af fisk i de danske farvande går ned, går antallet af blæksprutter op. Blæksprutten lider ikke synderligt under højere temperaturer og udledning af drivhusgasser, den klør bare på uden at se sig tilbage. Den er lynende intelligent, glubsk som kun et rovdyr kan være det, lever stærkt og dør ung. Mød havets rockstjerne.

Kære læser

? Sådan er sommerens Føljeton

Måske har du allerede bemærket det: Tingene er ikke helt, som de plejer hos Føljeton. I juli kører vi nemlig i sommergear.

Det bedste vi har set

Du skal ligne din far

Du skal ligne din far

Det har længe være moderigtigt at være såkaldt normcore, hvilket vel nærmest bare dækker over at se almindelig ud i sit tøjvalg, men nu lader det til, at der lige er skruet en ekstra tand op for normaliteten med afarten dadcore. AF, GQ, Vogue og New York Times har erklæret det som et af de største modefænomener i 2018. Moussa Mchangama, der lader til at være velbevandret i mode og hipness, udlægger teksten i en fin gennemgang hos Kommunikationsforum. Tøj er som bekendt også kommunikation. Og der er fine billeder til. Endelig en stil, vi kan naile.

Regnbuen over København

Regnbuen over København

TV 2 Lorry har lavet en rigtig fin og oplysende dokumentarserie om de homoseksuelles historie i København. ‘Regnbuen over København’ hedder det første afsnit her, der handler om Sædelighedsskandalen. Det er her, den københavnske homoseksuelle mand for første gang bringes frem i lyset. En sommeraften i 1906 arresteres to mænd i en baggård i København, og et helt netværk af københavnske trækkerdrenge bliver afsløret i det, der bliver omtalt som ’Den store sædelighedsskandale’. En ung fyr ved navn Jean Buron står helt centralt i hele miseren, så han skifter navn til Jean Hersholt og flygter til USA, hvor han ender som alle tiders største danske stjerne i Hollywood. Hva’ba’?

Auditiv historieformidling er sagen 

Auditiv historieformidling er sagen 

Nu bliver det lidt meta, fordi det her er princippet en anbefaling af anbefalinger. Ikke desto mindre er det pragtfulde anbefalinger, og dem skal du ikke snydes for. Fire historikere og historieinteressede folk fortæller her, hvilke podcasts du skal lytte til henover sommeren. Den ene af dem, Anders Olling, har vi stor fidus til her på stedet. Sammen med sin makker, Hans-Erik Havsteen, står Olling bag podcasten ‘Kongerækken‘, og de to har netop sendt endnu mere fænomenal historieformidling på gaden. Lyt her til deres nyeste radiofortælling om historiens markante kvinder. (Illustration: Philip Ytournel/Politiken)

Engelske kvinder og abortpiller

Engelske kvinder og abortpiller

I England må kvinder gerne få en medicinsk abort – de må bare ikke spise abortpillen derhjemme og er i stedet påkrævet ved lov at være på klinikken, mens indgrebet står på. I oktober fik Skotland stemt igennem, at landets kvinder må tage abortpillen derhjemme, og i juni fulgte Wales trop med samme ændring. Nu skal England tage stilling til, om engelske kvinder også må have den frihed. The Guardian diskuterer emnet her.

+ Læs Føljetons dækning af abortafstemningen i Irland i maj måned, hvor journalist Amalie Schroll Munk rapporterede fra begivenhederne i Dublin. Afstemningen endte som bekendt med et ja til at afskaffe Irlands ellers stædige abortforbud.

Penisstørrelser og internet-trolden i os alle

Penisstørrelser og internet-trolden i os alle

Det er et stort problem for kønsforskningen, og du lægger sikkert ikke mærke til det. Måske er du ovenikøbet en del af det, for problemet for nogle kønsforksere er, at selve deres område – krop, køn, klasse osv. – er så politiseret, at mange forskningsresultater bliver trollet ihjel på nettet. Som for eksempel dette utroligt interessante forskningsprojekt om penisstørrelser og mænds selvværd, der led en krank skæbne i sit møde med offentligheden. Og tro det, eller lad være. Mænds selvværd og deres egen opfattelse af penis hænger sammen.

Spisesedlen

Terror: Tysk nynazist idømt livsvarigt fængsel for 10 mord. Beate Zschäpe har gennem en knap fem år lang retssag nægtet sig skyldig, men retten i München har netop fældet dom i den omfattende sag mod hende og den tyske nynazistiske terrororganisation NSU. Den 43-årige Beate Zschäpe, som er den eneste overlevende stifter af gruppen, er dømt for at stå bag 10 racistisk-motiverede drab fra 2000 og frem til 2011.

Efter Trumps bomber: NATO’s lande står stadif sammen alle for en. Efter vedvarende trusler fra Trump bekræfter Natos 29 medlemslande onsdag hinanden i den såkaldte musketered, der regnes som kernen i den transatlantiske forsvarsalliance. Dermed afværger man i første omgang en åbenlys krise i allinacen, der har været hårdt prøvet efter Trumps meget direkte og frontale angreb på de medlemslande, der ikke lever op til målsætningen om at bruge mindst 2 pct. af BNP på forvarsbudgettet.

Flere tropper: Storbritannien sender soldater til Afghanistan efter opfordring fra USA. Dermed kommer briterne til at have 1.100 soldater i Afghanistan, hvor de før kun have 660 udsendte. Forøgelsen kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har udsendt en direkte forespørgsel om hjælp til at tackle situationen i Afghanistan. De britiske soldater skal tage del i et træningsprogram ledet af Nato, som skal ruste dem til at kæmpe mod Taliban og Islamisk Stat.

Store slæder sviner: Nu ses efterdønningerne af regeringens afgiftsændringer. Efter at regeringen og Dansk Folkeparti lempede afgifterne på biler, har danskerne kunnet købe større biler for de samme penge, og det kan ses på miljøregningen. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der udledes mere CO2 med de større biler, og udviklingen kan få Danmark til at sakke gevaldigt bagud på den grønne front, vurderer eksperter.

Igen, igen: USA annoncerer ny milliardtold på varer fra Kina. I nat, dansk tid, meddelte USA’s handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, at en række kinesiske varer vil blive pålagt nye toldsatser på 200 milliarder dollars. Dermed optrappes den igangværende handelskrig mellem verdens to største økonomier. Ifølge Trump-administrationen har forhandlingerne med Kina indtil nu ikke båret frugt, og derfor sættes der yderligere ind. Blandt de kinesiske varer på den nye liste er tobak, kul, dyrefoder, elektronik og kemikalier.

Et sidste ord

Der er knald på provinsen her i sommervarmen. Vi bringer lige et par overskrifter, som du kan dykke lidt ned i, hvis du synes, der sker for lidt: ‘Blind 83-årig skar med vinkelsliber: Satte ild til sig selv og startede tre brande’ og ‘Politiet sendt til Salling: Mand gik med numsen bar‘. Er det ikke snart på tide med nogle nye dokusoaps fra provinsen?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12