23. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Måske er verden slet ikke så kompleks endda

Verden er mere kompleks end nogensinde. Prøv at åbne dit nyhedsbrev, kig ud af vinduet, tal med din nabo eller tænd for dit tv. Det er sagt så mange gange, at ingen af os kan være i tvivl. Det støjer og kværner, og som mennesker kan vi bare stå tomhændede tilbage (og kan slet ikke […]

Kære læser

Ingen er hellige

Den italienske skuespiller og instruktør Asia Argento var med til at bringe essensen af #Metoo-bevægelsen frem for offentligheden. Det var hun ved at klargøre, hvordan det ikke handler om individer, der skal anklages, men om en branche og kultur, der har et forskruet forhold til magtanvendelse. Argento er i denne uge endt i voldsomt stormvejr, fordi hun som frontløber for bevægelsen  selv beskyldes for seksuelt overgreb. Er det #Metoo, der nu giver bagslag? Føljeton ser nærmere på sagen.

Spisesedlen

Københavns Andelskasse meldt for brud på hvidvaskloven. Det er finanstilsynet, der har meldt andelskassen til bagmandspolitiet. Københavns Andelskasse har også selv bedt politiet indlede en efterforskning, fordi de har konstateret en række alvorlige ”uregelmæssigheder”. Banken skriver i en pressemeddelelse, at den har bortvist to medarbejdere i relation til sagen.

Regeringen vil afsætte 400 mio. kroner til kulturen. Pengene vil blive tilført kulturområdet over de næste fire år. Midlerne skal findes på den kommende finanslov. Indsprøjtningen kommer, efter at kulturområdet tidligere er blevet pålagt store millionbesparelser. Blandt andet har museer og teatre været pålagt at spare 2 pct. om året.

USA indfører yderligere told på kinesiske varer. For anden gang på kort tid forhøjer USA toldsatserne på en række kinesiske varer med 25 pct. Som modsvar har Kina givet udtryk for, at de vil sætte en lignende told på amerikanske varer. Dermed optrappes toldkrigen mellem de to lande.

Rigsrevisionen kritiserer styrelser for chefbonusser. Kritikken går på, at Digitaliseringsstyrelsen, SKAT, Sundhedsstyrelsen, Banedanmark og Bygningsstyrelsen har udbetalt resultatløn til trods for manglende målopfyldelse. Administrerende direktør for Banedanmark Per Jacobsen fik fx en bonus på mellem 100.000 og 125.000 kroner, selvom han ikke nåede de fastsatte mål.

Containerskib fra Mærsk tester Nordøstpassagen. Håbet for rederivirksomheden er, at den arktiske rute kan fungere som en smutvej mellem Europa og Asien. Passagen kan blive et alternativ til Suez-kanalen, fordi den nye rute vil være billigere og kortere. Arktis er blevet mere farbar på grund af klimaforandringerne.

Et sidste ord

Hvad har bankrøvere, præster og DJ’s til fælles? Svaret finder du i dette diagram.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12