16. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Omfavnelsen, der blev til lort

Søndag kunne den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King potentielt være fyldt 94 år, hvis han altså ikke var blevet skudt i Memphis i 1968. Et par døgn før årsdagen for dr. Kings fødsel blev der ved en større højtidelighed i USA’s ældste offentlige park, Boston Common, indviet en gigantisk bronzeskulptur til minde om ham og […]

Kære læser

Europa styrter ind i rumkapløbet

“Dette er et historisk øjeblik for Storbritannien. Vi har vundet det europæiske rumkapløb,“ erklærede den britiske minister for videnskab og innovation George Freeman i sidste uge. I Cornwall, i det sydvestlige hjørne af England med udsigt til Atlanterhavet, var et fly navngivet Cosmic Girl – udstyret med en løfteraket bærende på ni satellitter under vingen […]

Det bedste vi har set

Hvor blev værkerne af?

Det største kunsttyveri siden anden verdenskrig finder lige nu sted i Ukraine. Russiske styrker angriber og plyndrer på livet løs ukrainske museer i et målrettet forsøg på at udviske den ukrainske kultur. Flere end 30 museer menes ifølge ukrainske embedsmænd at være blevet berøvet, og alene i Kherson anslås det, at flere end 15.000 kunstværker er forsvundet. The New York Times samler op sagen.

+ Mere Ukraine i NYT – om borgerspioner og Khersons befrielse.

Når gassen går af ballonen

En ny kulturkrig er brudt i lys lue i USA: De politiske fløje diskuterer på livet løs om gaskomfurer er Guds gave til hobbykokken, eller om de snarere er så sundhedsskadelige, at de giver børn astma – og derfor bør forbydes. Klimanyhedsbrevet Heated samler op på debatten og beskriver, hvordan fossilindustrien med en målrettet marketingsindsats har gjort gaskomfuret til allemandseje og indlejret det i sproget. Eller som amerikanerne ville sige: “Now you’re cookin’ with gas!“

Ikke mere ‘Hans Majestæt’

I dag, altså mandag, bliver Grækenlands tidligere konge Konstantin – som var gift med dronning Margrethes yngste lillesøster, Anne-Marie – begravet i Athen, og de fleste af Europas royale pinger ventes at deltage. Det er dog langt fra alle, der har lige varme minder om Konstantin. Hør bare anslaget her fra royal kommentator Kim Bach: “I går døde Margrethes søsters mand. Han var konge i Grækenland for meget længe siden. Men Konstantin var også en højreorienteret landsforræder. Og kongeværdigheden sløjfede grækerne fuldt fortjent ved en folkeafstemning i 1974.“

Spisesedlen

Dødstal i Dnipro stiger til 35. Samtidig er 39 mennesker nu blevet reddet ud af den boligblok i den ukrainske by, der lørdag blev ramt af et russisk missilangreb, mens mindst 75 mennesker er blevet såret. Ifølge Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij er sammenlagt 72 lejligheder blevet destrueret, og yderligere 230 lejligheder blevet beskadiget i angrebet.

Klimaaktivister fjernet fra tysk kulminelandsby. Med undtagelse af to demonstranter, der har skjult sig i en underjordisk tunnel, kunne tysk politi søndag meddele, at samtlige aktivister er blevet ryddet fra Lützerath. Klimaaktivister har i længere tid demonstreret i byen, der efter planen skal jævnes for at gøre plads til en udvidet produktion af brunkul.

Rekordmange henvendelser til Børnetelefonen i 2022. Sammenlagt havde Børnetelefonen og det nye rådgivningstilbud HØRT over 60.000 samtaler med børn og unge i 2022, hvilket er godt 5.000 flere end i 2021. “Jeg vil sige, at der nok er en generel tendens til, at flere kender os, og flere kan se værdien i at søge rådgivning og ikke bare gå med problemerne selv,“ udtaler direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

Lars Løkke forlader formandspost i Løkkefonden. I stedet bliver det Lars Løkkes datter, Lisa Løkke Rasmussen, der nu skal stå i spidsen for fonden. “I lighed med sidste gang Lars Løkke Rasmussen var minister, er han trådt tilbage som formand for Løkkefonden,“ forklarer Moderaternes pressechef Stefan Hvenegaard. Fonden har tidligere fået kritik for at have for tætte bånd til danske politikere.

Petr Pavel vinder første runde af tjekkisk præsidentvalg. Efter weekendens afstemning står det fast, at den tidligere hærchef Pavel skal møde milliardær og forhenværende premierminister Andrej Babis i anden runde af præsidentvalget, der afvikles sidste weekend i januar. I valgets første runde fik Pavel 35,4 pct. af stemmerne, mens Babis fik 34,99 pct.

 

Et sidste ord

Man skal aldrig undervurdere mudderets magi.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12