16. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den ulogiske politimester

Ifølge den såkaldte Parkinsons lov, opkaldt efter professor C. Northcote Parkinson, vil ethvert stykke arbejde udvide sig til den tid, man har til at udføre det. Hvis du pludselig har fem timer til at lave en opgave, der normalt ville tage tre, skal du skam nok finde måder at bruge tiden på alligevel. Det samme […]

Kære læser

Mandeproblemer

Den 3. marts dræbte en mand den 33-årige Sarah Everard. Lyder den sætning lidt underlig? Hvad så med den her: Den 3. marts blev den 33-årige Sarah Everard dræbt. Det er bedre, ikke? Det flyder ligesom. Men sætningen gik også fra at være aktiv til at være passiv, og det er i den form, vi […]

Det bedste vi har set

Den sommer, jeg lærte at lyve

Den sommer, jeg lærte at lyve

En teenagepige er på ferie hos sin far i Libanon, netop som borgerkrigen bryder ud. Ja undskyld, at vi helt uden for nummer anbefaler en graphic novel, men den er kort, velfortalt og virkelig elegant formidlet online af magasinet The Believer. Tekst af May Ziadé, illustreret af Lucile Gauvain.

Det Afghanske Pige-robothold

‘Det Afghanske Pige-robothold’

Der er ikke meget godt at sige om den politiske udvikling i Afghanistan – hvilket Afghanistan-eksperter blandt Føljetons læsere heller ikke afholder sig fra at gøre os opmærksom på, hvis vi skriver om landet i lidt for optimistiske toner. Her har Al Jazeera dog en ret fin historie om et hold purunge afghanske kvinder i byen Herat, som mødes i halvanden time hver dag efter skole for at øve sig på programmering og robotteknologi. Det er ikke for sjov; kvinderne har hjulpet bystyret med at lave en billig respirator-prototype baseret på et design fra Massachusetts Institute of Technology, som de fandt på nettet.

Algoritmen vurderer dit ansigt

Algoritmen vurderer dit ansigt

Ovre hos Kommunikationsforum har de en interessant artikel om virksomheden Quoves, som ved hjælp af kunstig intelligens kan placere folks ansigter på en lækkerhedsskala. “Det kan virke næsten magisk, når en computer kan vurdere, om du er smuk eller grim, men princippet i skønhedsalgoritmerne er faktisk så simpelt, at alle førsteårsstuderende på datalogi ville kunne klampe en ret velfungerende skønhedsalgoritme sammen på kort tid“, skriver Peter Svarre. Af hans artikel fremgår det, at Quoves giver Kommunikationsforums direktør topkarakteren 10, og at han således – på papiret – er Danmarks flotteste mediedirektør. Spurgt!

Spisesedlen

Flere lande sætter vaccinering med AstraZeneca på pause. Mandag besluttede både Tyskland, Italien og Frankrig at følge flere andre EU-landes eksempel, og midlertidigt suspendere brugen af AstraZeneca-vaccinen. Det sker, mens vaccinens mulige sammenhæng med blodpropper undersøges. Både Verdenssundhedsorganisationen og Det Europæiske Lægemiddelagentur vurderer dog fortsat, at vaccinen er sikker at bruge.

Sanjay Shah tiltales for hvidvask i Tyskland. De tyske myndigheder har rejst tiltale mod finansmanden Sanjay Shah for hvidvask af mere end 3,7 mia. kr., skriver Finans. Sammen med seks andre er han under mistanke for at have hvidvasket penge fra kriminelle forretninger til en samlet værdi på over en halv mia. kr. Shah er i forvejen tiltalt for svindel med udbytteskat for mere end 9 mia. kr. af de danske myndigheder.

Facebook indgår aftale med australsk mediegigant. Det sociale medie har tegnet en flerårig licensaftale med mediemogul Rupert Murdochs News Corp, der bl.a. står bag nyhedsmedierne The Daily Telegraph og Sky News. Aftalen sikrer News Corp betaling for artikler, der bliver delt på Facebook. Meldingen kommer efter, at den australske regering i sidste måned overvejede at tvinge Facebook til at betale for nyhedsindhold, der optræder på platformen.

Københavns Borgerrepræsentation skrinlægger plan om tidlig lukning af nattelivet. Et bredt flertal er blevet enige om at droppe planen om at lukke barer efter midnat i København. “Der er mange gode elementer og forslag i nattelivsplanen. Men de bliver desværre fuldstændig overskygget af den usikkerhed, der bliver skabt om fremtidens natteliv“, hedder det i en pressemeddelelse fra partierne bag flertallet: Socialdemokratiet, Radikale, Konservative, SF, Venstre og Dansk Folkeparti.

Druk nomineret til Oscar. Instruktør Thomas Vinterbergs film modtog mandag en nominering i kategorien ‘Bedste internationale film’ ved dette års Oscar-uddelinger. Det er 13. gang i historien, at en dansk film optræder i kategorien. Samtidig er Vinterberg, som den første dansker nogensinde, blevet nomineret til prisen for ‘Bedste instruktør’. Prisuddelingen løber af stablen den 25. april.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12