12. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Omkamp og kærlighed

Marine Le Pen vil gerne tale om kærlighed. “Mit kandidatur er en kærlighedserklæring til Frankrig,“ sagde hun på scenen i Perpignan til sit sidste vælgermøde inden det franske præsidentvalgs første runde. De tusindvis af fremmødte viftede med deres franske tricolore og hvide Le Pen-flag med hendes kampagneslogan M La France (hendes forbogstav og et ordspil […]

Kære læser

Hverdagen er blevet shanghajet

Shanghai er ikke bare verdens tredje største by med små 30 mio. indbyggere, metropolen er også Kinas finansielle centrum og har derudover verdens største havn. Skal man tro ordbogen, er det netop fra byens historiske havneaktiviteter, udtrykket “at shanghaje“ stammer: Det var åbenbart almindelig praksis for skibe at skaffe sig besætning ved at tvinge berusede […]

Det bedste vi har set

Line Knutzon har lagt sin lille Hitler på hylden

Line Knutzon har lagt sin lille Hitler på hylden

Siden februar har radioværten Nina Rask interviewet en række “komiske personligheder“ i programmet Funny Guy på P1. I dette afsnit er det dramatikeren Line Knutzon, som er gæst. Hun fortæller, hvordan hun ligesom tog sig sammen, efter at hun havde taget sig selv i at klynke over alting over for enhver, der gad høre på det. Hun var begyndt at råbe sine svar til folk, som om hun var Hitler, der talte til en stor menneskemængde. Line Knutzon er vidunderlig.

Livsråd fra gadens skakspillere

Livsråd fra gadens skakspillere

Man ser dem ved bænkene i metropolernes parker: Folk, der tilsyneladende sidder og spiller skak hele dagen og laver penge på det – nogle gange mange penge. Den Brooklyn-baserede skribent Anne Kadet har af nysgerrighed snakket med nogle af skakspillerne i Washington Square Park på Manhattan. De har nogle gode råd, som man kan følge. Eller lade være.

De gjorde det for fornøjelsen

De gjorde det for fornøjelsen

Wolfgang og Helene Beltracchi har afsonet en længere fængselsstraf for falskneri. Wolfgang er en fremragende maler, som har lavet hundredvis af forfalskninger, der ikke bare har taget kunstverdenens eksperter ved næsen, men også billedkunstnernes efterkommere. Da de på et tidspunkt solgte en Max Ernst-forfalskning til en samler for syv mio. dollars, hørte de, at kunstnerens enke havde kaldt maleriet for et af hans bedste. Utrolig historie.

Spisesedlen

Østrigs forbundskansler afholder møde med Vladimir Putin. Samtalerne var “direkte, åbne og hårde“, sagde forbundskansler Karl Nehammer efter at have mødtes med den russiske præsident Vladimir Putin. Mødet blev afholdt i den statsejede bygning Novo-Ogaryovo uden for Moskva. Karl Nehammer er den første statsleder fra EU, der mødes personligt med den russiske præsident, efter krigen i Ukraine brød ud.

Sundhedsstyrelsen vil indkøbe to millioner jodtabletter. I tilfælde af en ulykke på et kernekraftværk i Danmarks nærområde eller med et nukleart drevet fartøj i dansk farvand, vil Sundhedsstyrelsen nu øge lageret af jodtabletter til de danskere, der vurderes at være i særlig risikogruppe ved et eventuelt udslip af radioaktive stoffer. Det øgede beredskab sker på baggrund af konsekvensberegninger fra Beredskabsstyrelsen.

Indonesien vedtager lovforslag til bekæmpelse af seksuel vold. Loven indbefatter bl.a., at fysisk seksuelt misbrug kan medføre op til 12 års fængselsstraf, uanset om det foregår inde- eller udenfor ægteskab, og seksuel udnyttelse kan medføre op til 15 års fængselsstraf. Selvom lovforslaget er blevet bredt accepteret af aktivister, har det også mødt kritik for ikke at være ambitiøst nok og for at udelade en klausul om voldtægt.

Tropisk storm i Filippinerne koster mindst 25 menneskeliv. Stormen Megi ramte Filippinerne søndag og medførte oversvømmelser og jord- og mudderskred i centrale og sydlige dele af landet. Særligt hårdt ramt er Leyte-provinsen, hvis politimester oplyser, at mindst 22 personer er bekræftet døde i området. Statens vejrbureau forventer, at stormen igen bevæger sig ud på havet i løbet af tirsdag.

Nadia Nadim er ikke længere ambassadør for Dansk Flygtningehjælp. Efter Nadia Nadim er blevet ambassadør for herrernes VM-slutrunde i Qatar, har Dansk Flygtningehjælp valgt at afslutte samarbejdet med fodboldspilleren. “Det er hendes engagement i forbindelse med VM i Qatar, der ikke er foreneligt med vores værdier,“ skriver organisationen i en mail til B.T. Qatar har mødt stærk kritik for at bryde menneskerettigheder og for dårlige forhold for migrantarbejdere.

Et sidste ord

Don’t Look Up var åbenbart en dokumentar.

Næste udgave af Føljeton skal du ikke spejde længe efter – den kommer i morgen. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12