24. januar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Er budskabet sivet ind i Davos?

Når man hører fra civilister, man kender, som har været med på World Economic Forum (WEF) i den schweiziske bjergby Davos i denne uge, lyder meldingen, at mødet i temmelig høj grad minder om sig selv: Som ved tidligere år går man fra champagnefest til champagnefest, og nogle gange er man måske heldig at komme […]

Kære læser

Rigsretssagen kører, men har demokraterne allerede tabt?

Med røven først. Den længe ventede rigsretssag mod den amerikanske præsident Donald Trump er blevet indledt i Senatet, og den er begyndt med ”røven først”. Det var i hvert fald sådan, det blev beskrevet af den demokratiske chefanklageren Adam Schiff. Trumps republikanere tog nemlig deres første sejr, da der tirsdag skulle stemmes om, hvordan retssagen […]

Det bedste vi har set

Rejsen mod isens endeligt

Rejsen mod isens endeligt

Så, tag en dyb indånding og kast dig over dette stykke komplicerede og deprimerende, men fremragende stykke videnskabsjournalistik i Quanta Magazine, der følger et forskerteam til Nordpolen for at forstå isens komplicerede forhold til verdenshavene. Sagen er, at polerne smelter hurtigere, end vi aner, og vi aner stadig ikke helt, hvad der sker, når al den is blander sig med verdenshavene. Ikke andet end at det ændrer hele kloden dramatisk og uopretteligt, og at det sker lige nu.

Cornflakes med lort på

Cornflakes med lort

Det kan godt være, der er blevet lidt ungt i toppen her i nyhedsbrevet, men vi er stadig et spinkelt flertal i foretagendet, hvis formative humor-år var i 90’erne. Det betyder, at vi synes, at det er sjovt at forestille os cornflakes med lort på, at have en studievejleder, der hedder Fyrst Walther, og at en mikrobølgeovn med indbygget karaokeanlæg kan noget; det betyder også, at vi har grinet ad Gramsespektrum, Banjos Likørstue, Casper og Mandril-aftale og den slags. Alt det har DR lavet en ny tv-serie om og det første afsnit kom ud torsdag. Og det er sgu stadig sjovt, viser det sig.

+ Men ja, ja – vi ved da godt, at det blegner lidt ved siden af Monty Pythons Terry Jones, der døde forleden. Så du får lige et fantastisk interview med Jones fra Vulture.

Microsoft vil være klimanegative

Microsoft vil være klimanegative

Vi har været inde på det før her i spalterne, men det virker næsten, som om erhvervslivet og ikke politikerne er de mest progressive kræfter i den store omstilling, som vi står overfor. I denne uge meddelte Microsofts CEO Satya Nadella, at firmaet ikke længere er tilfredse med at blive klimaneutrale, de vil også være klimanegative. Quartz har en glimrende og tilbundsgående forklaring på, hvordan det skal foregå, og hvilken bevægelse de har sat i gang. Ok, ok, det ligner greenwashing, men hvis det virker, er det fint med os.

Spisesedlen

Dødstallet for Coronavirus stiger. Over 800 er nu smittet af den dødelige Coronavirus, der har sit udspring i Kina. 25 personer er meldt døde. De kinesiske myndigheder har lukket ned for offentlig transport i 10 byer, templer er blevet lukket, og der er ved at blive bygget et hospital, så de syge hurtigere kan behandles. I Finland er der mistanke om, at to personer er inficeret med virussen.

Tidligere kommunaldirektør sigtet for mandatsvig. Politiet har sigtet en tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune for at have misbrugt kommunens kreditkort 174 gange fra april 2017 til juli 2019 for et samlet beløb af 123.098 kroner. Anklagemyndigheden ønsker fængselsstraf, og Struer Kommune vil have erstatning.

EU-ledere underskriver brexit-aftale. Brexit er en realitet. Det står klart, efter premierminister Boris Johnsons brexit-aftale onsdag blev endeligt godkendt i det britiske overhus. I dag har Ursula von der Leyen og Charles Michel, der leder henholdsvis Europa-Kommissionen og Det Europæiske Råd, skrevet under på aftalen, og dermed forlader briterne EU d. 31. januar.

USA nægter at udlevere britisk diplomathustru. De britiske myndigheder har anmodet USA om at udlevere en britisk diplomats kone. Hun var involveret i et biluheld, der sidste år kostede en britisk teenager livet. USA’s myndigheder har modsat sig udlevering med henvisning til, at den amerikanske kvinde på tidspunktet for biluheldet var beskyttet af diplomatisk immunitet.

Caroline Wozniacki slutter karrieren. Den 29-årige danske tennisstjerne og tidligere verdensetter blev i nat slået ud af Australian Open i tredje runde. Nederlaget mod tunesiske Ons Jabeur blev Wozniackis sidste professionelle kamp. Hun har nemlig meldt ud, at hun efter denne turnering indstiller karrieren.

Et sidste ord

Vi er en smule bedrøvede over, at Terry Gilliam fra Monty Python’s Flying Cirkus døde i denne uge. Han var en sjov og utrolig sympatisk mand. Se bare det her klip fra 1979, hvor han taler om overvejelserne bag Python-filmen Life of Brian, som han selv instruerede. Egentlig ville de lave sjov med Kristus, men så læste de Bibelen og fandt ud af, at han egentlig var en ret fin fyr.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12