17. juli 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sikke en fødselsdag

Hvis du i dag går ind på Twitter og laver en søgning på navnet ‘Angela Merkel’, vil det sociale medies algoritme belønne dig med alt godt fra havet, for at sige det mildt. Algoritmen vil formentlig finde det betimeligt at diske op med et nyligt opslag fra en bims kvindelig pensionist et sted i provins-Danmark, […]

Kære læser

Tjekhovs atomvåben

Trinitytesten var overstået. Atombomben havde virket. Hvad der tidligere var en fiks idé på et stykke papir havde efterladt et gabende hul i New Mexicos ørken. Amerikanerne havde med egne øjne set, hvilket uhyrligt våben der nu var tilgængeligt. Ét spørgsmål stod tilbage: Skulle de bruge det? Efter VE-dag – Victory in Europe – d. […]

Det bedste vi har set

Helt alene

Helt alene

Yes, DR’s herlige EU-korrespondent Ole Ryborg har skrevet en analyse af det maratontopmøde, der venter Mette Frederiksen i dag. Det handler om den største europæiske økonomiske pakke i EU-samarbejdets historie: ”Inde i mødelokalet er hun fuldstændig alene. Der er ingen rådgivere fra Statsministeriet, ingen skarpe diplomater fra Udenrigsministeriet og heller ingen af Finansministeriets berygtede regnedrenge og -piger, som hun lige kan spørge til råds. Det eneste Mette Frederiksen ser, når hun lader blikket vandre rundt i lokalet, er andre stats- og regeringschefer, som sidder der – lige så alene som hun selv. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte. De sidder der alle – i hinandens selskab og alligevel helt alene.”

Bild har indstillet sigtekornet på Angela Merkel

Bild har indstillet sigtekornet på Angela Merkel

Longread i The Guardian: Det tyske nyhedsmagasin Bild har længe været på nakken af venstrefløjen, men nu har den fået et nyt mål, Tysklands kansler Angela Merkel. God lang artikel om det sære blad, der naturligvis også aflægger gode gamle Günter Wallraff en visit – journalisten der gik undercover i 1977 for at afsløre Bilds løgnagtighed.

Hurra for Amanda Zahui

Hurra for Amanda Zahui

Sverige har en basketballstjerne – Amanda Zahui B. (Amanda Zahui Bazoukou) – og hun spiller for klubben New York Liberty i USA’s bedste liga, WNBA, kvindernes svar på NBA. Zahui, 26, var i coronakarantæne i Stockholm, da George Floyd blev dræbt af politiet i Minneapolis, og hun var egentlig stærkt opsat på at vende tilbage til USA for at deltage i Black Lives Matter-demonstrationer, men så besluttede hun sig for at bruge sin stemme hjemme i Sverige (hendes mor er spansk-fransk, faren er fra Elfenbenskysten). The New York Times har historien, og hun er sgu ret cool, hende Amanda.

+ Her er en god artikel om hendes basketkarriere (fra juni). Hun er i øvrigt 193 cm høj.

Vi hælder til ‘klimavidenskabsbenægter’

Vi hælder til ‘klimavidenskabsbenægter’

Hvad skal man kalde folk, der ikke ”tror på”, at klimaforandringerne er menneskeskabte? En ‘klimaskeptiker’ lyder som en, der har taget stilling efter at have sat sig grundigt ind i sagerne. Måske er ‘klimaignorant’ mere præcist, men det er også meget værdiladet. Videnskab.dk har talt med retorikere og sprogforskere om sagen.

Spisesedlen

Polens oppositionsparti vil have præsidentvalg erklæret ugyldigt. Oppositionspartiet Borgerplatformen, hvis kandidat, Rafał Trzaskowski, tabte søndagens præsidentvalg knebent til regeringens mand (og siddende præsident) Andrzej Duda, vil have Polens højesteret til at kigge valget efter i sømmene. Ifølge OSCE (Organisationen for Samarbejde i Europa) var valget og de statslige mediers dækning af det præget af ”homofobisk, xenofobisk og antisemitisk retorik”.

+ God britisk podcast om det polske præsidentvalg (28 min.)

Hedebølge i Sibirien ”stort set umulig” uden menneskets indblanden. En ny analyse konkluderer, at sandsynligheden for den hedebølge, som præger regionen, er 600 gange større på grund af menneskeskabte klimaforandringer. Sibirien har haft usædvanligt varmt vejr siden begyndelsen af januar, og i juni blev der sat varmerekord med 38 grader i byen Verkhojansk.

Hackerangreb på Twitter undrer eksperter. Natten til torsdag (dansk tid) fik en række kendte amerikanere hacket deres Twitter-konti – efter alt at dømme med hjælp fra en insider med privilegeret adgang. I første omgang blev adgangen brugt til at få folk til at overføre bitcoins til nogle bitcoin-konti. Men som en sikkerhedsanalytiker siger til CNN: ”Hvis du har stjålet en Ferrari, hvorfor så bare køre rundt om blokken?”

+ Tech-skribenten Joseph Cox graver dybere ned i sagen hos Vice.

Nieces bog om Donald Trump sælger en million eksemplarer på dag 1. Mary Trumps nye bog om familien Trump og hendes urovækkende onkel, Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man, har med et salg på 950.000 eksemplarer på udgivelsesdagen tirsdag sat rekord for forlaget Simon & Schuster.

Udsædvanligt mange drikker håndsprit. Fra starten af marts og frem til slutningen af juni har Giftlinjen modtaget 160 henvendelser vedrørende indtagelse af håndsprit og flere hundrede henvendelser om personer, der har fået det i øjnene. Over halvdelen af henvendelserne drejer sig om børn i alderen 0-4 år.

+ Danske spiritusproducenter tilbagekalder håndsprit, fordi flaskerne ligner gin og snaps for meget.

Et sidste ord

Turkmenistans præsident, Gurbanguly Berdimuhammedow, er en fandens karl. Han er ikke bange for corona. Når han er ude at fiske, bærer han ansigtsmaske – men det er bare for at undgå ”støv”. Og så giver han sin fangst til forældreløse børn. Fed propagandavideo.

Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12