12. juli

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Brutus

”Det onde som mænd gør lever efter dem, det gode bliver ofte begravet med deres knogler.” Det er indledningen på Anthonys begravelsestale i William Shakespeares Julius Cæsar. Med ironi vender han det hele på hovedet. Han priser diktatoren Marcus Brutus kun for at vende romerne imod ham, og han taler Cæsar ned for at romerne […]

Det bedste vi har set

Hvorfor mænd dræber kvinder

Der er et intet så farligt for en kvinde, som at forlade en besidderisk mand.

At mænd slår kvinder ihjel handler ikke blot om nogle få tosser – heller ikke om at mænd er født onde eller krigeriske. Det er et samfundsproblem og burde interessere os alle sammen. Det har to kriminologer lavet et omfattende studie i. Læs om det her, lige nu!

Virtuelle Pokemons indtager den fysiske virkelighed

Vi starter lige med en hurtig forklaring til alle jer over 20. Hvad Pokemon og hvad er Pokemon Go? Pokemon er et eventyrunivers skabt af den japanke spildesigner Satoshi Tajiri. Pokemon er både et spil og de samlekort, som næsten alle danske forældre har iagttaget deres børn samle på uden at forstå et kuk. Pokemon Go er et nyt mobilspil, hvor man skal ud i den virkelige verden og samle virtuelle Pokemons. Det er det  man kalder ‘augmented reality’ – altså en fysisk virkelighed krydret med virtuelle elementer, som du ser gennem din telefon. Det er allerede gået i amok i Danmark og i resten af verden, hvor unge såvel som midaldrende løber rundt med telefonen foran hovedet i jagten på  Pokemons.

Her er en god introduktion til fænomenet, som du helt bogstaveligt snart vil løbe ind i. Her er den danske Facebookgruppe (selvfølgeligt er der sådan en), her er nyheden om at Nintendos aktier lige er steget med 12 procent for et spil, der kun er kommet ud i en lille del i verden – og hvis du nu er blevet nysgerrig nok, er her hjælp til hvordan du får spillet i Danmark allerede i dag.

Spisesedlen

I dag og i morgen forhandler EU og Kina om handelsaftaler. Det er den svenske Cecilia Malmström, der som EUs handleskommissær fører forhandlingerne, og hun vil formentligt høfligt kritisere kinerserne for deres manglende frihandel, og derefter takke ja til en kinesisk investering på to milliarder euro. Den her kritik vil til gengæld ikke blive rejst.

Det er i dag en FN-domstol afgør om Kina har sat sig for tungt på Det Sydkinesiske Hav, et af verdens mest travle passager for handelsskibe. Alles øjne er på Kina, der næppe vil acceptere et nederlag, men mindst ligeså spændende er det, hvad Filippinernes nyvalgte præsident Rodrigo Duterte vil gøre. Han har både signaleret ønske om kompromis (mod kinesiske investeringer i Filippinerne) og lovet at rejse på jetski gennem havet for at hævde filippineres ret. Eksperter spår at han vil satse en mindelig løsning frem for jetski.

De politiske ledere i Sydsudan har indledt en våbenhvile. Præsident Salva Kiir and hans politiske modstander Riek Machar har bedt deres tropper om at stoppe kampene, der har koster mere end 300 mennesker livet siden de brød ud sidste torsdag.

Trump snævrer feltet ind og har fire kandidater til vicepræsident. Han forventes at offentliggøre sin vicepræsident i denne uge for at skabe lidt medvind forud for det republikanske konvent. De fire kandidater er angiveligt Newt Gingrich, Chris Christie, Michael Flynn og favoritten, Mike Pence.

I hvad der må betragtes som verdens mindste plaster på den forslåede franske selvforståelse, har UEFA kåret Antoine Griezmann som den bedste spiller i årets EM. Han blev topscorer og kåret som  den ‘bedste spiller’ af 13 tekniske observatører. Men altsammen kun fordi Ronaldo ikke var på banen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12