18. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Europæisk træskodans på humanitært grænseland

“Mit hoved blødte, og de gned det med ketchup og mayonnaise, og jeg havde en chokoladebar, som de også gned i sårene. Jeg tror, de forsøgte at stoppe blødningerne ved at putte ting ovenpå dem.“ Vi havde egentlig ikke tænkt os at dykke ned i de enkelte udsagn fra de 286 migrant- og flygtningevidnesbyrd, der […]

Kære læser

Kurz mod fjerne kyster

Østrigs kansler Sebastian Kurz har længe haft status som et politisk wunderkind. Han indtog landets mest magtfulde embede i en alder af blot 31 år (hvormed han blev Østrigs yngste kansler nogensinde) og har pustet nyt liv i kristenkonservative Österreichische Volkspartei (ÖVP) med en benhård udlændingepolitik og en seriøst omgang PR-arbejde. Kurz har ikke været […]

Det bedste vi har set

Venner i alle aldre

Venner i alle aldre

Det er en god idé (også) at have nogle venner, der ikke har samme alder som en selv. Artiklen her i Sunday Edit lyder en smule banal, når man forsøger at gengive den, men der er nogle gode pointer. Det korte af det lange er: Få dig nogle gamle venner, hvis du er ung, og yngre venner, hvis du er gammel. Hvis du er midaldrende så få lidt af hvert.

Hvordan er man en god muslim?

For nogle år siden var Føljeton mediepartner for en lille fodboldturnering, hvor et hold kristne præster mødte et hold imamer. Præsterne vandt vist. På imamholdet var Naveed Baig, som bl.a. er hospitalsimam på Rigshospitalet. Ham havde vi nogle samtaler med, som blev bragt i vores serie Imam Life. Sammen med islamologen Kasper Mathiesen står Baig i dag bag Dansk Muslimsk Manifest, som forsøger at italesætte “de udfordringer og tabuiserede emner, som mange muslimer oplever i deres hverdag i Danmark med henblik på at tage hul på en ny samtale om islam i Danmark“. Tjek hjemmesiden og lyt til deres podcast. Start fx med denne, hvor Baig og Mathiesen sidder på en bænk i Ørstedparken og taler om køn og islam. Kasper Mathiesen spillede i øvrigt også med på imamholdet.

+ Interview med Baig og Mathiesen i Kristeligt Dagblad: ‘Muslimer har svigtet ved ikke at se indad’

Ned ad bakke i San Francisco

Man behøver ikke engang have været i San Francisco for at vide, at det er en rimelig bakket by. Tænk på alle filmene. Øh, Mrs. Doubtfire, Dirty Harry, Malteserfalken, Aflytningen og så videre. Mød så lige “The Hill Bombing Skateboarders of San Francisco“ – 12 minutters dokumentar, hvor det mestendels går ned ad bakke. What a ride.

Spisesedlen

Ny genåbningsaftale på plads. Alle Folketingets partier – med undtagelse af Nye Borgerlige – er blevet enige om en ny aftale, der i grove træk fører til genåbning af alt – med undtagelse af diskoteker og natklubber. Fra på fredag vil bl.a. universiteter, saunaer og indendørs faciliteter i forlystelsesparker atter kunne slå dørene op. Samtidig lægges der op til, at  coronapas og mundbindskrav udfases i løbet af sommeren.

IEA opfordrer til at stoppe alle nye investeringer i fossile brændstoffer. Ifølge en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA) må der hverken oprettes nye olie- og gasfelter eller kulkraftværker i verden fra i år, hvis målet om klimaneutralitet i 2050 skal indfries. Fra 2035 bør der heller ikke sælges flere benzin- eller dieselbiler. Det skriver The Guardian.

Biden støtter våbenhvile mellem Israel og Hamas. Efter en telefonsamtale med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har den amerikanske præsident for første gang valgt at opfordre til våbenhvile. I en udtalelse fra Det Hvide Hus fastslås det dog også, at Joe Biden fortsat støtter “Israels ret til at forsvare sig mod vilkårlige raketangreb“.

Nationalbankens ledelse opfordrer til indgreb i boligmarkedet. “Vores vurdering er, at situationen er bekymrende,“ lyder det fra nationalbankdirektør Per Callesen i et interview med erhvervsmediet Finans om de voldsomme prisstigninger på boligmarkedet. Direktøren foreslår bl.a., at man ser på muligheden for at reducere adgangen til afdragsfrie lån, ligesom indfasningen af den nye boligbeskatning bør prioriteres. Også Finanstilsynet udtrykker bekymring over de hastigt voksende boligpriser.

Stor lægeorganisation opfordrer til at aflyse OL. Tokyo Medical Practitioners Association, der repræsenterer godt 6.000 læger i Tokyo, skriver i et åbent brev til Japans premierminister, Yoshihide Suga, at myndighederne bør aflyse sommerens Olympiske Lege i Tokyo. Ifølge organisationen er hospitalerne i hovedstaden i forvejen hårdt pressede som følge af den nuværende coronasituation, hvorfor det ville være uansvarligt at afvikle en så stor en sportsbegivenhed som OL.

Et sidste ord

Virker tirsdagen lidt trist? Vi har den perfekte kur: En hund, der dyrker yoga.

Husk at strække ud, til vi ses i morgen.

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12