15. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad med Dante?

I går – altså d. 14. september – var en helt ufatteligt særlig dag. For folk, for hvem kunsten og poesien fylder langt mere end geopolitiske mærkedage og århundreders militærstrategisk dillerdaller og hovedløst medaljerytteri, var d. 14. september en dag, som på alle måder havde mere åndelig næring i sig end 20-året for terrorangrebet mod […]

Kære læser

Nye nuancer af nordisk lyserødt

For første gang i 60 år har alle fire store nordiske lande atter en socialdemokratisk regering. Efter mandagens Stortingsvalg, hvor Arbeiderpartiet ganske vist gik tilbage, står 61-årige Jonas Gahr Støre til at kunne danne en ny rød-grøn regering i Norge. Snart kan også Tyskland få en socialdemokratisk kansler i skikkelse af den jævnaldrende SPD-spidskandidat Olaf […]

Det bedste vi har set

#DoNotTouchMyClothes

#DoNotTouchMyClothes

”Når jeg ser mig selv i spejlet, giver det mig lidt ro i sindet […] Vi sidder i fængsel”. Mens Taliban dikterer, hvad afghanske kvinder skal have på, har kvinderne selv dannet fælles front for at etablere et modnarrativ til, hvad styret anser som traditionel beklædning: Under hashtags som #AfghanistanCulture og #DoNotTouchMyClothes deler de de farverige outfits, der er traditionelle for deres regioner, stammer og etniske grupper – for selvom mange af kvinderne bærer en burka eller chadori, kommer de i langt flere farver og varianter end bare den sorte, Taliban lægger op til. Washington Post har samlet flere af dem her.

Hvorfor taler vi ikke om Quannah Chasinghorse?

Hvorfor taler vi ikke om Quannah Chasinghorse?

Mens vi diskuterer, om politikeren Alexandria Ocasio-Cortez kan møde op i en kjole med ordene ‘Tax the rich’ til årets Met Gala i New York – et arrangement forbeholdt de rigeste i USA – er der en anden gæst, alt for få taler om. Hun hedder Quannah Chasinghorse, hun er 19 år og tilhører de oprindelige folk Hän Gwich’in (Alaska og Canada) og Oglala Lakota (South Dakota). I ansigtet bærer Chasinghorse tatoveringerne Yidįįłtoo, en 10.000 år gammel praksis, der med koloniseringen blev forbudt i århundreder: ”Linjerne repræsenterer det at overvinde generations- og personlige traumer”, siger hun i et flot portræt i Vogue.

+ Mangler du alligevel argumenter for, hvorfor AOC’s kjole faktisk gav ret god mening, er der nok at tage af her.

Den norske svingdør

Den norske svingdør

I anledning af mandagens valg til Stortinget har avisen VG for første gang kortlagt svingdøren mellem PR og politik i Norge: 148 personer er enten politikere med en baggrund i reklamebranchen eller omvendt. Det betyder fx, at Høyre-politiker Sandra Bruflots ægtemand og bror kunne drive reklame for hende gennem et PR-bureau – angiveligt uden, at bureauet vidste det – og at en minister villigt stillede op i annoncer i en tidligere partikollegas firma. Det svækker tilliden til politikerne, lyder det. Nogenlunde samme svingdør mellem politik og erhvervsliv har forskerne Christoph Ellersgaard og Anton Grau Larsen påvist herhjemme.

+ Se også Dagbladet Informations forside med en opfordring til Norges nye statsminister, Jonas Gahr Støre.

Spisesedlen

Nordkorea foretager igen prøveaffyring af missiler. Nordkorea har onsdag affyret to ballistiske missiler med kurs mod havet ud for landets østkyst, lyder det fra Sydkoreas militær. Det kommer, efter at Nordkorea i weekenden testede en række langdistancemissiler. Japans premierminister, Yoshihide Suga, kalder affyringen “skandaløs“ og ser den som en trussel mod sikkerheden og freden i regionen.

Danmark taber sag ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. At Danmark i 2018 permanent udviste dansk-somaliske Mohamed Hassan Abdi for våbenbesiddelse, er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, lyder dommen. Ifølge den tages der ikke tilstrækkeligt hensyn til, at Abdi ikke har en betydelig fortid som kriminel, eller at han ikke har nogen reel tilknytning til eller familie i Somalia. Abdi har ikke krævet kompensation fra den danske stat.

Biden-administrationen beder distriktsdommer blokere abortlov. USA’s justitsministerium har indgivet en formel anmodning om midlertidigt at blokere Texas’ abortlovgivning, mens en retssag, om hvorvidt loven er konstitutionsstridig, pågår. Den kontroversielle lov forbyder aborter foretaget efter sjette uge, og graviditet som følge af incest eller voldtægt er ikke undtaget.

Over 1.400 delfiner dræbt på Færøerne. Under en traditionel hvaljagt søndag blev 1.428 delfiner dræbt ved den færøske ø Eysturoy. Ifølge miljøorganisationen Sea Shepherd er det det største antal dræbte delfiner under en enkelt jagt i landets historie, og det har vakt kritik fra både lokale og internationale organisationer. Også formand for den færøske hvalfangerforening, Olavur Sjurdarberg, tager afstand fra hændelsen og fortæller, at man havde vurderet mængden af delfiner til at være 200: “Det var en stor fejl […] Nogen burde have vidst bedre. De fleste er i chok over, hvad der skete“.

Lars Løkkes parti er opstillingsberettiget. Den tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har netop indsamlet det fornødne antal vælgererklæringer til, at hans parti, Moderaterne, nu kan komme på stemmesedlen ved næste folketingsvalg. Moderaterne kommer med et partiprogram efter novembers kommunal- og regionsrådsvalg, skriver Ritzau.

Et sidste ord

Glemt alt om 50 Shades of Grey. I Mexico er Søren Kierkegaard tilsyneladende det sidste skrig inden for litterær erotika.

Hold det lummert (inden for rimelighedernes grænser). Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12