19. september 2023

Sikke noget PiS

En ny skandalesag plager regeringspartiet PiS i optakten til det polske parlamentsvalg. Det lader partiet sig dog ikke mærke af.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Take the Money and Run, Jens Haaning

Ved 14-tiden mandag eftermiddag var der en lidt mat stemning i Jens Haanings atelier i Griffenfeldsgade på Nørrebro. Haaning sad ved sit skrivebord og læste den 24 sider lange domsafsigelse fra Københavns Byret på sin computerskærm, mens en to meter høj tv-dokumentarist, som har fulgt ham gennem halvandet år, vimsede rundt med et kamera. På […]

Det bedste vi har set

Landbrugslobbyisme

Landbrugslobbyisme

“Alt i alt står vi dog nu i en situation, hvor ulven er så ufarlig, at vi ikke kan dokumentere prædatoriske angreb, medmindre vi går mere end 49 år tilbage, og selv de forsøg, der bliver gjort på at grave noget frem i litteraturen, der skulle bevise ulvens farlighed i Europa, slår fejl […] Skal der gå 50 år mere uden ulveangreb, før vi vil give den noget fred?,” spørger biologen Alexander Holm, der også står bag instagramprofilen og podcasten Den Dyriske Time. Hos Altinget.

Famiglia Ravioli

Famiglia Ravioli

Når Apple lancerer nye iPhones, er der sjældent meget nyt under solen. Det er der derimod i marketingsmaterialet, hvor opdigtede mennesker sender opdigtede beskeder for at vise, hvad telefonen kan. Men hvorfor er de så optaget af sæbekasseræs og pastaklubber – og altid alene på ferie?

Farvel til kristendommen

Farvel til kristendommen

“Jeg tror, jeg var sulten efter egodød i almindelighed, og jeg har søgt oplevelser af egodød på forskellige måder i mit liv. I psykedeliske stoffer, i musik, i kunst, men mest i stoffer”. Interview med forfatter og The New Yorker-skribent Jia Tolentino, der siden hun brød med sin opvækst i en evangelisk megakirke har ledt efter en gud andre steder.

Spisesedlen

Zelenskij fyrer seks viceforsvarsministre. (The New York Times)

… og sagsøger Polen, Ungarn og Slovakiet for kornforbud. (Euronews)

FN’s generalforsamling begynder i New York. (AP)

Hver tredje ejendomsvurdering rammer skævt, viser gennemgang af 82.600 bolighandler. (DR)

EU-Domstolen i Luxembourg får ny dansk dommer. (Altinget)

15 kommuner har brugt over 80 mio. kr. på fyrede topchefer. (Sjællandske Nyheder)

Indien og Canada udviser hinandens diplomater efter uenigheder om drab på sikh-leder. (Al Jazeera)

Nærsynet

Modi til modangreb

Den canadiske premierminister Justin Trudeau er ikke ligefrem i høj kurs i Indien. Forholdet var allerede dårligt i 2018, hvor han under et besøg blev råbt af, uanset hvor han gik – om det var i moskéen eller på cricketbanen.

Her fem år efter er det ikke blevet bedre. Da Justin Trudeau i sidste weekend deltog på G20-topmødet i Delhi, var det nærmest, som om han ikke var der. Trudeau sprang de officielle middage over og ville slet ikke mødes med den indiske premierminister Narendra Modi.

Og hvorfor så uvenskabet? Jo, de to lande har i årevis bekriget hinanden over den canadiske sikh-leder Hardeep Singh Nijjar, som Indien har betragtet som en “terrrorist” – og som i sommer blev skudt foran et sikhtempel i delstaten British Columbia.

Trudeau mener at at have “troværdige” beviser for, at Indien står bag drabet. Indien kalder beskyldningerne “absurde”. Og nu er det så eskaleret så vidt, at Canada har udvist en unavngiven højstående indisk diplomat, og den indiske regering har reageret ved at gøre det samme.

+ Canada har sat forhandlinger om en handelsaftale på pause. Hvad betyder det for handlen? Reuters svarer.

++ Det dårlige forhold går over 40 år tilbage. Indian Express forklarer sikh-kontroversens historie.

Et sidste ord

Lyder svensk pænere end dansk? Vi er stadig ikke sikre.

Ha det bra!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12