14. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Polen stemmer uliberalt, men du er ikke bedre

Inden sin død tilbage i 2016 bemærkede den italienske forfatter og filosof Umberto Eco vittigt, at ”det europæiske sprog er oversættelse.” Her på kontinentet er der ikke den stat, der er for lille til at have sit eget sprog, og i nogle europæiske lande kan man end ikke kommunikere med hinanden internt uden at skulle […]

Kære læser

Kurdernes uhellige alliance

Den amerikanske samvittighed. ”De stolede på os, og vi misbrugte den tillid.” I den bizarre situation, der de seneste døgn er opstået i det nordøstlige Syrien, kunne det citat komme fra næsten hvem som helst. Først meddeler Donald Trump som et lyn fra en klar himmel, at han vil rykke amerikanske styrker ud af regionen; […]

Spisesedlen

Polens regeringsparti vinder valg. Det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) ser ud til at have vundet stort ved gårsdagens parlamentsvalg i Polen. En exitpoll spår partiet til 43,6 pct. af stemmerne, mens en foreløbig optælling tyder på hele 49,3 pct. Begge resultater vil grundet de polske valgregler resultere i absolut majoritet i Parlamentet. PiS beskyldes bl.a. af EU for at stække Polens uafhængige dommere og pressefrihed.

Ny eksplosion i København. Eksplosionen fandt sted i nat ved en vandpibecafé beliggende på Amager. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at de mener, eksplosionen er forårsaget af en håndgranat, og at sprængningen har relation til en verserende bandekonflikt. Der er ikke meldt om nogen tilskadekomne. Der har nu været 14 eksplosioner i hovedstaden i år.

Kurdere får hjælp fra Assad. Ifølge de syriske kurdere har Bashar al-Assad søndag aften sendt styrker fra den syriske regeringshær nordpå for at hjælpe i kampen mod tyrkerne. Det kan potentielt lede til kampe mellem tyrkiske og syriske styrker. Kurderne har længe i praksis haft autonomi i nordøstsyrien, men den nye udvikling tyder på, at de er gået med til at lade hele eller dele af deres område indlemme i Assads Syrien, hvis han hjælper dem mod tyrkerne.

Orbáns parti mister borgmesterposter. Viktor Orbáns ungarske regeringsparti, Fidesz, led nederlag i flere ungarske byer ved søndagens lokalvalg. Det højrenationale parti har blandt andet mistet borgmesterposten i hovedstaden Budapest. Flere steder er oppositionen gået sammen om en enkelt kandidat for at fravriste Fidesz borgmesterposterne. Det er Orbáns største nederlag, siden han kom til magten i 2010.

Verdens hurtigste mennesker. Weekenden har budt på to opsigtsvækkende maratonrekorder. Lørdag blev kenyanske Eliud Kipchoge den første nogensinde til at tilbagelægge et maraton på under to timer. Han kom igennem de 42.195 meter på 1.59.40. Søndag slog kenyanske Brigid Kosgei kvindernes verdensrekord på samme distance. Hun løb den på 2.14.04.

Et sidste ord

What?! Alexandria Ocasio-Cortez fyldte 30 år i går og tilbragte dagen i Danmark. Hun klæder vore hjemlige omgivelser.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12