14. juli 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tak, Liu Xiaobo

Pludselig gik det stærkt: Frihedskæmperen Liu Xiaobo døde i går af komplikationer ved den leverkræft, som de kinesiske myndigheder ikke har villet lade ham behandle for. I går bragte vi her i Føljeton et link til Kinablog og skrev, ”han risikerer snart at dø”. Men vi fik ikke nævnt det vigtigste: Det autoritære regime i […]

Kære læser

Den tidligere bykonge: Tolerancetærsklen er nok højere andre steder

I vores liflige sommerresumé af Føljeton-serien ‘Bøsser i Hirtshals’ fra 2016 er vi nået frem til interviewet med Knud Størup, som var borgmester i byen 1978-2006. Der er klart blevet højere til loftet i det lille samfund, mener han. Men på spørgsmålet om, hvorvidt det er blevet så højt, at man kunne lave en pride-parade gennem hovedgaden, må han le: ”Det er nok lige i overkanten.”

Det bedste vi har set

Føljetonisten Herman Bang, som introducerede føljeton-genren i dansk dagspresse, er nået til nonnebyen Gand i Belgien: ”Gud vil finde sine Døde overalt, siger hun mildt, mens hun løfter Haanden og slaar Kors for sig.”

Spisesedlen

200 miljøaktivister dræbt sidste år. Hver uge året rundt bliver næsten fire personer dræbt for at forsvare naturområder eller for at protestere mod miljøødelæggelser, viser ny rapport fra Global Witness. Brasilien er det farligste sted at være grøn aktivist.

Udlånet af bøger styrtdykker. I løbet af de seneste 15 år er det offentlige udlån af bøger næsten halveret, men til gengæld kommer flere og flere mennesker på bibliotekerne, viser opgørelse fra Danmarks Statistik. Bibliotekerne er blevet forvandlet til aktivitetshuse snarere end boghaller.

To israelske betjente dræbt ved angreb. Tre palæstinensiske attentatmænd åbnede ild her til morgen på Tempelpladsen, hvor både al-Aqsa Moskéen og Klippemoskéen ligger, og sårede tre israelske politibetjente. To af dem er senere døde på hospitalet. Angrebsmændene havde alle bopæl i Israel.

Største musik-streamingtjenste fyrer 40 procent. SoundCloud har etableret sig som verdens online-platform for deling af bl.a. amatørmusik, men millioner af gratis brugere er ikke nok. SoundCloud er nødt til næsten at halvere medarbejderstaben.

Syreangreb fører straks til anholdelser. London er hårdt ramt af vanvittig vold – og godt hjulpet af et hurtigt politi. Nattens syreangreb i nordøst-London, hvor fem personer blev angrebet, er en del af en eksplosiv stigning med over 1.800 syreangreb siden 2010.

Et sidste ord

DR’s P3 skød sommeren kækt i gang med et program, hvor lytterne konkurrerer indbyrdes om at fortælle racistiske vittigheder. Nu raser debatten naturligt nok på sociale medier. Det bedste modsvar er kommet fra Daud Aron Ahmed – om at krænke hvide mænd.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12