13. januar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klimapolitikkens Tjernobyl-øjeblik

Sådan som 2020 er kommet i gang, kunne man godt bruge en maskine, der kunne gøre dårlige nyheder gode, så man kunne komme ordentligt i gang med ugen. Og tillykke, for sådan en maskine er vi. Ja, eller sådan set er vi bare en flok drabeligt dygtige journalister, der efter bedste evne hver dag forsøger […]

Kære læser

Har den almindelige iraner fået nok af præstestyret?

Ingen gummikugler her. Sent søndag aften cirkulerede der videoer på sociale medier, som angiveligt viste Teherans politi skyde med gummikugler direkte på demonstranter i Irans hovedstad. Det ville der under normale omstændigheder ikke være noget odiøst i; det iranske præstestyre er ikke kendt for at afholde sig fra at slå hårdt ned på folkelige opstandelser. […]

Spisesedlen

Iran nægter at have skudt på demonstranter. I Iran er demonstranter gået på gaden, efter regimet har indrømmet, at de ved et uheld skød et ukrainsk passagerfly ned og dræbte 176. På de sociale medier har der floreret billeder, der tilsyneladende viser de iranske myndigheder skyde efter demonstranterne, men det har Iran nægtet.

Danske Bank tilbyder 2000 danske ansatte frivillig fratrædelse. Det skyldes, at banken ønsker at skære i ansættelser. Banken har allerede indført ansættelsesstop, og til TV2 fortæller bankens midlertidige HR-chef, Anne Knøs, at banken forsøger at reducere omkostningerne, så der i stedet kan investeres i at blive en mere digital og effektiv bank. Banken vil ikke oplyse, hvor mange ansatte man håber at komme af med.

Menneskerettighedschef afvist ved indrejse til Hongkong. Den internationale topchef for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, Kenneth Roth, er af de kinesiske myndigheder blevet nægtet indrejse til Hongkong. Her skulle han have præsenteret organisationens nyeste rapport i denne uge. I en video fortæller Roth, at rapporten indeholder kritik af de kinesiske myndigheder og deres håndtering af demonstrationerne i Hongkong. De kinesiske myndigheder har ikke givet en konkret forklaring på afslaget om indrejse.

Tusinder flygter fra vulkanudbrud i Filippinerne. Skoler, arbejdspladser og den internationale lufthavn i Manila er blevet lukket, efter vulkanen Taals søndag gik i udbrud. Vulkanen ligger små hundrede kilometer fra Filippinernes hovedstad Manila, og myndighederne har anbefalet en total evakuering i en 14 kilometers radius af vulkanen. Der er endnu ingen meldinger om tilskadekomne.

Dobbelt så mange unge tager kokain. 24.600 unge i alderen 15-25 år har taget kokain inden for den seneste måned. Det svarer til ca. 3 pct. af de danske unge, og det er dobbelt så mange som for fem år siden. Det skriver Politiken på baggrund af en en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning. Rapporten viser, at det er unge fra alle samfundslag, der tager kokain.

Et sidste ord

I sidste uge snakkede vi om, at flyvende biler måske alligevel bliver til noget. Men her er en mand, der kun er et par rulleskøjter fra at revolutionere personlig transport.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12