17. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kulturpolitisk slavemoral

Man glemmer aldrig sin første store kærlighed. For et yngre redaktionsmedlem på Føljeton var subjektet for denne kærlighed den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Der er muligvis tale om en efterrationalisering, men grunden til fascinationen kunne meget vel have været Rasmussens forhold til kunst og kulturlivet, der var væsensforskelligt fra det, Socialdemokratiet siden har […]

Kære læser

Scholz har overhalet konkurrenterne indenom

Tysklands socialdemokratiske parti, SPD, er ikke i tvivl om, hvem deres stærkeste kort er ved det kommende Bundestagswahl: kanslerkandidat Olaf Scholz. I en valgkamp, der foreløbigt har været præget af de øvrige kandidaters fodfejl, har Scholz pludselig rejst sig som en søvndyssende – men stilsikker – fugl føniks. Ét hurtigt blik på partiets nye valgkampsmateriale […]

Det bedste vi har set

Afghanistan-komplekset genbesøgt

Poya Pokzad, der er redaktør på magasinet Eftertryk, gennemgår metodisk, grundigt og oplyst grundlaget for og følgerne af krigen i Afghanistan: “Det nemmeste i verden lige nu er at skyde skylden på afghanerne selv. Her kom vi af vores gode hjerte, helt uinviteret, og med vores selvopofrende ædle vilje. Og hvilken tak får man så retur? Afghanernes uvilje mod hjælp til selvhjælp. Men sig mig. Hvorfor skulle en afghansk knægt, der ikke kan læse, og som indgår i hæren for småpengenes skyld, gå i krig til døden mod Taliban på vegne af en præsident med et udenlandsk pas, der rejser ud af landet, så snart kampen melder sig?“

+ “Jeg synes, at enhver med det blotte øje kunne se, at det her kom.“ Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har så et helt andet take på Afghanistan og retter en hård kritik mod Biden og hans forgænger Trump (hvad med også at se indad for en gangs skyld, Fogh?)

Joe Biden tager skraldet

Joe Biden tager skraldet

USA’s præsident, Joe Biden, holdt tale om Afghanistan i aftes (se den her). Walter Shapiro, en velanset journalist og forhenværende taleskriver for præsident Jimmy Carter, kommenterer talen i The New Republic (blød betalingsmur): “Historien har aldrig været fair. Set ud fra et poetisk lys ville det have været mere passende, hvis Lyndon Johnson eller Richard Ford havde siddet i Det Hvide Hus, da Saigon faldt. Men Jerry Ford trak det korte strå – og det vil altid blive associeret med hans præsidentembede,“ skriver han. Og at Bidens tale var “et ærligt forsøg på at tage omfanget af den katastrofe, som følger i kølvandet på USA’s tåbelige forsøg på at bygge nationer, til efterretning“.

Stop med at købe nyt modetøj

Stop med at købe nyt modetøj

Stærk webdok fra den australske tv-station ABC om “den beskidte hemmelighed“ bag verdens afhængighed af mode. “Meget af det tøj, vi giver til velgørenhed, ender på lossepladser og skaber miljøkatastrofer på den anden side af kloden.“

Spisesedlen

Danmark donerer 100 mio. kr. i nødhjælp til afghanere. Pengene vil blive taget fra Danmarks udviklingsbistand og fordeles mellem FN’s humanitære landefond, Den Internationale Røde Kors Komité og FN’s Flygtningeorganisation. Det fortæller udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S). Samtidig bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at Pakistan hjælper Danmark med at evakuere 431 afghanere, som har arbejdet for den danske regering.

Teslas automatpilot skal undersøges. USA’s trafiksikkerhedstjeneste, NHTSA, åbnede mandag en “bred undersøgelse“ af det automatpilotsystem, som er installeret i flere hundredtusinder Tesla’er. Det sker efter NHTSA har registreret mindst 11 trafikuheld, hvor automatpiloten var involveret. Tesla har været i sikkerhedseksperters søgelys siden 2016, hvor føreren af en Tesla Model S blev dræbt i et uheld.

Dødstal stiger efter jordskælv på Haiti. Mandag blev det officielle dødstal fra naturkatastrofen opdateret til 1.419, mens redningsarbejdere fortsat kæmper for at finde og hjælpe overlevende. Mindst 13.000 huse menes at være blevet ødelagt. For at gøre ondt værre blev Haiti natten til tirsdag ramt af den tropiske storm Grace, som frygtes at forstyrre hjælpearbejdet yderligere.

Sygeplejerskerne udvider strejken. Tirsdag slutter yderligere 225 sygeplejersker sig til den igangværende strejke, så det samlede antal nu når op på omkring 5.700 – svarende til godt 11 pct. af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd. Blandt de nye strejkende er ansatte på flere operationsafdelinger rundt om i landet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader Folketinget efter næste valg. Det fortæller den tidligere økonomi- og indenrigsminister til Altinget. Ammitzbøll-Bille har været løsgænger i Folketinget siden oktober, efter han skrinlagde sit politiske projekt Fremad. “Allerede da vi nedlagde partiet Fremad, tænkte jeg, at nu var det nok også ved at være tid. Men sådan en beslutning skal man ikke bare træffe. Det skal man lige lade bundfælde sig,“ udtaler han om sit kommende exit.

Et sidste ord

Hvad hjælper det at tage tyven på fersk gerning, hvis han allerede har fået luft under vingerne?

Hold dig på lovens smalle sti til vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12