22. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Friheden til at tage i Fremmedlegionen og/eller Lalandia

”This shit is bananas, B-A-N-A-N-A-S!,” synger popikonet Gwen Stefani på nummeret ”Hollaback Girl”, og direktør i Udenrigsministeriet Erik Brøgger er fuldstændig enig. På et pressemøde i går sagde Brøgger, at smittetallet flere steder i verden er gået ”fuldstændig bananas.” Derfor forberedte han danskerne på, at vi ”meget snart” kan stå i en situation, hvor udenrigsministeriet fraråder samtlige […]

Kære læser

Skal Google snart på skrump?

Google er endnu en gang røget i fedtefadet – og denne gang ser det ud til at kunne være alvor. Tirsdag anlagde det amerikanske justitsministerium officielt sag mod techvirksomheden for monopolistisk adfærd. Søgsmålet fokuserer specifikt på Googles dominerende position inden for søgemaskinemarkedet, og på hvordan Google har lavet kontrakter med andre virksomheder for at bibeholde […]

Det bedste vi har set

Højreradikal litteratur

Højreradikal litteratur

Hvad læser man, hvis man hører til på den alleryderste del af højrefløjen? Det ekstremistiske højre bliver ofte beskyldt for at være anti-intellektuelt, men det betyder ikke, at der ikke bliver læst bøger. Aeon har sat sig for at finde ud af, hvad der definerer denne litterære højrebølge. Nogle af svarene er pseudo-akademiske forestillinger, dyrkelse af den mandlige fysik og en besættelse af teknologisk determinisme.

Dødsstraf

Dødsstraf

USA har mange problemer. Her er et af dem: Mellem 2008 og 2019 er 7.571 indsatte i amerikanske fængsler døde. 4.998 af dem døde, inden de var blevet dømt. Reuters har lavet en rigtig god og grundig undersøgelse af problemet. Det er skræmmende god journalistik og skræmmende læsning.

Falske begivenheder

Falske begivenheder

I næste måned kommer superstjerneøkonomen Thomas Piketty til Danmark, og i den forbindelse har Det Kgl. Bibliotek arrangeret en livestream, hvor Piketty bliver interviewet af Informations chefredaktør Rune Lykkeberg. I en moderne verden kan man selvfølgelig ikke lave den slags begivenheder uden at oprette det som et ”event” på Facebook. Men noget mystisk er sket. Nogen har oprettet et fuldstændig identisk event, og det har snydt en masse mennesker. Men hvorfor lave et sådan identisk event? Hvad foregår der? Zetland er på sagen.

Spisesedlen

Konservativt folketingsmedlem fratages ordførerskaber efter krænkelsessag. Det konservative folketingsmedlem Orla Østerby har fået frataget sine ordførerskaber. Partiet skriver i en pressemeddelelse, at det sker som følge af ”grænseoverskridende adfærd” overfor partikollega Brigitte Klintskov Jerkel. ”Partiet kan på ingen måde acceptere fysisk og verbal grænseoverskridende adfærd”, udtaler gruppeformand Mai Mercado.

Ungdomspartier vil undersøge sexistisk kultur efter dokumentar. En ny TV2-dokumentar har kortlagt alvorlige seksuelle krænkelser og sexistisk kultur i flere danske ungdomspartier. Det fik i går Red Barnet til at opfordre ungdomspartierne til at få lavet eksterne undersøgelser. Den opfordring ønsker Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Alternativet at følge. Konservativ Ungdom har allerede sat en sådan undersøgelse i gang. Som det eneste ungdomsparti mener Nye Borgerliges Ungdom ikke, at de har problemer med sexisme.

Amerikanske efterretningstjenester: Iran og Rusland prøver at blande sig i valget. Ifølge den amerikanske efterretningschef John Ratcliffe har både Iran og Rusland forsøgt at blande sig i det amerikanske præsidentvalg, der finder sted om to uger. Ifølge det amerikanske efterretningsvæsen forsøger Iran at skade Trumps chancer for at vinde valget, mens russerne forsøger at forbedre dem.

Frankrig ærer myrdet skolelærer. Frankrig afholdte i går en æresceremoni for skolelæreren Samuel Paty, der blev halshugget af en terrorist efter at have vist tegninger af profeten Muhammed i en undervisningstime. Ceremonien blev afholdt på det parisiske Sorbonne-universitet, og her sagde den franske præsident Emmanuel Macron, at Paty var et symbol på de franske oplysningsværdier.

Paven støtter retten til registreret partnerskab. I en ny dokumentar udtaler pave Frans, at ”homoseksuelle har ret til at være en familie … Vi bør indføre en lov, der muliggør registreret partnerskab.” I 2003 var meldingen fra Vatikanet, at ”respekt for homoseksuelle kan på ingen måde lede til accept af homoseksuel opførsel eller til juridisk anerkendelse af homoseksuelle partnerskaber.”

Et sidste ord

Orkerne i Ringenes Herre havde bare ikke været heeeelt lige så uhyggelige, hvis de talte helt normalt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12