14. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Drengen der råbte tvang

Spænd bæreselen og stram kopholderen. Mandag aften indgik Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) en aftale om en ny model, der skal ligestille forældre på barslesområdet. Forslaget går på at øremærke 11 ugers barsel til hver forælder, som frafalder hvis den enkelte ikke tager den, og derefter at lægge op til, at forældrene hver […]

Kære læser

Nord Stream 2 er ikke bare gas

I sidste uge kunne det statsejede, russiske gasselskab Gazprom annoncere, at den omdiskuterede Nord Stream 2-pipeline nu er færdigbygget. Snart kan naturgas strømme fra Rusland til Tyskland via det hundedyre stykke infrastruktur, der truer med at vende op og ned på europæisk geopolitik. Mandag i denne uge bekræftede det tyske Bundesnetzagentur – der bl.a. regulerer gasmarkedet […]

Det bedste vi har set

Les hijabeuses

Les hijabeuses

Det franske fodboldforbund (FFF) har en historik for at være flok fjolser – langt værre end Dansk Boldspil-Union, da de var dummest. Selv om det internationale fodboldforbund Fifa droppede en regel om, at kvinder ikke måtte spille iklædt hijab i 2014, holder FFF stadig fast i et forbud mod ”iøjnefaldende religiøse symboler”. Det betyder, at unge kvindelige fodboldtalenter, der bærer hijab, ikke kan deltage på konkurrenceplan. Al Jazeera har været ude i Paris’ forstæder og møde kvinder fra bevægelsen Les Hijabeuses, der finder FFF’s regler diskriminerende, åndede og islamofobiske.

Amalia Holst, den tyske kvindesagsforkæmper

Amalia Holst, den tyske kvindesagsforkæmper

”I vores køns navn udfordrer jeg mænd til at retfærdiggøre den ret, de har taget sig til at afholde hele halvdelen af menneskeracen fra at beskæftige sig med videnskab”, skrev den tyske filosof Amalia Holst i sin bog Über die Bestimmung des Weibes zur höhern Geistesbildung i 1802. Andrew Cooper, der er assisterende professor i filosofi på University of Warwick i Coventry, fortæller i Aeon om Holst og om, hvordan den tyske oplysningstid simpelthen glemte kvinderne.

Side om side med Malis brutale hær

Side om side med Malis brutale hær

Et bredt folketingsflertal besluttede i maj at sende en specialoperationsstyrke på 105 personer til Mali for at bekæmpe islamistiske fundamentalister. Styrken skal indgå i enheden Task Force Takuba, der ifølge Udenrigsministeriet skal “rådgive, støtte og ledsage maliske forsvars- og sikkerhedsstyrker”. Men Malis regeringshær er berygtet for sin brutalitet mod civile. Hvordan kan Danmark få det til at hænge sammen? Danwatch ser nærmere på den småbetændte sag.

Spisesedlen

Rød blok vinder valget i Norge. Arbejderpartiet blev med 26,4 pct. af stemmerne vinderen af mandagens valg i Norge. Dermed ser partiets formand, Jonas Gahr Støre, ud til at blive ny statsminister. Regeringsforhandlingerne starter tirsdag, hvor Støre ifølge NRK vil tage en ”uformel snak” med partierne: ”Jeg begynder at snakke med dem én og én”, sagde han på valgnatten.

Ny aftale lægger op til lige barsel. Arbejdsgivere og lønmodtagere blev mandag enige om en ny barselsaftale, der skal øremærke 11 ugers barsel til begge forældre. I dag er den fordelt mellem 14 uger til moderen og to til faderen. ”Et historisk fremskridt for ligestillingen”, lyder det ifølge Berlingske om aftalen, der også har opbakning hos et politisk flertal.

Storbritannien truer med at suspendere Nordirland-protokol. Brexit-minister David Frost har mandag advaret om at suspendere den nordirske protokol, hvis ikke EU tager forslag om genforhandlinger ”seriøst”. Protokollen, der bl.a. sikrer kontrolfri handel, blev vedtaget som løsning på grænsespørgsmålet om Nordirland og Irland, et fortsat stridspunkt efter Brexit.

Kinesisk provins fordobler antal smittede. Antallet af COVID-19-smittede er på et døgn fordoblet i den sydøstlige, kinesiske provins Fujian, der i øjeblikket kæmper mod et udbrud af deltavarianten. Det oplyser sundhedsmyndighederne tirsdag. Der er derfor indført rejserestriktioner i provinsen samt massetestning af millioner af indbyggere i byerne Putian og Xiamen.

Parti foreslår at ændre New Zealands navn. Partiet Māori har tirsdag lanceret en kampagne, der vil ændre New Zealands navn til Aotearoa. Det er landets navn på te reo Māori – sproget, der tales af landets oprindelige befolkning. ”New Zealand er et hollandsk navn. Selv hollænderne har ændret navn fra Holland til Nederlandene, for Guds skyld!”, skriver partiet i en udtalelse.

Et sidste ord

Nu er selv skolebørn blevet en del af den tyske valgkamp.

Bis morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12