2. juni 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vold er en vindersag for Trump

Gadeoptøjer. Ikke siden drabet på Martin Luther King i 1968 – og de efterfølgende og voldelige optøjer under den såkaldte Holy Week Uprising – har USA været så tæt på et landsdækkende oprør som nu. Titusindvis af unge er atter væltet ud på gaderne i frustration, vrede og afmagt – efter politiets drab på den […]

Kære læser

Verden kan godt blive bedre

Ifølge den tyske filosof og matematiker Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) er den verden, vi lever i, den bedst mulige af alle mulige verdener. Medgivet, Leibniz var en ret optimistisk fætter, men han mente ikke desto mindre, at dette var den logiske konklusion. Og hvis man følger Leibniz’ verdensbillede stringent, er man faktisk tilbøjelig til at […]

Det bedste vi har set

Christo – de store størrelsers Jesus

Christo – de store størrelsers Jesus

Så du vores lille ”æv” oppe i nyheden om den bulgarske kunstner Christos død? Vi mener det. Hans og hustruen Jeanne-Claude (1935-2009) lavede nogle fantastiske ting sammen. Findes der noget mere enkelt end at pakke ting ind? Enkelt – og bureaukratisk. Når de for eksempel fik pakket Rigsdagsbygningen i Berlin ind i 1995, var en del af værket deres enorme, årelange korrespondance med skiftende tyske regeringer for at få det til at ske. Men tænk at være kunstner og kunne sætte sig på noget så enkelt at pakke ting ind. Hvis andre gør det, vil det ligne plagiat. Her er en fin video på 27 minutter om deres kunstprojekt Valley Curtain (1970-72) i Riffle, Colorado. Og her er nogle baggrundsoplysninger om værket.

Det farlige Sverige

Det farlige Sverige

Så er den gal igen. Medierne DR og TV 2 er blevet beskyldt for at være faldet på halen over Mette Frederiksen (S) og droppe al kritisk sans under coronakrisen. I Deadline på DR 2 i sidste uge gik Føljetons egen Lars Trier Mogensen så langt som til at kalde deres dækning for ”spytslikkende”. Her er det så lokalstationen TV2/Lorry, som har en artikel, der passer som fod i hose til statsministerens udskamning af Sverige for vort broderfolks langt mere lempelige coronahåndtering: Fem elever på Roskilde Katedralskole har fået coronavirus, ”efter at 12 elever fra klassen i Kristi Himmelfartsferien var på en fælles ferie i Sverige”. Det fremgår ikke, hvor i Sverige de har været henne, eller om de overhovedet er blevet smittet i Sverige. DR samlede søndag aften historien op uden at undersøge den nærmere.

+ Den svenske avis Aftonbladet har en fin reportage om de mange danskere, der holdt deres pingsthelgen (pinseferie, red.) i Skåne. ”Jag tycker svenskarna har gjort det bättre. Ni har inte spolierat er ekonomin som vi har. Det är katastrofalt för Danmark och kommer ta 10 till 15 år att rätta till,” udtaler danske Jesper Kuhre, der skulle have været på vandretur ved Machu Picchu i Peru.

Så meget ved vi om Covid-19

Så meget ved vi om Covid-19

Denne dugfriske artikel af en amerikansk læge ved navn dr. Jordan Shlain (se hans Wikipedia-opslag her) giver et super overblik over coronavirussen: Hvad ved vi, og hvad ved vi ikke? Imponerende overskuelig. Og hvis det eneste, du tænker på, er din egen sommerferie, så kan du bare scrolle ned til afsnittet: ”Summertime – know your risks”.

Spisesedlen

George Floyd blev kvalt ihjel. Den 46-årige sorte amerikaner, som forrige mandag mistede livet i forbindelse med en anholdelse for en mindre forseelse i Minneapolis, Minnesota, døde på grund af kvælning og tryk mod ryggen. Det viser en privat obduktion, som Floyds familie har fået foretaget. Den slår også fast, at der er tale om drab. Ifølge CNN har den offentlige anklage i Hennepin County tidligere sagt, at regionens ligsynsmand ”ikke fandt tegn på kvælning”. Byens politichef udtaler, at alle fire betjente, der deltog i anholdelsen af George Floyd, er ”medskyldige”.

+ Se The New York Times rekonstruktion af George Floyds død her.

Christo er død. Den bulgarskfødte kunstner med det borgerlige navn Christo Vladimirov Javacheff døde søndag i New York City, 84 år gammel. Æv. Som The Guardian skriver: ”Han forandrede bybilleder, bygninger, kystlinjer, søer og øer og fik os til at se på vore omgivelser med nye øjne. Når de var mest dristige og spektakulære, røg Christos værker ind i den kollektive bevidsthed og vendte op og ned på vores fornemmelse af skala og plads i verden.”

Donald Trump truer med at sætte hæren ind mod demonstranter. ”Jeg er jeres præsident for lov og orden,” sagde den amerikanske præsident mandag i forbindelse med, at han blev fotograferet med Bibelen i hånden ved St. Johns Kirke over for Det Hvide Hus. ”Jeg mobiliserer alle til rådighed stående føderale ressourcer, civile og militære, for at stoppe disse optøjer og plyndringer, for at sætte en stopper for destruktionen og brandstiftelsen og for at beskytte lovlydige amerikanere.”

Spanien har haft sin første dag uden nye coronadødsfald siden marts. Udviklingen er ”meget, meget opmuntrende,” udtaler Spaniens statsepidemiolog Fernando Simón. Det officielle spanske dødstal i forbindelse med coronavirussen er nu 29.045.

Stram Kurs stiller op til næste folketingsvalg under navnet Hard Line. Stram Kurs blev udelukket fra at indsamle vælgererklæringer til og med d. 23. september 2022, efter at Valgnævnet i marts slog fast, at partiet har snydt med vælgererklæringerne. Rasmus Paludan oplyser ifølge Ekstra Bladet, at han ikke bliver formand, men at politikken er den samme.

Et sidste ord

Australian Reptile Park har fået sin første nyfødte koalabjørn, efter at naturbrande hærgede store dele af Australien sidste år. Det er mandag, og koalaer er bare godt stof.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12