21. januar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vi kan ikke bekymre os om alt

At rejse er at leve. Medmindre du altså rejser med en dødbringende, SARS-agtig virus i bagagen. I så fald rejser du vel snarere med døden. Og det er den udfordring, som kineserne – der om nogen kan deres H.C. Andersen – pt. står over for. Netop nu er forberedelserne til det kinesiske nytår så småt […]

Kære læser

Fremskrittspartiets vej ud af magtklisteret

Regeringskrise i Norge. Det rumler i det norske politiske fjeld, og risikoen for jordskred er overhængende. I går stillede lederen af Fremskrittspartiet og landets finansminister, Siv Jensen, sig op på et pressemøde og meddelte, at hendes parti forlader den norske regering efter seks år, to måneder og 20 dage. ”Jeg bragte Fremskrittspartiet ind i regeringen, nu […]

Det bedste vi har set

Alt ved hende er kunstigt, men indeni er hun ægte

Alt ved hende er kunstigt, men indeni er hun ægte

Der ligger en dokumentar om Dolly Parton på Netflix. Den er ikke supergod, men man bliver sgu alligevel suget ind i hendes liv. Dolly er for vild, og historien om, hvordan hun i en håndevending og takket være sine lange kunstige negle finder på titelsangen til filmen Nine to five, er sjov. Det er ikke så længe siden, vi har linket til en podcast om hende, men nu gør vi det igen, fordi Politikens musikredaktør Simon Lund fortæller så begejstret om hende til vært Gudrun Marie Schmidt, der minder lidt om om Dolly Parton, selv om hun (Gudrun Marie) er helt naturlig.

Enden på privatliv, som vi kender det

Enden på privatliv, som vi kender det

Alene indledningen på artiklen: ”Indtil for nylig indbefattede Hoan Ton-Thats største hits et obskurt iPhone-spil og en app, der gav folk mulighed for at sætte Donald Trumps distinkte gule hår ind på deres egne fotos. Så gjorde Mr. Ton-That – en australsk tech-fyr og tidligere model – noget betydningsfuldt: Han opfandt et værktøj, som kan være enden på at gå anonymt ned ad gaden, og gav det til hundredvis af sikkerhedstjenester, lige fra lokale betjente i Florida til FBI og afdelingen for homeland security.” Det er The New York Times, som har den (måske bag betalingsmur). Læs og gys.

+ Avisens techreporter, Kashmir Hill fortæller, hvordan hun kom på sporet af det hemmelighedsfulde firma bag app’en.

Dengang 2020 var science-fiction

Dengang 2020 var science-fiction

Vi lever i fremtiden! Nej, det gør vi ikke, men vi lever i en tid, som engang var den rene science-fiction. Denne udmærkede artikel i OneZero ser på, hvordan science-fiction-genren forestillede sig 2020 – for eksempel kulthittet Software (1983) af forfatteren Rudy Rucker. ”Ved første øjekast er Ruckers verden fuldstændig uigenkendelig set fra det rigtige 2020: ”Robotter – kendt som boppers – er blevet selvbevidste og er flygtet til byer på månen, mens menneskene, som er ladt tilbage, uploader deres bevidsthed i et forsøg på at konkurrere med dem”. Men – og det er egentlig ret interessant set: ”Der opstår en håndgribelig generationsangst i takt med, at aldrende babyboomere kæmper for at finde deres plads og identitet i en verden under hastig forandring.”

Spisesedlen

Livsfarlig virus smitter fra menneske til menneske i Kina. Den lungebetændelsesagtige sygdom, som indtil videre har krævet seks menneskeliv og smittet mere end 200 personer og også er konstateret i Japan, Sydkorea og Thailand, frygtes at kunne udvikle sig til en regulær pandemi. Onsdag mødes Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til krisemøde.

Tidligere Interpol-chef idømt 13 et halvt års fængsel ved lokal kinesisk domstol. Meng Hongwei erklærede sig skyldig i at have modtaget bestikkelse (omkring 14 mio. kr.) allerede ved første retsmøde i juni sidste år. I oktober 2018 meddelte de kinesiske myndigheder, at han blev undersøgt for at lovbrud i forbindelse med præsident Xi Jinpings store antikorruptionskampagne, og samtidig modtog Interpol hans opsigelse.

Trump taler i Davos, mens rigsretssag indledes i Washington. USA’s præsident er modsat en række andre vigtige statsledere fløjet til World Economic Forum i Davos. Lederen af det amerikanske senat, republikaneren Mitch McConnell, der tidligere har sagt, at han vil afstemme 100 pct. med Det Hvide Hus’ juridiske rådgivere, har præsenteret demokraterne for nogle rigide regler.

FLsmidth fyrer 500 medarbejdere. Cementvirksomheden fyrer 420 medarbejdere i udlandet og 80 i Danmark. Det oplyser selskabet i en kortfattet fondsbørsmeddelelse, som tirsdag morgen fik selskabets aktie til at falde med 2 pct. Fyringerne sker for at ”forbedre effektiviteten og tilpasse forretningen til det forventede aktivitetsniveau i 2020”.

To mænd laver en ‘jordklode-sandwich’. Efter at have brugt noget tid på at finde en samarbejdspartner i Spanien lagde Etienne Naude, 19, et stykke toastbrød på stranden ved den newzealandske by Auckland. Det samme gjorde hans medhjælper i Spanien. De to personer havde 12.724 km imellem sig, og længdegrad og breddegrad var beregnet via Google Maps. ”Det var ret svært at organisere, da der er 12 timers tidsforskel,” udtaler Naude til NRZ.

Et sidste ord

Den amerikanske demokratiske senator og præsidentkandidat Amy Klobuchar fortæller åbenbart den samme dårlige vittighed igen og igen ude på kampagnesporet. Skånselsløst at se den gengivet sådan her. Men svaret er enkelt: Find på noget nyt!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12