24. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Messerschmidt som crashtest dummy

På en måde var det ærgerligt, at den fremmødte forsamling på Dansk Folkepartis ekstraordinære årsmøde i Herning søndag eftermiddag ikke så noget lys i Merete Dea Larsen, den mest ubetydelige af partiets tre formandskandidater. En person, der indleder sin sidste og afgørende tale med ordene, ”jeg skal prøve at fatte mig i korthed, for jeg […]

Kære læser

Hvad vi lærte af at se en tre timer lang kinesisk propagandafilm

Kinas store leder Xi Jinping har været træt af udenlandske kulturprodukter igennem en længere periode. Slang fra Sydkorea har fået kinesiske kvinder til at kalde deres dates for “honey” og “oppa” i stedet for “kammerat”. Import af alskens udenlandsk tøj forurener kulturen. Og så er der filmene… Selvom amerikanske filmproducenter som Disney de senere år […]

Det bedste vi har set

Tak for din donation

Tak for din donation

Billigtbilligtbilligt! råber sælgerne til passerende pendlere, mens de lader deres hænder dykke ned i bunker af polyester og Lycra og vender kassernes indhold for at fange den potentielle kundes øjne. En version af denne scene udspiller sig dagligt i dusinvis af afrikanske lande. I Ghana kaldes importeret genbrugstøj obroni wawu; ‘døde hvide mands tøj’. Hvor ender alt det tarvelige tøj, du bortdonerer for at lette samvittigheden? Sandsynligvis i Afrika, hvor de – surprise surprise – heller ikke vil have det. Interessant artikel om hvordan vestligt genbrugskluns ødelægger tøjindustrien i afrikanske lande, inden det ender på toppen af enorme affaldsbjerge.

Hallucinatorisk rædselskabinet

Hallucinatorisk rædselskabinet 

Omkring 400 mennesker blev mellem 1960-1974 behandlet for deres ”lidelser” (der kunne være alt fra depression til homoseksualitet) med LSD. En af dem var Vibeke, der grundet ”pubertetsvanskeligheder” blev indlagt på et psykiatrisk afsnit og som i løbet af otte måneder modtog 27 behandlinger med LSD. Efter det fulgte et liv med alkoholisme, depression og angst som hun, ifølge konklusionen på den efterfølgende erstatningssag, havde behandlingen at takke for. DR har lavet en grafisk flot artikel om hvad der foregik i kælderen under Frederiksberg Hospital. Den følger med til podcastserien LSD-kælderen.

En tyv går ind på et kunstmuseum

En tyv går ind på et kunstmuseum

Der er noget ved kunstforbrydelser, der er mere dragende end al anden form for kriminalitet. Måske fordi vi forestiller os, at kunsttyve både er kulturelle connaisseurer og kriminelle masterminds, hvilket simpelthen er opskriften på gode skurkekarakterer. Måske fordi vi er trætte af at høre om almindelig økonomisk kriminalitet. Desværre er der noget, der tyder på, at skurkene slet ikke er ligeså interessante, som vi går og drømmer om. Kunst er nemt at svindle med og markedet boomer. Hvor kedeligt.

+ Hvis du har det som os, vil du måske kunne lide podcastserien Last Seen om verdenshistoriens største kunsttyveri.

Spisesedlen

Messerschmidt vinder formandsvalg. Med 499 stemmer ud af i alt 825, blev Morten Messerschmidt søndag ny formand for Dansk Folkeparti. Dermed udkonkurrerede han Martin Henriksen og og Merete Dea Larsen, der fik henholdsvis 219 og 104 af stemmerne ved det ekstraordinære årsmøde i Hernings kongrescenter. Messerschmidt, der gennem valgkampen har været spået som klar favorit, er den tredje formand i partiets historie.

USA hjemsender ambassadeansattes familier i Ukraine. Frygten for en russisk invasion fik søndag USA’s regering til at beordre alle familier til ambassademedarbejdere i Kiev ud af landet. Ambassaden i Kiev er dog fortsat åben. Den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken mødtes fredag med Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov for at drøfte de stigende spændinger ved den ukrainske grænse, dog uden nævneværdige resultater.

Burkina Fasos præsident tilbageholdt af oprørere. Ifølge to sikkerhedsfunktionærer og en vestafrikansk diplomat er præsident Roch Marc Christian Kabore tilbageholdt i en militærlejr. To oprørssoldater bekræfter, at Kabore er tilbageholdt ”et sikkert sted”. Det sker, efter der søndag har været skududvekslinger ved flere militærbarakker inklusiv to i hovedstaden Ouagadougou. Landets regering afviste søndag, at et statskup er på vej.

Taliban på officielt besøg i Norge. Fra søndag og tre dage frem skal Taliban mødes med diplomater fra EU og USA i Oslo. Siden Taliban overtog magten i Afghanistan, har landet været præget af stigende fattigdom, hungersnød og forringede kvinderettigheder. Derfor inviterer det norske udenrigsministerium nu den fundamentalistiske bevægelse til møde i et forsøg på at afværge en humanitær katastrofe. Den danske regering ønsker dog ikke at deltage, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Statsgælden er på det laveste niveau i 12 år. Nye tal fra Nationalbanken viser, at den danske statsgæld i december 2021 udgjorde 438 mia. kroner. Det svarer til 17,8 pct. af BNP, hvilket er den laveste andel siden 2009. Udviklingen skyldes bl.a., at Danmark har klaret sig overraskende godt igennem krisen, forklarer cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Et sidste ord

Er du sikker på, du ikke er en robot?

Føljeton er tilbage i morgen. Bip bop.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12