16. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvor er bankernes N’Golo Kanté?

Den franske fodboldspiller N’Golo Kanté er en rigtig guttermand. Faktisk er spørgsmålet, om han overhovedet kan sætte en fod forkert. Da Leicester på mirakuløs vis vandt det engelske mesterskab i 2015/2016-sæsonen, jokede fansene gerne om, at det næsten svarede til at spille med snydekoder, når de havde en fyr af Kantés beskaffenhed på holdet. Han […]

Kære læser

Bliver man en bedre kunstner af psykisk terror?

Alt handler om sex. Undtagen sex, det handler om magt. Og ingen i de kunstneriske miljøer anerkender deres magt, fordi de står over for en myte større end dem selv: kunsten og lidenskaben.

Det bedste vi har set

Dengang KGB blev smitsom

Dengang KGB blev smitsom

Vi forstår godt, hvis du efterhånden er dødtræt af at læse om fake news og russiske internettrolde. Det er vi (næsten) også. Men prøv alligevel at give denne nye videoserie fra New York Times et skud. Avisens opinionsafdeling har slået pjalterne sammen med BBC for at grave i de falske nyheders historie, og det er der kommet en ret vild og tankevækkende dokumentar i tre dele ud af med det smittende navn ”Operation InfeKtion”.

Det er Morten Grunwald, som er død

Det er Morten Grunwald, som er død

Olsen-bandens sidste medlem er død. Morten Grunwald blev 83, og Berlingskes teateranmelder har skrevet en fin nekrolog over hans lange karriere som skuespiller.

+ Kristeligt Dagblad har samlet en lille billedserie fra Grunwalds liv, som også er et hurtigt kig værd.

Politikerens forsøgte frikort 

Politikerens forsøgte frikort 

At den australske senator Barry O’Sullivan er til den lidt mere kontrære side kunne måske allerede ses på hans noget reaktionære standpunkt på abortområdet. Men hvis australierne alligevel skulle have været i tvivl om, hvor pigefornærmet – og snu – O’Sullivan kan blive, kan de jo kigge på hans optræden i det australske parlament onsdag. Her valgte O’Sullivan at sige, at han altså nu ser sig selv som en kvinde, og derfor ikke længere kan kritiseres for sit syn på abort. Godt forsøgt; men vi tror nu ikke helt, at det er sådan, det fungerer.

Den slidsomme drømmefabrik

Den slidsomme drømmefabrik

Åh ja, Alternativet. Uffe Elbæks parti fylder rundt lørdag, hvor alternativister vil fejre femårsdagen for partiets stiftelse i Pumpehuset i København. I den anledning tegner DR et portræt af partiet, som må siges at have haft en ”crazy” turbulent tilværelse i sin kamp for et grønnere Danmark. Selve artiklen er måske til den lidt tørre side, men ikke desto mindre giver den et okay overblik over partiets historie. Desuden er den smagt til med lidt arkivklip med Uffe, som da giver det hele lidt grøn kulør.

Båååt – too many men!

Båååt – too many men!

Det er fedt, det her. Den vidunderlige britiske avis Financial Times har indført et digitalt redskab, som automatisk advarer journalisterne, hvis de citerer for mange mænd i deres artikler. Der er jo masser af kvindelige eksperter derude, og de er sgu som regel klogere.

Spisesedlen

Danske Bank-ansatte i Estland mistænkes for at have fået penge af bagmænd. Myndighederne i Estland undersøger en række tidligere ansatte for at have hjulpet med at muliggøre de transaktioner, der er afsættet for hele hvidvasksagen. Ifølge Berlingske er der fundet indikationer på, at flere af de otte nu politianmeldte ansatte løbende har indsat store, mistænkelige kontantbeløb på deres egne konti i Danske Bank.

Kina truer med hårde konsekvenser, hvis Danmarks ambassadør kritiserer internering af muslimer. Den danske ambassadør i Kina har ifølge Reuters været med til at skrive et udkast til et brev, der udtrykker stærk bekymring over behandlingen af muslimer i Xinjiang-regionen. Det har fået den kinesiske topledelse til at advare Danmark og andre lande mod indblanding i Kinas interne forhold.

Den svenske talman peger på Centerpartiets leder Annie Lööf som ny forhandlingsleder i Sverige. Men hendes fokus kommer til at være på at danne en regering – ikke blive statsminister, siger hun selv. Kommentatorerne i Sverige siger noget andet. Centerpartiet er gået frem i meningsmålingerne siden valget, selv om særligt vælgere fra Moderaterna og Liberalerna giver Lööf skylden for Alliansens sammenbrud.

Nordkorea har udviklet et nyt ‘højteknologisk taktisk våben‘. Og det nye militære isenkram virker, meddeler det statslige medie KCNA fredag ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. Samtidig meddelte styret dog også, at de ville deportere en amerikansk statsborger, som har været tilbageholdt en måned.

David Hockney-maleri indbringer 90,3 mio. dollars på auktion. Den britiske kunstners ”Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” fra 1972 sætter dermed auktionsrekord for et værk af en levende kunstner og – som New York Times skriver – ”cementerer dermed en stor udvidelse af smag på den turboladede øverste del af markedet”.

Et sidste ord

Det har været nogle tumultariske Brexit-dage i Storbritannien. Og som én formulerer det på Twitter, så fremfører BBC’s tegnsprogstolk her ”situationens forvirrende fuckery” helt perfekt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12