12. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Putins største styrke er det liberale demokrati

Det er ganske ironisk, men i disse dage synes det næsten, at Vladimir Putins største styrke er demokratiet. Vi snakker ikke om det såkaldte russiske demokrati, hvor det gang på gang er blevet demonstreret, at den russiske stats undergravning af liberale frihedsrettigheder gør valgene ufrie og unfair. Nej, vi snakker såmænd om de vestlige demokratier, […]

Kære læser

Greven af Christiansborg

Danmarkshistorien er rig på grå eminencer, gale konger og afmægtige ministre. Under normale omstændigheder afbalanceres de mest ærgerrige typer dog af andre stræbsomme sjæle, og derfor hører det absolut til sjældenhederne, at én enkelt person formår at monopolisere magten. Umiddelbart er det kun sket én gang, tilbage i 1700-tallet. Men måske er historien ved at […]

Det bedste vi har set

Føljeton, paraply, parasol. Stativ, stakit, kasket.

Den danske sommer er lunefuld, men Føljeton kan du regne med. Uanset om det bliver under en parasol eller en paraply, så kan du læse Føljeton hele sommeren. Vi udkommer dog lidt anderledes end normalt – nemlig mandag, onsdag og fredag. Men det er også tre gode dage. Dem er der ikke noget i vejen med!

Spisesedlen

Landsretten afsiger dom i bestikkelsessag. Østre Landsret afsagde i dag dom over tre tidligere Atea-chefer og to ledende medarbejdere i Region Sjælland. Alle fem blev dømt skyldige i sagen, der handler om bestikkelse. De idømmes mellem tre måneders betinget fængsel og to års ubetinget fængsel. Tre af straffene er skærpet i forhold til byrettens dom, mens to er mildere. Sagen handler om en hemmelig konto hos it-selskabet Atea, der betalte for luksusture og restaurantbesøg for ledende medarbejdere hos Region Sjælland.

Udsættelse af domsafsigelsen for terror-drab i Marokko. Der skulle i går være blevet afsagt dom i sagen, hvor en dansk og en norsk kvinde på vandretur i Marokko blev dræbt. Domsafsigelsen er dog blevet udskudt til d. 18. juli, da dommeren har besluttet, at de tiltalte skal have mulighed for et sidste ord. Retssagen startede i februar, og domsafsigelsen er blevet udsat før. Tre mænd, der er Islamisk Stat-sympatisører, har tilstået drabene.

Iran forsøgte at blokere for britisk olietanker. Tre formodede iranske krigsskibe har forsøgt at blokere for et britisk olieskib i Hormuzstrædet. Det fortalte den britiske forsvarsminister i går. De tre fartøjer sejlede væk igen efter en advarsel fra et britisk krigsskib. De iranske myndigheder nægter at være involveret, men flere mener, at der er tale om en hævnaktion fra iransk side, efter Storbritannien og Gibraltar i sidste uge beslaglagde et iransk olietankskib i samme område.

Mette Frederiksen på besøg hos Angela Merkel. Den danske statsminister var i går på sit første officielle statsbesøg, da hun mødte den tyske kansler i Berlin. På mødet blev de to enige om, at Tyskland og Danmark skal arbejde tættere sammen om klima og europæisk skattepolitik. Størst international opmærksomhed fik det dog, at Frederiksen og Merkel begge sad ned under velkomstcermonien. Tre gange inden for en måned har Merkel haft rysteanfald ved lignende begivenheder.

Italiensk vicestatsminister indblandet i lyssky sag om russisk støtte. Internetmediet Buzzfeed er kommet i besiddelse af en lydoptagelse, der dokumenterer et møde mellem tre russere og tre italienere. Den ene italiener er nærmeste rådgiver for Matteo Salvini, der er Italiens vicepremierminister og leder af det højrenationale parti Lega. På mødet snakker parterne om at skabe en stærk alliance mellem Rusland og Europas højrenationale partier, ligesom de diskuterer muligheden for at pumpe russiske oliepenge ind i Salvinis parti. Salvini afviser at have modtaget penge fra Rusland.

Et sidste ord

Det ser ud til at blive fremragende vejr i weekenden, så nu handler det bare om at holde alle negative vibes ude.

Peace out, carpe diem, hakuna matata, vi ses på mandag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12