16. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Geografisk klassekamp

I dag skal der på denne plads både lyde en opfordring til fred og en regulær krigserklæring. Ikke for at snakke om os selv, men på Føljeton er vi en lidt broget skare. En usandsynlig flok, om man vil. Det er faktisk utroligt, at vi ikke ryger i totterne på hinanden oftere, end vi gør. […]

Kære læser

Så var Bitcoins alligevel bare en boble. Og det er måske godt for miljøet

Bitcoins og de fleste andre 1.000 kryptovalutaer har alle tegn på at være en brast boble efter endnu et lavpunkt i august. Bitcoins er på et halvt år faldet 70 pct. og alene siden sidste måned 28 pct. Til gengæld kan det vise sig at være en fordel for miljøet.

Spisesedlen

Amerikanske aviser står sammen om Trump. I længere tid har han kaldt medierne “folkets fjender”, og det har nu fået en lang række amerikanske medier til at gå sammen og i dag torsdag publicere lederartikler i protest mod præsidentens angreb og mistænkeliggørelse af pressen. Ved at dæmonisere pressen forsøger Donald Trump at smadre en afgørende kontrolmekanisme i ethvert velfungerende demokrati. Indtil videre har omkring 350 medier meldt på banen. Hovedsagelig amerikanske, men også den britiske avis The Guardian og de danske aviser Politiken, Berlingske, Information og Kristelig Dagblad har valgt at vise sympati med de amerikanske medier og omtale præsidentens håndtering af pressen i deres ledere. Den er vi da med på.

Fire folketingsmedlemmer går nu efter statsministerposten til næste valg. Ud over de to velkendte Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) meldte Alternativets Uffe Elbæk sig også som statsministerkandidat. I aftes fik Folketinget så en statsministerkandidat nummer fire. Hun hedder Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører og frontfigur.

Tønder er blevet pålagt at genopbygge nedrevet fredet bro. Slots- og Kulturstyrelsen har sendt et påbud til Tønder kommune om, at Fiskbæk Bro ved Toftlund skal genopføres i sin oprindelige form – eller så tæt på originalen som muligt, skriver JydskeVestkysten. Kommunen rev den fredede bro, som var fra 1770’erne, ned ved en fejl og erstattede den med en ny af PVC. Manøvren kostede 250.000 kroner.

Øl-producent investerer 26 mia. i cannabis. Med en historisk stor investerering går den amerikanske virksomhed Constellation Brands for alvor ind i den spirrende Cannabis-industri. Selskabet er mest kendt for sin mexicanske øl, Corona, der sælges over hele verden, men nu skal det også handle om en række produkter lavet på cannabis.

77 døde efter oversvømmelser i monsun-ramt indisk delstat. Kerala, hvor der bor 33 mio. mennesker, rammes af monsunen hvert år, men regnen har været særligt hård siden 8. august, og hundredvis af landsbyer er blevet oversvømmet. Der ventes mere regn det kommende døgn, og delstaten er i katastrofeberedskab.

Et sidste ord

Hvad er Brexit? Der står sikkert noget om dette navneord i ordbogen. Men her er en anden tolkning, som formentlig er mere præcis. Vi spoiler lige og oversætter til dansk for en god ordens skyld: ”Det udefinerede, som forhandles af de uforberedte med henblik på at give det uspecificerede til de uoplyste.” Genialt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12