12. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De trak en oliesultan op af hatten

Som det gamle idiom lyder: You couldn’t make it up. Her torsdag morgen lancerede ørken- og olienationen De Forenede Arabiske Emirater (UAE) officielt sit formandskab for COP28, der finder sted i Dubai i begyndelsen af december. Og de forlydender, som allerede onsdag kunne høres på olierørene, viste sig at manifestere sig som skinbarlig virkelighed: Formanden […]

Kære læser

Ønsketænkning er den nye raison d’état

Regnemodellerne er døde, regnemodellerne leve. En paladsrevolution har netop fundet sted på Slotsholmen. Helligdagskrigen har fortryllet logikkerne i centraladministrationen. Selvom SVM-regeringen ikke er i stand til at dokumentere, at en sløjfet helligdag – som politisk hævdet – vil kunne løfte bruttonationalproduktet med 9,4 mia. kr., og derved indirekte skaffe yderligere 3,2 mia. kr. ekstra ned […]

Det bedste vi har set

Frem med følelsesstrengene

“’En sang bliver næsten aldrig bare smidt ind i en trailer, og så fungerer det,’ fortæller han. ‘Måske har den brug for at føles mere episk eller emotionel, eller også har den brug for at føles mere subtil og få fjernet nogle ting.’“ Når det kommer til nyere trailere, har særligt én trend fået overtaget: At filmklippene suppleres af skræddersyede coverversioner (eller remixes) af kendte sange, så publikum nu forbinder “No Woman No Cry“ med Black Panther eller “Paint it Black“ med Netflix-serien Wednesday. Fænomenet hedder trailerization, og den disciplin er produceren David James Rosen mester i. Ham har The New York Times talt med.

Noget der duer

Det kan godt være, at duer er elendige til at bygge reder, at de roder i byens skrald og generelt virker lidt småtrælse, men som National Geographic pointerer, kan vi godt pakke vores fordomme væk. De flyvende rotter er både mere farverige og biologisk interessante end deres ry og rygte. Faktisk er der over 300 forskellige arter, man hovedkuls kan forelske sig i.

Tandpine

“En fortæller, at han blev indstillet til at dumpe et kursus, fordi han havde lagt et såkaldt matricebånd forkert på en patient – en forseelse, flere af hans etniske danske medstuderende havde lavet en håndfuld gange på samme kursus. En anden fortæller, at han blev nægtet sit kursusbevis, fordi han havde afleveret en mindre opgave én dag for sent. En tredje beretter om dengang, han måtte gå et år om, fordi hans underviser ikke mente at have set nok fra ham på et kursus, hvor to patienter havde brændt ham af undervejs, og han derfor var forhindret i at vise sine kliniske færdigheder i tilstrækkeligt omfang.“ Uniavisen har talt med en række mandlige, brune studerende, der alle har oplevet systematisk diskrimination på tandlægestudiet.

Spisesedlen

WHO erklærer ebola-udbrud i Uganda bekæmpet. Onsdag kunne Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddele, at man ikke har set nogle nye smittetilfælde i landet i 42 dage, hvorfor ebola-epidemien nu officielt er ovre. Ifølge WHO har der været tale om det værste ebola-udbrud i Uganda i mere end to årtier, med 142 bekræftede tilfælde og 55 dødsfald.

Fund af fortrolige dokumenter sætter Biden under pres. Efter Det Hvide Hus mandag bekræftede, at man har fundet en samling klassificerede dokumenter fra Joe Bidens tid som vicepræsident, kunne NBC onsdag fortælle, at der nu er fundet en ny stak dokumenter. Sagen ses som problematisk for Biden, da han efter reglerne skulle have tilbageleveret dokumenterne til myndighederne, dengang han forlod vicepræsidentkontoret i 2017.

Justitsministeren forventer undersøgelseskommission inden april. I et folketingssvar oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S), at et lovforslag om nedsættelsen af en undersøgelseskommission af FE-sagen forventes fremsat i første kvartal af 2023. “Det er naturligvis en prioriteret opgave for regeringen at nedsætte undersøgelseskommissionen,“ skriver ministeren i svaret.

Præsident erkender Indonesiens tidligere menneskerettighedsovergreb. “Med et åbent sind og et ærligt hjerte kan jeg som statsoverhoved anerkende, at grove menneskerettighedsovergreb har fundet sted i mange tilfælde,“ lød det onsdag fra Indonesiens præsident Joko Widodo, bl.a. med henvisning til massakrerne i 1960’erne, der kostede omkring 500.000 mennesker livet. Det er blot anden gang i landets historie, at en præsident offentligt anerkender tragedien.

Aarhus Havn modtager militært isenkram fra USA. Aarhus er blevet valgt som ny transithavn, hvorfor man fremover vil modtage militært udstyr fra USA, der skal sendes videre til Nato-operationer i Europa. I næste uge ankommer 600 enheder af køretøjer og containere med militært udstyr, der skal videre til Østeuropa. Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Et sidste ord

Prins Harrys nye bog sælger som varmt brød. Men hvordan kunne den dog også andet, når den så veloplagt blander Freuds ødipuskompleks med Prousts madeleinekager?

Vi ses i morgen – forhåbentlig til bedre tider.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12