2. november 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Populismen er død, længe leve populismen

Et nederlag til Donald Trump ved morgendagens præsidentvalg i USA kan potentielt lægge det populistiske spøgelse i graven, der har hjemsøgt store dele af verden siden slutningen af 00’erne. Det var finanskrisen i 2007-2008, som rystede det politiske og økonomiske fundament i den vestlige verden i en sådan grad, at det slog sprækker i vores […]

Kære læser

Mageløst dansk kaos i gulvhøjde

Hvis man fx er udenlandsdansker og af og til dagdrømmer om Danmark og alt det, der er dansk, men ikke orker at følge med i danske medier, så er det her den perfekte løsning: podcasten ‘Undskyld vi roder’ fra radiostationen R8dio. Det er dansk, og det er dejligt. Det er også så dansk, at det […]

Spisesedlen

England lukker ned igen. Den britiske premierminister Boris Johnson kunne på et pressemøde lørdag fortælle, at man de næste fire uger vil indføre en ny nedlukning i England. Det sker for at bremse spredningen af COVID-19. Under de nye restriktioner – der træder i kraft torsdag – vil blandt andet barer, restauranter og biografer blive lukket. Derudover anmodes folk om i videst muligt omfang at blive hjemme.

Regeringen vil have 700.000 grønne biler i 2030. Det fremgår af udkastet til en politisk aftale, som Information er kommet i besiddelse af. I september havde regeringen ellers lagt op til, at man ønskede at få 500.000 grønne biler ud på vejene inden 2030. Udkastet kritiseres dog fortsat af flere partier for ikke at være ambitiøst nok. Beregninger fra Energistyrelsen viser, at mængden af biler i Danmark vil vokse med omkring 700.000 frem mod 2030 – med det resultat, at der i 2030 altså vil være lige så mange fossile personbiler som i dag.

Said Mansour dømt til døden i Marokko. Det bekræfter de marrokanske myndigheder nu over for Danmark. Mansour – der også kendes under øgenavnet ‘Boghandleren fra Brønshøj’ – blev i 2015 frataget sit danske statsborgerskab og idømt fire års fængsel for at opfordre til terror og hellig krig. Han blev udsendt til Marokko i 2019, hvor han har været mistænkt for terrorrelateret kriminalitet.

Mindst 16 dræbt af kraftig tyfon i Filippinerne. Goni, som tyfonen hedder, ramte østaten søndag med vindstød op til 310 kilometer i timen. Ifølge chef for Røde Kors i Filippinerne Richard Gordon har tyfonen ødelagt op mod 80 pct. af hjemmene i flere byer i Catanduanes-provinsen. Goni er den hidtil kraftigste tyfon, der har ramt Asien i år, og en af de mest voldsomme der har ramt Filippinerne siden Haiyan i 2013.

Oppositionsleder i Tanzania arresteret. Freeman Mbowe, der er formand for partiet Chadema, er sammen med flere andre ledende oppositionsskikkelser blevet tilbageholdt efter sidste uges kontroversielle valg i Tanzania. Her vandt den populistiske præsident John Magufuli – under omfattende anklager om valgfusk – en jordskredssejr. Oppositionsfolkene havde mandag varslet en fredelig demonstration i byen Dar es Salaam.

Et sidste ord

Her får du lige 2020 på 8 sekunder. Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12