24. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Så sko og penge passer

For nylig kom formanden for Repræsentanternes Hus Kevin McCarthy til at lave en gevaldig faux pas sammen med kollegaerne Mitch McConnell og Hakeem Jeffries: Under et besøg i Det Hvide Hus havde alle de tre amerikanske politikere iført sig hybridsko, der befinder sig et sted mellem en sneaker og en mere traditionel herresko – og […]

Kære læser

Det europæiske vækstopgør

Vækstopgøret er nået til toppen af EU. Kommissionsformand Ursula von der Leyen taler om at sætte klimaet og naturen først, men hvor ambitiøse er planerne? Ifølge forsker Louison Cahen-Fourot er det et tegn på, at noget er begyndt at røre sig i EU’s inderste kerne.

Det bedste vi har set

Lovens (alt for) lange arm

Tilbage i 2020 viste en rapport fra analyseinstituttet VIVE, at hele 33 pct. af kvindelige politibetjente har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra en leder eller kollega. For at sætte fokus på det rådne arbejdsmiljø, har Femina talt med en række tidligere og nuværende betjente, der fortæller deres historier – eksempelvis Tina, der har været ansat i politiet i mere end 35 år.

Reje-ning uden vært

Børne-tv er ikke bare børne-tv, men en politisk og ideologisk slagmark – som debatten om Onkel Reje også har vist herhjemme. Mens man i USA fremelsker programmer som Sesame Street, der opfordrer til ufarlig læring, har vi i Danmark gjort en dyd ud af at udfordre og provokere. Helle Strandgaard Jensen, lektor i kulturhistorie ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen Sesame Street: A Transnational History, forklarer til Videnskab.dk, hvorfor det egentlig er tilfældet.

Kunstig kontrol

Da Sam Altman, adm. direktør for OpenAI, i sidste uge var til høring i det amerikanske senat, var stemningen overraskende god. Andre techfolk som Facebook-stifter Mark Zuckerberg og TikTok-direktør Shou Zi Chew har ellers oplevet politikernes vrede fra første parket, men Altman blev snarere… beundret? Ved ivrigt at påpege, at AI bør reguleres, har Sam Altman i hvert fald sikret sig en masse billige point. Men er det nu også en så smart idé at lade AI-virksomhederne tage initiativet selv? The Verge ser nærmere på sagen.

Spisesedlen

EU-udvalg opfordrer Danmark til at hente seksårig dreng og hans mor i syrisk lejr. Det sker onsdag, efter drengens advokat Knud Foldschack har forelagt sagen for et klageudvalg i EU-Parlamentet. Udvalget henviser til en lignende spansk sag og har kontaktet EU-udenrigschef Josep Borrell for rådgivning, da han spillede en afgørende rolle i at hente de spanske børn og deres mødre hjem.

Op imod 50 mio. mennesker lever i moderne slaveri. Det viser en ny rapport af menneskerettighedsorganisationen Walk Free. Moderne slaveri defineres som “at leve under forhold som tvungen arbejdskraft, gældsbinding, tvangsægteskab og udførelse af slave- og slavelignende arbejde”. Værst står det til i Nordkorea, Eritrea og Mauretanien. Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Tyrkiet ligger også i top-10.

Rekordhøjt antal russere flyttede til Finland sidste år. Mere end 6.000 russiske statsborgere krydsede grænsen og slog sig ned permanent, viser tal fra Finlands officielle statistikbureau. Til sammenligning flyttede 5.515 russere til Finland efter Sovjetunionens fald i 1990. Det skriver det finske public service-medie Yle.

Frankrig forbyder korte indenrigsflyvninger. Forbuddet er en del af landets klimalov fra 2021 og forbyder flyruter mellem byer, som kan nås med tog indenfor to en halv time. Loven indebærer ikke tiltag på togtransportområdet, som skal overtage de mange rejsende. Kritikere mener, at loven er “symbolsk” og ikke vil føre en mærkbar CO2-reduktion med sig.

Statens Kunstfond uddeler hædersydelser til syv kunstnere. Anne Lise-Marstrand Jørgensen, Rasmus Koch, Peter Land, Arnt Jensen, Anne Dorte Michelsen og Thomas Knak er i år modtagere af den livslange hæder. Bemærkelsesværdigt er det, at Arnt Jensen er den første spiludvikler til at modtage ydelsen. Han står bl.a. bag computerspillet Limbo.

Et sidste ord

Næste gang du synes, servicen er noget lort, så husk lige: Kunne du have gjort det bedre selv?

Vi gør vores bedste og er tilbage igen i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12