22. september 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Skal vi alle køre rundt i en Toyota Carina?

Det blev ikke en Lamborghini-reform, som regeringen fik landet i denne omgang. Det blev dog heller ikke en Citroen C1-reform. Det blev et sted midt i mellem – en Passat-reform, opkaldt efter den bil, som ifølge regeringens egne tal opnår den største prisnedsættelse. Regeringen og Dansk Folkeparti fik i går landet en aftale om nedsættelse […]

Kære læser

Er populisme-bølgen ved at fuse ud?

Protestpartierne er på forhånd dømt ude ved søndagens valg i Tyskland. Kansler Merkel vil ikke samarbejde med højrefløjspartiet Alternative für Deutschland, og det socialdemokratiske SPD har i årevis afvist venstrefløjspartiet Die Linke. Så meget desto mere opsigtsvækkende er det, at de små partier står til at vinde kraftigt frem. Den vestlige verdens populisme-boble har ikke toppet endnu.

Det bedste vi har set

Tæt på det frivillige redningsarbejde i Mexico City

Tæt på det frivillige redningsarbejde i Mexico City

Jordskælvet, der tirsdag ramte Mexico City med 7,1 på richterskalaen, har indtil videre kostet mindst 225 mennesker livet. En reporter fra det mexicanske Vice leverer her en fin øjenvidneskildring (på engelsk) af redningsarbejdet, som mange frivillige, heriblandt adskillige unge, spontant gik i gang med. Hun beskriver også, hvordan det velorganiserede kaos, de arbejder i, går i opløsning, da militæret kommer og overtager ledelsen af arbejdet med deres midler.

Matchfixing-madness

Matchfixing-madness 

Jaja, det er måske banalt, men det er stadig helt syret, hvor mange million-millioner der er i sport og i sportsbetting. Det anslås, at der på verdensplan smides to billioner danske kroner i sportsgambling om året. Samtidig bliver der vasket 140 milliarder kroner (eller mere) ved matchfixing hvert år. I en ny undersøgelse lavet blandt 600 europæiske sportsatleter fra 13 forskellige sportsgrene er det kommet frem, at hver tredje (!) atlet mener at have spillet i en fixet kamp, og hver femte atlet har svaret, at de bevidst har spillet en fixet kamp inden for det seneste år. Matchfixing er altså mere udbredt end nogensinde, og det har The Economist skrevet en anbefalelsesværdig artikel om.

Hvorfor late night-værterne dækker Trump bedre

Hvorfor late night-værterne dækker Trump bedre

Det relativt nye amerikanske nyhedsmedie Vox (ikke at forveksle med Fox) har en fremragende videojournalist ved navn Carlos Maza (følg ham på Twitter, her er navnet @gaywonk). I dette indslag forklarer Maza meget overbevisende, hvorfor komikerværter på late night tv-showene dækker Donald Trump og hans bizarre udgydelser langt bedre end de fleste nyhedsudsendelser: ”Politisk satire har noget, som tv-nyheder mangler – en meget lav tolerancetærskel over for bullshit.” Han er go’, Maza.

Scener fra et hundeliv

Scener fra et hundeliv

Plottet lyder fornuftigt, og nu er traileren kommet. I Wes Andersons animationsfilm Isle of Dogs, som får premiere i marts 2018, er der udbrudt hundeinfluenza i Japan, og borgmesteren har sendt alle hunde ud på øen Trash Island. I kampen for overlevelse finder en gruppe beskidte køtere sammen i en bande, og da drengen Atari kommer til øen for at finde sin forsvundne hund, ender de med at give en pote med eftersøgningen.

Som at koge en frø – skab en spillevende spilleliste

Som at koge en frø – skab en spillevende spilleliste

Og så lidt til de festligt orienterede (via Morgenposten, tak for det): Boil the Frog er en spilleliste på Spotify, som langsomt og ikke-bemærkelsesværdigt bevæger sig fra én musikgenre til en anden. I det ene felt skriver du for eksempel ‘Hanne Boel’, og i det andet ’50 Cent’. Maskinen klarer resten. Din hjerne aner ikke uråd. Det er kunstig intelligens, der vil noget. Prøv selv.

Spisesedlen

Telia får milliardbøde for bestikkelse. Det amerikanske justitsministerium fastslår, at den svenske telekoncern Telia skal betale næsten én milliard dollar for forsøg på bestikkelse i Usbekistan. Ifølge den amerikanske justitsminister har Telia ”på korrupt vis opbygget en lukrativ forretning ved at bruge bestikkelse i Usbekistan og rundt om i verden”.

Det bliver billigere at køre over Storebælt. Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at prisen for at krydse Storebæltsbroen i bil fremover bliver 25 procent lavere. Prisen vil falde fra 2018, men prisændringen vil først være ‘fuldt indfaset’, når den fynske motorvej mellem Nørre Aaby og Odense V er færdigudbygget.

Den frygtede svinepest nærmer sig Danmark. Husdyrssygdommen svinepest spreder sig mod vest i Europa, og nordtyske myndigheder indfører nu en række tiltag for at undgå den frygtede sygdom. I Danmark vil en enkelt smittet gris kunne koste landbruget 3 mia. kr, og svinepest udgør lige nu den største trussel overhovedet imod dansk svineproduktion.

Konservatives medlemstal stiger for første gang i 12 år. Siden Det Konservative Folkeparti trådte i regering i november 2016, er der sket en fremgang på 400 medlemmer i partiet. Det er blot anden gang siden 1985, at der er medlemsfremgang hos Konservative.

Neandertalerne var ikke mere primitive end os. Tværtimod viser ny forskning, at deres hjerner udviklede sig langsommere end det moderne menneskes, og en langsomt voksende hjerne er en mere sofistikeret hjerne end en hurtigt voksende. Hidtil har man troet, at vi var den eneste menneskeart med sådan en hjerne, men neandertalerne var altså hverken mere dyriske eller primitive end os.

Et sidste ord

Synes du, at Føljetons analyser af det nært forestående tyske valg er for svære og utilgængelige? Så er der håb, for nu er valgkamps-computerspillet ‘Bundesfighter 2’ her. Start med at vælge din kandidat. Er det Merkel, Schultz, Wagenknecht eller – Gud bedre det – Gauland? DER KAMPF HAT BEGONNEN!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12