17. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Rigtige problemer

Torsdag kunne man høre forfatter og debattør Mikael Jalving sige til Frihedsbrevet, at kvinder er løsere på tråden end mænd – hvad angår udlændingepolitikken, fordi deres seksuelle lyst efter mænd fra ikke-vestlige lande betyder, at de ikke går så højt op i strammere grænser. Det er Jalvings egne ord: “Den østeuropæiske mand appellerer slet ikke […]

Kære læser

Trolddomskolens tunge arv

Depulso. Man forstår godt, at fans, der er vokset op med Harry Potter-universet, føler sig frastødt. Fra at have skabt et magisk univers, der spredte glade budskaber om venskab, inklusion og åbenhed, har forfatter J. K. Rowling i de senere år forvandlet sig til en hadefuld dødsgardist, der mere og mere åbenmundet bekæmper transkønnedes rettigheder. […]

Det bedste vi har set

Afslapning med Rampling

Det er fredag, og du trænger sgu til at slappe af. Hvorfor ikke gøre det med François Ozons 20 år gamle erotiske thriller Swimmingpool, som ligger til fri afbenyttelse på DR’s hjemmeside (frem til 7. marts)? Folk af ældre årgang på Føljetons redaktion mindes at have set den i biografen og siger, at Charlotte Rampling gjorde – gør – et stort indtryk som den udbrændte krimiforfatter, der indlogerer sig i et lækkert sommerhus i det sydfranske. Charles Dance er også med… og en ung Ludivine Sagnier. Ved nærmere eftertanke er filmen ikke ren afslapning.

Generation Jimmie

Generation Jimmie

“Kriminalitet optager de to unge mænd meget, og faktisk er det et tema, som går igen i mange af de andre samtaler, der føres i kælderlokalet. I tekøkkenet står en flok og taler om voldtægt, to piger diskuterer, hvilken slags overfaldsalarm der er bedst, og et andet sted i kælderen står tre unge mænd og hænger i en dørkarm, mens de taler om förnedringsrån. En særligt ydmygende form for overfald, som Sverige er hårdt plaget af for tiden, hvor gerningsmænd – ud over at berøve ofret – også for eksempel tisser på vedkommende eller krænker ofret seksuelt.“ Dagbladet Information har sendt to journalister til Stockholm for at møde det højreorienterede parti Sverigedemokraternas ungdomsafdeling Ungsvenskarna. Glimrende reportage og fotos.

Chatbotten, der elskede mig

Chatbotten, der elskede mig

The New York Times’ teknologiskribent Kevin Roose har chattet med Microsofts søgemaskine Bings nye chatbot i to timer. Han fandt samtalen decideret urovækkende. Her er udskriften af samtalen. Og her er hans konklusion.

Spisesedlen

Hver femte danske mand har sjældent eller aldrig nogen at snakke fortroligt med. Det viser en ny undersøgelse lavet af Forum for Mænds Sundhed baseret på aldersgruppen 25-39 år. For mændene specifikt i sluttrediverne er det hele 27 pct. “Vi vil med dette pege på, at mænd med psykiske problemer ofte er oversete, at de ofte er alt for sjældent og for sent opdagede, og at de alt for sjældent får hjælp,” udtaler formand Svend Aage Madsen om studiet.

Zelenskij afviser potentiel fredsaftale indebærende opgivelse af territorie. Det understreger den ukrainske præsident i et interview med BBC torsdag. Præsidenten udtalte også, at den forventede russiske forårsoffensiv er påbegyndt. Torsdag morgen indledte Rusland et missilbombardement målrettet kritisk infrastruktur, affyret fra vand til lands og i luften. En 79-årig kvinde mistede livet.

Spanien godkender ny lov om juridisk kønsskifte. Den spanske regering godkendte torsdag en lov, der muliggør, at personer over 16 år kan få foretaget et juridisk kønsskifte uden at skulle være igennem både en psykologisk og en medicinsk evaluering forinden. Formålet med loven er bl.a. at forhindre, at transkønnethed behandles som patologisk. “Transpersoner er ikke syge mennesker,” udtalte landets ligestillingsminister Irene Montero om loven: “De er mennesker, punktum.”

EU-parlamentarikere indblandet i Qatargate forbliver fængslede. Den tidligere næstformand for EU-Parlamentet Eva Kaili samt tidligere EU-parlamentarikere Antonio Panzeri og Marc Tarabella skal forblive i varetægtsfængsling. Det vedtog en domstol i Bruxelles torsdag. Politikerne blev anholdt i december 2022 på mistanke om korruption, hvidvask af penge og medlemskab af en kriminel organisation. Kailis advokat argumenterede for løsladelse med fodlænke, men fik afslag.

Elselskaber politianmeldes 24 gange inden for fire år. Det erfarer Politiken. Forbrugerombudsmanden har anmeldt diverse elselskaber med krav om bødestraf, da elselskaberne i deres vurdering har brugt ulovlige midler til at få kunder. Det drejer sig bl.a. om, at elselskaberne ulovligt har henvendt sig uopfordret til forbrugerne.

Et sidste ord

Så er der dømt stormvarsel igen – hold på hat og briller!

Hold dig indendørs, til vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12