24. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Manifestationer af dovne ideer

Jævnligt oplever man, at ord ikke er nok. De kommer til kort, er ikke tilstrækkeligt overbevisende. Derfor kan man blive nødsaget til faktisk at lægge handling bag ens ord. Der er behov for et fysisk bevis, en manifestation. I Grækenland er den manifestation et fem meter højt hegn ved grænsen til Tyrkiet. Det strækker sig […]

Kære læser

Google og ChatGPT: En kort køretur i tre akter

GPS’en. Siden ChatGPT blev tilgængelig for offentligheden tilbage i november, har internettet ikke helt været det samme. Først kom de begejstrede tilbagemeldinger fra folk, der havde afprøvet den kunstigt intelligente chatbot, og nu fandt det bydende nødvendigt at dele resultaterne på Twitter. Så kom den forventelige skare af kontrære typer, der bare lige ville sige, […]

Det bedste vi har set

Danmarks førende greenwashing-avis

Danmarks førende greenwashing-avis

For nogle år siden indførte man på Politiken faste navne på kaffekopperne – formentlig ved hjælp af en DYMO-maskine. Det lyder grønt og godt, men det var nu nok mest for at spare en klatskilling ekstra. I mellemtiden har Politiken slået sig op på at være “Danmarks førende klimaavis“. Det må siges at være en sandhed med modifikationer, og nu beskyldes avisen for greenwashing og for at være på kant med markedsføringsloven. Danwatch har set nærmere på sagen. Hvor andre måske ville lægge sig fladt ned, vælger en af chefredaktørerne at forsvare sig med næb og kløer.

Hvis Stiglitz siger det

Hvis Stiglitz siger det

Joseph Stiglitz, tidligere cheføkonom i Verdensbanken og modtager af nobelprisen i økonomi i 2001, anbefaler, at de superrige beskattes med 70 pct. for at sætte en stopper for den stigende ulighed. The Guardian skriver om det, og her er episoden af Oxfams podcast Equals, hvor han sagde det.

Ting går hurtigere i stykker

Ting går hurtigere i stykker

Man har hørt det før: Kvaliteten af de ting, vi køber og bruger, er dalende. Elapparater, værktøj og tøj holdt bedre i gamle dage. Det er sandt, og det er desværre med vilje. Med afsæt i sin egen 10 år gamle yndlings-bh undersøger Vox’ journalisten her, hvad helvede det går ud på.

Spisesedlen

Frankrig hjemtager 15 kvinder og 32 børn fra Syrien. De voksne er “overdraget til de kompetente retslige myndigheder“, mens børnene er underlagt “medicinsk og social overvågning“. Det siger det franske udenrigsministerium, der også i oktober hentede mødre og børn hjem. Herhjemme vil regeringen have “nye undersøgelser“, før de kan indtage en “regeringsposition“.

Ukraines viceforsvarsminister trækker sig. Landets forsvarsministerium oplyser, at Vyacheslav Shapovalov stopper efter “medieanklager“ om korruption – og at det er “en værdig handling,“ der øger tilliden til ministeriet. Det sker samtidig med et pressemøde mellem Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg og den nye tyske forsvarsminister Boris Pistorius.

Tyrkiet vil ikke støtte svensk medlemskab af Nato. “Det kommer ikke til at ske,“ lød det mandag fra præsident Recep Tayyip Erdoğan, efter Stram Kurs-formanden Rasmus Paludan i weekenden brændte en koran af nær den tyrkiske ambassade i Stockholm. Det har fået demonstranter i Istanbul til at sætte ild til det svenske flag, mens Finland nu har åbnet for at tilslutte sig Nato alene.

Danske Bank afviser udlån til nye fossile projekter. “Vi kommer ikke til at give nye lån til selskaber, som efterforsker eller ekspanderer inden for olie- og gasproduktion,“ siger bæredygtighedschef Samu Slotte. I november forsvarede banken ellers at låne milliarder til oliefeltet Wisting. Man vil dog fortsat investere i olie- og gasselskaber. Ifølge en intern rapport udleder Danske Bank næsten lige så meget CO2 som det samlede Danmark.

Centrum-Demokraterne er tilbage. Det skriver det gamle borgerlige danske midterparti – der i 1973 udsprang af Socialdemokratiets højrefløj, men i 2008 nedlagde sig selv – på deres hjemmeside. Den nye stifter er Peter Hjorth, der i 2019 stillede op som folketingskandidat for Klaus Riskær. Øverst på partiprogrammet er “gode vilkår for almindelige hus- og bilejere“.

Et sidste ord

Kan podcastkulturen blive for indspist? Det kan vi ikke sige, men hvis du er i dine 20’ere og ikke har en Lamborghini, så burde du nok lige vende gluggerne indad. Hvis du er over 20 og ikke har en “Lambo“, surt show.

Vi kommer fræsende igen i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12