17. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem kalder du bror?

“Vi må lære at leve sammen som brødre eller dø sammen som fjolser“ – Martin Luther King, Jr.   Der sker så meget ondt ude i verden, så i anledning af gårsdagens Martin Luther King-dag tillader vi os at begynde dagen med en lille cadeau til den fredselskende borgerrettighedsforkæmper. Citatet ovenfor stammer fra en prædiken fra […]

Kære læser

Glem, hvad de taler om i Davos

Hvert år er en gentagelse i de schweiziske alper. Det samme milliardæroverflod, de samme privatfly, den samme direktør-speed-dating, de samme, der siger, at det er her, der sker noget, de samme vrede stemmer, der råber op om, at de rigeste ikke kan løse verdens problemer, og de samme rapporter, der siger, at de rigeste 1 […]

Det bedste vi har set

Nick Cave-agtig elendighed

En Nick Cave-fan fik AI-robotten ChatGPT til at skrive en “Nick Cave-agtig“ sang og sendte den til Nick Cave, som kommenterer den i seneste udgave af sit nyhedsbrev The Red Hand Files. “Jeg kan forstå, at ChatGPT er i sin vorden, men måske er det det skræmmende ved kunstig intelligens – at det altid vil være i sin vorden, eftersom det altid vil skulle strække sig længere, og retningen er altid fremad, altid hurtigere. Det kan aldrig blive rullet tilbage eller sat ned i fart, da det rykker os nærmere en utopisk fremtid, måske, eller mod vores totale udslettelse. Hvem kan afgøre hvilken af delene? At dømme ud fra denne sang ‘in the style of Nick Cave’ ser det dog ikke særlig godt ud, Mark. Vi nærmer os apokalypsen. Denne sang er elendig.“ Tak til Føljeton-abonnent og udlandsdansker Ronnie for tippet.

+ Mira Murati (fedt navn) er CTO (chief technology officer) hos OpenAI. I dette fascinerende lille interview i The Daily Show, som er et par måneder gammelt, fortæller hun bl.a. om de etiske overvejelser bag teknologien.

Krænkerpræst i nedturskirke

Krænkerpræst i nedturskirke

“Dette er historien om, da MeToo for alvor ramte en af Danmarks ældste institutioner, den danske folkekirke. Det er en fortælling med en af landets mest kendte sognepræster i centrum. Og den handler i høj grad om ulige magt og krænkelser. Om at komme til en præst i dyb sorg – i den mest sårbare situation – men opleve, at det udvikler sig til … noget helt andet og grænseoverskridende. Og om at forsøge at råbe et kirkeligt system op, der kritiseres for at være nølende og lukket. Et system, som – hvis ikke kirken er vågen – risikerer at beskytte krænkeren bedre end de krænkede.“ Første afsnit i Zetlands nye serie om MeToo i folkekirken.

More Sirius business

Forleden linkede vi til Lasse Rahbeks ret eminente dokumentar i tre afsnit om slædepatruljen Sirius i Nordøstgrønland. Hvis du ikke har fået den set, eller hvis du har fået den set, så er her lidt mere bagom.

+ ‘Du er i princippet altid i livsfare.’ En kommenteret fotoserie med Rahbeks bedste billeder fra Grønland. En lille bemærkning: Vi er i princippet alle sammen i livsfare hele tiden.

++ Godt interview i Information med Rahbek.

Skal Føljeton have Folkets Journalistpris?

For andet år uddeles Folkets Journalistpris – en pris, som hylder journalistik, der på konstruktiv vis medvirker til en bedre og mere demokratisk samtale. “Prisen bliver uddelt i henhold til fire grundlæggende journalistiske kriterier: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid. Vi kalder det F-I-N-T-kriterierne. Målet med F-I-N-T-kriterierne er at klæde modtageren bedst muligt på til at træffe oplyste og reflekterede beslutninger og at blive inspireret til, hvordan man selv kan være med til at rykke verden i en bedre retning.“ Det er folket (dig!), der nominerer, og det er angiveligt unge mennesker fra hele landet, som skal vurdere nomineringerne. Med prisen følger 50.000 kr. Frist: 8. marts. Her er link til prisen. Tak for ulejligheden.

Spisesedlen

Fagbosser vil have folkeafstemning om store bededag. Efter et møde i forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) lyder meldingen fra FH’s formand Lizette Risgaard igen, at regeringens forslag om at afskaffe store bededag er “et eklatant indgreb i den danske model“. Hvis ikke regeringen fjerner forslaget, kræver forretningsudvalget derfor en folkeafstemning.

Rigsrevisionen retter hård kritik mod Forsvarsministeriet. Mandag kunne Statsrevisorerne i en ny beretning bl.a. påtale, at ministeriet ikke har “levet op til grundlæggende og al­min­deligt udbredte principper for god statslig økonomistyring“, da en dansk brigade på 4.000 mand ikke bliver klar til tiden. Det indskærpes derfor, at Forsvarsministeriet “snarest muligt bør styrke økonomistyringen“.

Storbritanniens regering blokerer skotsk lov om juridisk kønsskifte. Mandag meddelte regeringen, at man vil blokere en lov vedtaget i det skotske parlament i december, der gør det muligt for transkønnede at ændre deres juridiske køn uden en medicinsk diagnose. Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon kalder blokeringen “et frontalangreb på vores demokratisk valgte skotske parlament“.

Brasiliens justitsminister rejser tiltale mod 39 efter stormløb. Ifølge anklageskriftet har de tiltalte brugt vold og trusler i et forsøg på at vælte demokratiet i forbindelse med deres deltagelse i stormløbet på den brasilianske kongresbygning den 8. januar. Samtidig har justitsministeren beordret en indefrysning af 7,7 mio. dollars af gruppens midler, der skal bruges på reparationer af beskadigede bygninger.

Kinas indbyggertal falder for første gang i over 60 år. Ved udgangen af 2022 havde Kina en befolkning på 1,41175 mia. mennesker, hvilket ifølge landets nationale statistikbureau er et fald på 850.000 i forhold til året forinden. Det er første gang siden 1961, at Kina oplever en negativ befolkningstilvækst. Udviklingen skyldes særligt rekordlave fødselsrater.

Et sidste ord

Vi ved ikke helt, hvad konteksten er, men det er egentlig også ligegyldigt.

Her, hvis du virkelig kræver en forklaring. Føljeton er tilbage med mere af den slags i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12