14. maj 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den luskede Roundup-lobby

Lobbyisme er en lyssky verden. Kunsten at påvirke en beslutningstager er hårdt og beskidt arbejde, der ofte kræver, at man får beskidte hænder. Det ved Victoria fra New Zealand alt om. Godt nok er hun kun 11 år, men skønt hun velsagtens er verdens yngste lobbyist, er der ingen barnlig uskyld at finde hos Victoria. […]

Kære læser

Mettes velfærdslov: Intet må gå galt

Hvis man kom udefra, eller ikke vidste bedre, kunne man foranlediges til tro, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen allerede er den siddende statsminister. Hun optræder påfaldende afmålt og sossernes udspil er alt andet end dumdristige. Hun holder sig disciplineret til de sikre og populære budskaber, der på forhånd er blevet testet til at gøre sig […]

Det bedste vi har set

Bernard-Henri Lévy møder Viktor Orbán – igen

Bernard-Henri Lévy møder Viktor Orbán – igen

Bernard-Henri Lévy, den flamboyante franske intellektuelle debattør med den evigt åbentstående skjorte, mødte for 30 år siden Viktor Orbán, der senere skulle blive Ungarns ultranationalistiske premierminister (og som i de her dage er på visit hos Donald Trump i Det Hvide Hus). Men dengang lå den unge Orbán ikke helt ude på den yderste højrefløj – tværtimod. Han var en lovende ung mand med – kan man vel næsten sige – hjertet på det rette sted. Bernard-Henri Lévy har mødt Orbán igen og beskriver ham som en, der ligner ”en pensioneret bryder, Vladimir Putin uden musklerne, og med noget trist og dystert over sit udseende”. Læs, læs.

‘Naturlig’ forskønnelse af de danske kystbyer

‘Naturlig’ forskønnelse af de danske kystbyer

Klimasikring – engang var det science fiction. Sikring mod hvad? Men nu skal det gøres, medmindre vi kan leve med, at flere af Danmarks kystbyer – for eksempel Fredericia – står i vand til halsen, og privatbiler skal skiftes ud med joller. DR har en lille artikel her om, at kystsikringen og værn mod skybrud faktisk kan gøre byerne smukkere og mere rekreative. Ja, naturen er stærkere end et hvilket som helst byråd.

Kristian Thulesen Dahl er træt af ”klimahysterisk” valgkamp

Kristian Thulesen Dahl er træt af ”klimahysterisk” valgkamp

Denne valgkampsnyhed er ikke som sådan vigtig, men den giver måske et billede af, hvorfor Dansk Folkeparti er raslet ned i meningsmålingerne – bl.a. takket være manglende føling med vælgerne. ”Jeg er dødtræt af, at den her valgkamp er gået ud i grøn, grønnere, grønnest,” udtaler partiformand Kristian Thulesen Dahl. ”Vi glemmer, hvor vi kommer fra som land. Vi er et gammelt, stolt landbrugsland, der producerer fødevarer af meget høj kvalitet. Men det er nærmest kastet ud med badevandet, fordi vi nu skal diskutere klima på en fordømmende måde.” Klik, hvis du vil se en træt og desperat mand i en kostald.

Spisesedlen

Kina slår tilbage og hæver tolden på amerikanske varer yderligere. Efter at forhandlere fra USA og Kina har mødtes 11 gange uden at nå en løsning på handelskrigen, hævede USA mandag toldafgiften på kinesiske varer for 300 mia. dollars. Nu hæver Kina tolden på amerikanske varer til 25 pct. pr. 1. juni. Det er det amerikanske børsmarked ikke så glad for.

Sæt CO2-afgifter på flyrejser, siger Klimarådet. ”Vi bør lægge nogle afgifter på den CO2, som bliver brændt af i atmosfæren, når man flyver, så flyrejser kommer til at afspejle den sande pris, det koster at flyve,” udtaler formand for Klimarådet Peter Møllgaard til DR. Han henviser til, at antallet af flyrejser er steget med 50 pct. siden 1990 og anbefaler, at man laver aftaler om flyafgift på internationalt plan. Socialdemokratiet er ikke med på ideen med henvisning til, at det ville være ”socialt skævt”.

Ny stor svindelsag rammer Danske Bank i Danmark. I 2016 strømmede millioner af kroner fra mulig momssvindel igennem en firmakonto i Danske Bank i Danmark. Banken var på det tidspunkt bevidst om hvidvaskproblemerne i Letland-afdelingen, og ”alle alarmklokker burde have ringet”, for det skete ”lige under ledelsens næse”, udtaler Graham Barrow, der har arbejdet med hvidvaskbekæmpelse for Deutsche Bank, ifølge Finans.

 

Sverige genåbner voldtægtssag mod Julian Assange. Ni år efter den australske grundlægger af det kontroversielle whistleblower-website WikiLeaks blev anklaget for voldtægt i Sverige, melder den svenske anklagemyndighed, at sagen skal genåbnes. Både USA og Sverige vil nu begære ham udleveret af Storbritannien til retsforfølgelse. En svensk professor i strafferet er overrasket over udviklingen i sagen.

FN-organisation vil halvere shippingindustriens udledning af CO2. Når havbeskyttelseskomitéen (MECP) i FN-organet International Maritime Organization (IMO) i denne uge samles for 74. gang, er det med henblik på at begrænse udledningen af CO2 til det halve inden 2050. Shippingindustrien står for mindst 3 pct. af verdens udledning af drivhusgasser, hvilket svarer til Englands samlede udledning.

Et sidste ord

Hey, kunne du tænke dig at se noget virkelig uhyggeligt? Så tjek lige den her animation af, hvordan det ville se ud, hvis den største astroide i solsystemet kolliderede med jorden. Urg, spooky!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12