16. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den tragiske krig, den tragiske fred

Det var i 2016, at jeg gik rundt i Kabuls gader og tænkte på Saigons fald og Vietnamkrigens afslutning. Over alt i Kabul var der betonspærringer og kontrolposter, som tvang trafikken til at snegle sig af sted mellem nyopførte beskyttelsemure, også de bygget af beton, angstens, usikkerhedens og det desperate selvforsvars symbol og materiale. Luftrummet […]

Kære læser

Efterkommerne fra helvede

Det lyder muligvis lidt hårdt, men nogle vil mene, at arvingerne efter Edvard Eriksen (1876-1959) nu i årtier har kastet skam over deres afdøde billedhuggerbedstefars eftermæle. Da bryggeren og kunstmæcenen Carl Jacobsen i begyndelsen af forrige århundrede fik den idé, at København skulle have sin egen lille havfrue, kendt fra H.C. Andersens berømte eventyr, og […]

Det bedste vi har set

Misundelse er en grim ting

Misundelse er en grim ting 

Vi har nævnt hende før, og vi kommer til at blive ved, indtil der ikke er en eneste iblandt Føljetons læsere, som ikke kan se fidusen i at se timelange videoessays på YouTube lavet af Natalie Wynn, der går under navnet ContraPoints. Denne gang handler det om misundelse, og vi starter med lidt god gammeldags kendissladder, inden den intellektuelle, underholdende og småstive Wynn som en anden Vergil fører os ned i misundelsens flammehav.

Virkelighedsfornægtelse

Virkelighedsfornægtelse 

“Virkelighed er, at vi efter 9/11 blev solgt ideen om en international kamp mod terror som en kamp for frihed og demokrati for alle – hvor de illegitime krige i Afghanistan og Irak indgik som et nødvendigt onde. Mest af alt var de krige dog en indenrigspolitisk manøvre og et redskab til at nære alliancen med USA, som havde det som sin plan at reorganisere Mellemøsten i sit geopolitiske favør.“ Ph.d. og udenrigspolitisk rådgiver og folketingskandidat for Enhedslisten, Leila Stockmarr, om løgnen som 20 års krig i Afghanistan er bygget på.

“Kvinder“ er kvinder værst 

“Kvinder“ er kvinder værst 

Et kvindekollektiv kaldet ‘Fame Lady Squad’ begyndte tidligere på året at kreere og sælge digitale kunstværker i form af NFT’er, og internettet fejrede, at kvinder endelig havde fundet vejen ind på det mandsdominerede marked. Det viste sig bare, at det ikke var kvinder, men en ung russisk mand, som stod bag kollektivet i forsøget på at udnytte efterspørgslen på kvindedrevne projekter. Historien har dog nået en foreløbigt opbyggelig konklusion i, at manden har indrømmet sin fejl og overdraget kontrollen med projektet til de kvinder, der endte med at afsløre ham.

Spisesedlen

Taliban overtager kontrollen med Afghanistan. Efter at Taliban søndag indtog paladset i Kabul, og Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, flygtede ud af landet, har den ekstremistiske bevægelse erklæret, at Afghanistan er i deres kontrol. Hundredvis har indtaget hovedstadens lufthavn i et forsøg på at flygte, og 65 nationer har i en fælles erklæring opfordret Taliban til at lade afghanere forlade landet, hvis de ønsker det.

Ane Halsboe-Jørgensen bliver ny kulturminister. Efter den tidligere kulturminister Joy Mogensen (S) søndag via sin Facebook-profil valgte at trække sig fra posten, har statsminister Mette Frederiksen (S) mandag udpeget hendes efterfølger. Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtager posten og efterlader Uddannelses- og Forskningsministeriet til Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen (S). Det oplyser Statsministeriet.

Stort jordskælv rammer Haiti. Et jordskælv, der målte 7,2 på Richterskalaen, ramte lørdag Haiti. Mindst 1.297 mennesker er omkommet og 5.700 er kommet til skade, oplyser myndighederne. Landet er i forvejen i politisk krise efter mordet på præsident Jovenel Moïse i juli måned.

Justin Trudeau udskriver valg. Canadas premierminister, Justin Trudeau, bekendtgjorde søndag, at han udskriver valg til afholdelse den 20. september. Håbet er, at vælgerne vil belønne regeringens coronahåndtering og give mandat til at forme en flertalsregering, skriver BBC. Oppositionen har kritiseret Trudeau for hans politiske motiv i at udskrive valg under landets fjerde bølge af coronavirus.

Sten Hegeler er død. Sexolog, forfatter og psykolog Sten Hegeler er død søndag, oplyser hans familie. Sammen med sin kone, Inge Hegeler, blev han i 60’erne kendt for sit oprør mod det puritanske Danmark, bl.a. igennem udgivelsen af værket Kærlighedens ABZ, der tog livtag med tabubelagte emner indenfor den menneskelige seksualitet. Sten Hegeler blev 98 år gammel.

Et sidste ord

Det er svært at forklare, men at se den her voksne mand lade sig dumpe ned på en trampolin, har sat tankerne i gang hos os.

Hvad er meningen med livet? Vi ved det ikke længere, men vi vil tænke over det til i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12