23. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Frihed er Hækkerups spændetrøje

Tilbage i 2019 kom justitsminister Nick Hækkerup (S) for skade at sige noget meget mærkeligt på Folketingets talerstol. Bevares, det er han vist ikke den første politiker, der har gjort, men der var alligevel noget bemærkelsesværdigt dilettantisk ved Hækkerups ordstrøm. Det føltes, som om justitsministeren havde glemt at lave sine lektier, men nu ikke ville […]

Kære læser

Viktor Órban synes, ungarerne skal læse om Danmark

Nogle gange kan man godt savne Jean-Claude Juncker i europæisk politik. Den hæderlige luxembourgske jurist, der beklædte embedet som formand for Europa-kommissionen fra 2014 til 2019, optrådte af og til tordnende beruset ved officielle lejligheder. På et kort videoklip fra et EU-topmøde i Riga i 2015 ser man ham stå mellem daværende formand for Det […]

Det bedste vi har set

Litterære tyvekoster 

Litterære tyvekoster 

En journalist kommer på sporet af en tyv, der udgiver sig for at være litterær agent og vrister topsikrede manuskripter ud af hænderne på alverdens store forlag. Men hans motiv er tilsyneladende ikke at tjene penge, ligesom hans sprog giver indtrykket af en mand, der virkelig kender den branche, han forsøger at svindle. Hvad foregår der dog? Vulture har det litterære mysterium, der i sig selv kunne være plottet til en bog.

Homerisk helvede

Homerisk helvede 

Den fladpandede dysfunktionalitet, som stråler ud af den lille, gule familie i The Simpsons, var engang skræmmebilledet på  forstædernes kernefamiliedystopi. Men ikke længere. Med sit faste job, adgang til lægehjælp, solide måltider og penge på kistebunden til alle de bajer, han kan drikke, lever Homer Simpson efter nutidige amerikanske standarder et liv, der er de færreste forundt, skriver Dani Alexis Ryskamp i The Atlantic. D’oh!

Kan man spise makrelmadder, mens man redder verden?

Kan man spise makrelmadder, mens man redder verden?

Lidt forudsigelig kritik fra Journalisten af forsvarsminister Trine Bramsens (S) SoMe-bommert, efter hun i sidste uge postede billeder på slap line med statsminister Mette Frederiksen (S), fremfor at adressere situationen i Afghanistan. Den gemmer dog på et interessant dilemma: “Kan man stole på, at de samme mennesker, som har travlt med at fremstille sig selv som værende “ligesom dig og mig“, kan varetage problemstillinger, som vi ikke ville kunne løse?“.

Spisesedlen

Stefan Löfven trækker sig som partileder og statsminister. Det meddelte Sveriges statsminister søndag. “Det er ikke let, men det er rigtigt. Det er det vigtigste. Hvad er bedst for partiet? Hvad er bedst på landet?“ sagde Löfven på et pressemøde. Beslutningen kommer ovenpå en turbulent sommer, hvor regeringen først blev væltet i et mistillidsvotum af støttepartiet, Vänsterpartiet, men siden fik lov at fortsætte.

Yderligere 50 personer evakueret med dansk fly. Et fly med 50 passagerer, primært fra danskerlisten, forlod søndag aften Kabuls lufthavn. Således er 650 personer nu blevet evakueret af danske fly, oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) på Twitter.

Mellemøstens største sø halveret i størrelse. Grundet ekstrem og vedvarende tørke er søen Urmia i det nordvestlige Iran svundet ind fra en størrelse på 5.400 kvadratkilometer til omkring det halve siden 1990’erne. Situationen er ikke enestående i regionen, hvor flere lande er begyndt at løbe tør for vand som følge af tørke og udeblivende regn. Eksperter frygter at store landområder som konsekvens bliver ubeboelige, skriver CNN.

Yderligere 173 sygeplejersker udtages til strejke. Det oplyser Dansk Sygeplejeråd (DSR) mandag i en pressemeddelese. Udvidelsen kommer først og fremmest til at ramme psykiatrien: “Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke har været nogen nem beslutning at udtage psykiatrien, men vi gør det for at lægge maksimalt pres på arbejdsgivere og politikere,“ siger formand for DSR, Grete Christensen.

Amerikansk evakueringsstrategi under kritik. Syv personer blev søndag dræbt i et forsøg på at nå igennem Talibans afspæringer af Kabuls lufthavn. Dermed øges presset nu på USA’s præsident Joe Bidens exitstrategi fra Afghanistan, der kritiseres for at være uigennemtænkt. På et pressemøde åbnede Biden søndag for, at tilbagetrækningsprocessen forlænges til efter den 31. august, som indtil nu har været landets deadline.

+ Englands tidligere premierminister, Tony Blair, kritiserede lørdag USA’s tilbagetrækning i hårde vendinger og beskyldte Joe Biden for at være “adlydende overfor et imbecilt politisk slogan om at afslutte ‘evighedskrigene’.“ Blair var selv med til at starte krigen i Afghanistan ovenpå terrorangrebene 11. september 2001.

+ En skududveksling mellem uidentificerede våbenbærere og amerikanske, afghanske og tyske soldater resulterede mandag morgen i en afghansk soldats død i Kabuls lufthavn.

Et sidste ord

Jesus lever muligvis stadig. I hørte det her først.

Vi ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12