22. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Øremærket barsel: En sejr til mændene, kvinderne, børnene, mennesket

Vores stereotype opfattelser af Europa, europæere og os selv er ikke ligefrem sådan, at der skal komme nogen og lære os noget om ligestilling og barsel. Ja, det er faktisk noget, vi har indført i Bertel Haarders fine danmarkskanon, at vi skulle være helt særligt gode til heromkring. Modsat det katolske og sexistiske syd, de […]

Kære læser

Skriften på jakken symboliserer den hidtil største krise for Trump

Donald Trump er notorisk kendt for, at vi ikke skal tage alt, han siger, for gode varer, og kritikken har tendens til at prelle af. Men den humanitære krisesituation ved den amerikansk-mexicanske grænse har skabt den hidtil største krise for Trump. En krise, han ikke længere kan redde sig ud af ved at være ligeglad eller skyde skylden på modstanderne, og som er symboliseret ved en olivengrøn parkajakke.

Det bedste vi har set

Det er Johnny Depp, der er i problemer

Det er Johnny Depp, der er i problemer

Søgsmål for hundreder af millioner, sprut, hash, tåge, en livsstil, han ikke har råd til, og et ægteskab, der er gået helt, helt galt. Det kan godt være, at Johnny Depp stadig ville kunne spille en stabil back på det svenske score-fisse-landshold, men mand, den knægt har problemer. Stærkt og vildt interview i Rolling Stone Magazine. ”Så er du kommet for at høre sandheden?” Spørger Depp intervieweren som det første, mens han serverer en gammel og afsindigt dyr rødvin for ham. ”Den er fuld af forræderi.”

Leif og Palle Dahlgård er still going strong

Leif og Palle Dahlgård er still going strong

Du husker måske reality-tv-serien ‘Dahlsgårds Tivoli’, som løber over otte søndage en gang i 90’erne? Euroman har talt med brødrene Leif og Palle, som dengang blev landskendte, og de har ikke forandret sig, bortset fra at de på grund af tidernes skiften har lukket det omrejsende tivoli, som deres far Ejnar grundlagde i 1947. Finanskrisen i 2007 var hård, og de første år var det Palles slamsugerfirma, der betalte regningerne, men i 2012 gik den altså ikke længere. I 90’erne røg Leif i øvrigt 40 cigaretter om dagen – i dag er han nede på 20. ”Jeg er jo sund og rask. Hvorfor skulle jeg stoppe?” siger han. Mange interessante oplysninger i den tekst, mange gode citater.

Kongen, der brændte hekse

Kongen, der brændte hekse

Når hverdagens helte og andet godtfolk til Skt. Hans aften lørdag afbrænder kvindedukker – med et glas hvidvin i hånden og et smil på læben – er der næppe så mange, der undrer sig over traditionen. Men i virkelighedens verden er det kun i en lillebitte del af danmarkshistorien, hvor man gjorde alvor af Bibelens ord om, at troldkvinder skal dø. 60 pct. af alle danske processer mod hekse blev således afviklet i en periode på blot fem år – fra 1617 og frem. Kong Christian 4. havde dikteret dødsstraf for udøvelse af trolddom. Videnskab.dk har fundet frem til en forklaring: ”Omkring år 1600 sker forfærdelige ting i verden: pest og naturkatastrofer hærger, lande har alvorlige konflikter, trediveårskrigen bryder ud i Danmarks sydlige baghave. Guds vrede er stor. Et tegn på, at Dommedag nærmer sig. Tæt på Dommedag kommer flere troldfolk til verden. Hvis vi skal undgå Dommedag, skal troldfolkene slås ned.” Uha, man kan næsten frygte for hekseafbrændingernes tilbagekomst.

Ian Bremmer: Lutheransk arbejdsetik kan ikke redde os

Ian Bremmer: Lutheransk arbejdsetik kan ikke redde os

Altinget har et interview med amerikaneren Ian Bremmer, som er udenrigspolitisk ekspert og grundlægger af konsulentbureaet Eurasia Group. De kalder ham også ”public intellectual”. Men han siger interessante ting, for eksempel at staten og borgeren står over for at genforhandle den sociale kontrakt. ”Hvis den teknologiske udvikling ikke har så mange jobs i sit kølvand, som man havde troet, så skal vi gentænke kapitalismen, og hvad det at have et formål i livet vil sige i dag. Lutheransk arbejdsetik kan ikke hjælpe os i den her omgang. Så ja, vi har brug for nytænkning, og jeg kunne godt se for mig, at det bliver noget, der vokser ud af MeToo-bevægelsen.”

Et nærbillede af alle Danmarks fodboldslutrunder

Et nærbillede af alle Danmarks fodboldslutrunder

Det lyder godt, det her. Mediet Netudgaven ser gennem en række podcasts tilbage på alle de EM- og VM-slutrunder, som Danmark har været med til. Massører og andet godt folk, der var med på tætteste hold fortæller. Hvad gik galt? Hvorfor greb Peter Schmeichel ikke Rivaldos skud i 1998 osv.? Podcastene om 1984, 1986 og 1988 er frit tilgængelige, de andre kan kun høres gennem blandt andet ”en masse mindre styksalgsforhandlere”, står der (latterligt ord).

Spisesedlen

Moralprædiken: Pave Frans vil have verdens lande til at tage imod så mange flygtninge som muligt. Opfordringen fra den 81-årige pave kom torsdag, hvor han efter et besøg i Gèneve fløj tilbage til Rom og lod sig interviewe i flyet. Ifølge paven bør verdens lande huse så mange flygtninge som overhovedet muligt, ligesom de bør investere i Afrika, så migranter ikke opsøger menneskesmuglere.

Nej tak: DF stiller sig på hælene over for nyt EU-forslag om asylbehandling. Flere EU-lande bakker op om et forslag fra Det Europæiske Råd, som lægger op til, at der oprettes centre uden for Europa, hvor asylansøgere kan få behandlet deres ansøgninger. Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen kalder forslaget ”en ren asylmagnet mod Europa”. Forslaget skal behandles på næste uges topmøde mellem EU’s stats- og regeringsledere.

Oppustelige våben: Flammende kondomer sendes ind over grænsen til Israel. De oppustede kondomer er fyldt med helium og er fastgjort til brændbare materialer og udgør dermed et primitivt, men effektivt våben i krigen mellem militante palæstinensere i Gazastriben og israelsk militær . Når kondomet rammer land, kan det sætte ild til marker og store naturarealer og skabe voldsomme brande.

Scooterskyderi: Endnu en mand er dræbt af skud i Malmø. Torsdag aften blev en 24-årig mand skudt af to mørkklædte mænd på scooter, som endnu fredag er efterlyst af Malmøs politi. Manden døde af sine kvæstelser kort efter midnat. Skuddrabet er det fjerde af sin slags på en uge – mandag blev tre unge mænd dræbt af skud, mens yderlige tre blev såret.

Straffrihed: FN advarer mod ikke-eksisterende borgerrettigheder i Venezuela. I en ny rapport konkluderer FN, at mere end 500 personer menes at være blevet dræbt af politiet i Venezuela, uden at sagerne er kommet for retten. Det får FN til at sætte foden ned over for landets manglende retssikkerhed, og verdensorganisationen kræver en ende på den form for straffrihed.

Et sidste ord

Det her er bare et tweet, ikke noget billede eller video. Men det er fra Stormy Daniels, den rimelig seje pornoskuespiller og -instruktør, som Donald Trump påstår, at han ikke har haft en affære med. Se, hvor elegant hun lukker kæften på en kritiker. Ordet ”cunt” indgår, så kig væk, hvis du er lidt bornert.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12