15. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

For mange fejl kan blive til fusk

Det var lidt hårdt at komme ud af sengen i morges. Den vej går det jo desværre ofte, når vi nærmer os vintermånederne. Men det var ikke derfor. Det var en form for alkoholfrie tømmermænd. Nej, måske føltes det nærmere som kærestekvaler? Som når man i parforholdet har gået og stukket til hinanden i månedsvis […]

Kære læser

Euskadi er genopstået

Baskerlandet var i mange år en konfliktpræget region, hvor separatistisk terror skabte splittelse mellem baskisk- og spansksindede, og selvom der i dag er fred i den nordspanske region, så har fortiden givet ar på sjælen. Et samlingspunkt har dog altid været cykelsport, som baskerne har en glorværdig tradition for, og efter nogle års fravær vendte et baskisk cykelhold i år tilbage til Spaniens største cykelløb, Vuelta a España – en begivenhed, som ikke bare handler om sport, men om hele den baskiske nationalidentitet.

Kære læser

Et år efter #metoo: Mænd, der krænker kvinder

Det er nu et år siden, at en af vor tids største og mest betydningsfulde bevægelser blev sat i gang med et enkelt tweet. #Metoo-bevægelsen har afsløret en verden af magtfulde krænkere, og den har givet utallige kvinder, der har været udsat for seksuel chikane, en stemme og en mulighed for at sige fra. I dag udkommer sociolog og kønsforsker Kenneth Reinickes nye bog om mænd, der krænker kvinder, og Føljeton har spurgt ham, hvorfor det hele skal handle om mænd, og hvad samfundet skal stille op med alle de krænkere.

Spisesedlen

Kristen-konservative CSU lider stort valgnederlag i Bayern. For første gang siden 1954 fik CSU, søsterpartiet til Angela Merkels CDU, under 40 pct. af stemmerne ved delstatsvalget i Bayern. Valgets to sejrsherrer ser i den foreløbige optælling ud til at blive henholdsvis De Grønne og Alternative für Deutschland (AfD). De Grønne næsten fordobler deres stemmetal med 17,8 pct. af stemmerne, alt imens AfD for første gang bliver valgt ind i det regionale parlament med 10,7 pct. af stemmerne.

Sanjay Shah idømt to års fængsel i Dubai for dækningsløs check. Shah har anket dommen, hvorfor den endelige afgørelse falder senere i denne måned. Shah er herhjemme blevet efterforsket af bagmandspolitiet siden 2015 og ses som hovedmanden bag skattesvindelsagen, hvor et internationalt netværk fik udbetalt 12,7 mia. kroner i udbytteskat.

Socialstyrelsen lukker midlertidigt det tilskudsadministrative system. Dermed har flere af de foreninger, som har fået tilsagn om tilskud fra Socialstyrelsens satspuljemidler ikke fået udbetalt penge i oktober. Lukningen sker i kølvandet på afsløringen af, at den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen mistænkes for at have svindlet sig til 111 mio. kroner fra satspuljen gennem sin stilling i Socialstyrelsen.

Ole Andersen stopper som bestyrelsesformand i Chr. Hansen. Andersen, som i den senere tid har mødt stor kritk i kraft af sit formandskab i Danske Bank, har valgt ikke at genopstille ved Chr. Hansens generalforsamling i november. Beskeden kommer umiddelbart efter, at ingrediensselskabet kunne præsentere et overskud på 228 mio. euro. i deres regnskab for 2017/18.

Flere firmaer melder afbud til investor-konference i Riyadh. Blandt andet har direktører fra JPMorgan Chase, Uber, Ford og Viacom meddelt, at de ikke vil deltage i den saudi-arabiske konference Future Investment Initiative, som populært kaldes ‘Davos i ørkenen’. Det sker efter, at de diplomatiske stridigheder om den forsvundne journalist Jamal Khashoggi er eskaleret henover weekenden.

Et sidste ord

Har du efterårsferie? Så håber vi, den starter lige så fantastisk som denne bygningsindvielse.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12