11. juli 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Danmarks nye mentaltræner

Det kan måske komme som en overraskelse, at de opdragelsesteknikker, som soldaterfænomenet B.S. Christiansen op igennem 00’erne præsenterede danskerne for, skulle have nogen som helst bundklang her 20 år senere. Som vi husker det, var det noget med at skrige Bubber ind i hans dengang uskyldige ansigt og gentage pointer, indtil de blev en form […]

Kære læser

Kampen om Vestsahara løber ud i sandet

I Algeriets ørken har omkring 150.000 fordrevne saharawier boet og ventet siden 1976. De ventede, mens den saharawiske selvstændighedsbevægelse – og FN-anerkendte repræsentant for Vestsaharas befolkning – Polisario Front kæmpede mod Mauretanien og Marokko. De to nabolande rykkede nemlig ind, så snart den tidligere kolonimagt Spanien rykkede ud. Marokko annekterede Vestsahara med den påståede begrundelse, […]

Det bedste vi har set

Falske dollar-grin

Kunstmarkedet er i den mere hykleriske ende af det økonomiske kredsløb. Altså, bankmænd ved jo godt, de ikke ligefrem er sat i verden for den lille mands skyld, men kunsten er en oplagt undskyldning for at ophøje enhver lyssky transaktion til en kulturelt ærværdig begivenhed. Sjældent er der blevet sat så fint fokus på det, som i den dansk-instruerede dokumentar om det måske-måske-ikke falske Leonardo da Vinci maleri, Salvator Mundi. Jagten på den forsvundne Leonardo kan nu ses på DR.

Den eneste artikel, du rent faktisk bliver nødt til at læse

Den eneste artikel, du rent faktisk bliver nødt til at læse

For at forstå det shitshow, der er britisk politik.

+ Lidt ekstra læsning, hvis der alligevel skulle sidde en dengse eller to, der gerne vil imponere med lidt tør politisk analyse ved lejrbålet.

Byer der hader kvinder 

Byer der hader kvinder 

Byplanlægning har alle dage tilgodeset mænds behov: Planlægning af den offentlige transport tager sjældent højde for de tidspunkter, kvinder rejser hyppigst. Man har ikke kunnet se problemet i at lave mørke, smalle tunneller og passager. Gader, parker, statuer og pladser hylder mænds bedrifter. I den svenske by Umeå har man dog i mange år arbejdet for at udbedre det, og nu kigger det internationale samfund mod svenskerne. Byen bliver nemlig ikke bare mere mangfoldig af tiltagene. Den er også blevet mere klimavenlig. Politico har den interessante historie.

Spisesedlen

Mindst 18 dræbt under russisk angreb i Donetsk. Angrebet på en etagebygning i den østlige del af Ukraine har desuden muligvis fanget 24 mennesker i ruinerne. Samtidig planlægger Ukraine netop nu et stort angreb i den sydlige del af landet for at generobre russisk besatte områder, udtaler landets forsvarsminister, Oleksej Reznikov.

Stor dokumentlæk afslører lovbrud og hemmeligt lobbyarbejde hos Uber. Det skriver The Guardian, der er kommet i besiddelse af 124.000 dokumenter, der peger på ekstreme og ulovlige metoder hos techgiganten Uber. Mens Uber har forsøgt at udkonkurrere det eksisterende taxamarked, skal de have benyttet voldelige metoder mod deres ansatte, slettet data under politiraids og forsøgt at dupere statsledere til at lempe markedet. Dokumentlækket peger bl.a. på, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skal have hjulpet firmaet med deres lobbyarbejde i Frankrig.

Hver fjerde afvises i psykiatrien. Det sker, selvom de kommer med en henvisning fra egen læge, viser akter, som B.T. og DR har fået indsigt i. “Psykiatrien har simpelthen ikke kapacitet til at behandle alle dem, der er behov for […]. Konsekvensen er jo, at folk ikke får den hjælp, de har brug for, og langt hen ad vejen tror jeg faktisk, at mennesker ender med at give op,“ udtaler formand for Psykiatrifonden Torsten Bjørn Jacobsen

FN-rapport afslører menneskerettighedsforbrydelser i libyske lejre. Flygtninge og migranter, der tilbageholdes i lejre i Libyen, udsættes for ekstrem vold og undertrykkelse, konkluderer uafhængige efterforskere i rapporten. Bl.a. udsættes flygtningefamilier i interneringslejrene for voldtægt i bytte for mad. “Vi har grund til at tro, at der i interneringslejre i Libyen siden 2016 er blevet begået forbrydelser mod menneskeheden,“ hedder det i rapporten.

Inflationen når sit højeste siden 1983. Det er især priserne på fødevarer, der påvirkes af den voldsomme inflation. I juni var priserne 8,2 pct. højere end sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er især de stigende gaspriser, der skaber den voldsomme overophedning. Cheføkonom i Nykredit Palle Sørensen vurderer dog, at inflationen vil aftage sidst på året.

Et sidste ord

Hjemme hos os deles vi altså om de huslige pligter.

Lad opvasken stå og så ses vi på onsdag.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12