20. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En demokratisk håndsrækning

Så fik vi afviklet Copenhagen Pride med fest, farver, mangfoldighed og forståelse. Skønt! Men mens humøret var højt i hovedstadsområdet i weekenden, var der sure miner i Lausanne i Schweiz, hvor kommunalbestyrelsen har nægtet et muslimsk ægtepar statsborgerskab, fordi de af religiøse årsager ikke ønsker at give hånd til folk af det modsatte køn. Det skrev […]

Kære læser

Kendishysteri: Når man elsker én, man aldrig har mødt

Som en af de første i verden oplevede den østrig-ungarske Franz Liszt i midten af 1800-tallet en rendyrket udgave af det, man i dag nok bedst kan betegne som kendishysteri. Lisztomania kaldte man dengang fænomenet, som velsagtens gjorde Franz Liszt til verdens første rockstjerne. I dag skal man ikke kigge langt efter de mange stjerner og deres fans. Personerne dedikerer hele liv til kendisser, som de aldrig har mødt men alligevel elsker. Hvad går det ud på? Føljeton er taget til Taylor Swift-koncert i London for at undersøge sagen.

Det bedste vi har set

LYYD

Føljeton er hoppet på lydbølgen

Mange læsere har spurgt, om Føljeton ikke kunne udkomme med en lydudgave. Det vil vi gerne. Det her er vores første forsøg. Journalist Johanne Holgersson læser sidste uges fem vigtigste nyheder op og går i dybden med én af dem.

Vi prøver os frem, så skriv gerne hvad du synes. Johanne sidder klar på johanne@foljeton.dk.

Spisesedlen

Grækenlands tredje og sidste lånepakke ophører i dag. Siden 2010 har Grækenland været afhængig af krisehjælp fra EU og andre kreditorer – mere end 260 milliarder euro har landet lånt af EU og Den Internationale Valutafond. ”Der er stadig en meget stor arbejdsløshed i Grækenland, og lønningerne og økonomien er faldet meget voldsomt,” siger professor på CBS Jesper Rangvid til Finans. ”Men der er ingen tvivl om, at det ser bedre ud end for bare et år siden. Grækenland har betalt en meget høj pris, men i dag er strukturerne i økonomien klart forbedret.”

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til de mest psykisk syge. De nye midler skal bruges til to initiativer. Dels i børne- og ungdomspsykiatrien til forebyggelse af tvang og dels til flere sengepladser til de mest plagede psykisk syge voksne, skriver Politiken. De nye penge til de værst ramte er et led i en større psykiatriplan, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil præsentere til september.

22.000 reddet efter monsunregn i Indien. Monsunregnen, der særligt har ramt den sydvestlige delstat Kerala, har indtil videre dræbt over 350 mennesker. Regnen har endelig lagt sig, og redningfolkene har reddet omtrent 22.000 mennesker, der var fanget i oversvømmelserne, oplyser BBC.
725.000 mennesker sidder nu i nødhjælpslejre i Indien.

Pepsi køber Sodastream for 21 mia. kroner. Pepsi har købt det israelske firma Sodastream, der producerer teknologi, så man kan lave læskedrik med brus derhjemme. Handlen er et led i Pepsis bestræbelser på at reducere mængden af affald og klimamæssige fodaftryk i branchen, siger administrerende direktør Indra Nooyi.

Kevin Spacey er yt. Efter massive anklager om sexovergreb, sælger den nyeste Kevin Spacey-film, ‘Billionaire Boys Club’, historisk dårligt. Filmen havde fredag præmiere i 10 amerikanske biografer men solgte kun billetter for 126 dollars, hvilket svarer til 13 billetter, skriver The Independent.

Et sidste ord

Formanden for Europa-Kommisionen, Jean-Claude Juncker, er ofte blevet beskyldt for at drikke lidt for meget, når han er på arbejde. Men hvis man ikke må tage et lille glas, når man mødes med Arnold Schwarzenegger, hvornår må man så. Man skal jo også leve lidt. Skål!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12