24. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Astrologi for mænd

Hvis du har det ligesom os, så kigger du væk, hver gang ordene underskud, regnemodeller og statsbudget optræder for tæt sammen. I sammenhæng vil de tre ord medføre en øjeblikkelig bastardisering af enhver samtale og ødelægge stemningen sådan en fredag eftermiddag kvart i rødvin og pastasalat foran flimmeren. Men hæng på, for der er altså […]

Kære læser

Er Brexit irernes held?

Hvor står EU efter Brexit og coronakrisen? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021.

Dette er ottende del af serien.

Det bedste vi har set

Sådan er kapitalismen

Sådan er kapitalismen 

Danmarks übermarxist Søren Mau (det kan man vist godt kalde ham) har netop udgivet bogen Stum tvang, som er en udførlig kritik af kapitalismens synlige og ikke mindst usynlige måder at underlægge mennesket tvang. Mau taler fx om, hvordan klassesamfundet på usynlig vis tvinger proletaren til at indrette sit liv på kapitalens præmisser. Løsningspotentialet, mener Mau, findes i kommunismen. Kammerater, foren jer! Et uddrag af bogen kan læses hos Eftertryk.

Sådan er traditionen

Sådan er traditionen

Beklager hvis der går lidt Nerdy McNerdface i den i dag, men vi faldt også over det her fede interview med Amia Srinivasan. Hun har studeret filosofi på Yale og Oxford, og i 2019 blev hun den første kvinde, den første ikke-hvide person og den yngste nogensinde til at bestride det prestigefyldte Chichele-professorat på Oxford Universitet. I interviewet fortæller hun om, hvad det vil sige at være kvindelig filosof i en old boys club og om, hvordan feminismen ofte ses som en nichebeskæftigelse for pessimister og ikke som en filosofisk disciplin, der på vovet vis undersøger mulighederne for at leve med og elske hinanden på nye måder.

Stjæl looket

Stjæl looket 

Frihedsbrevets Maya Tekeli har været til årsmøde i Herning med DF’erne. Her fandt hun stilinspiration nok til et helt kalenderår.

Spisesedlen

Charles Puigdemont anholdt i Italien. Den catalanske separatistleder er torsdag blevet tilbageholdt i Sardinien, oplyser hans sekretariat. Fredag vil han blive stillet for en italiensk domstol, der skal tage stilling til, om Puigdemont skal løslades eller udleveres til Spanien. Puigdemont flygtede fra Spanien tilbage i 2017 i kølvandet på folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse.

+ (Gen)læs eventuelt vores nylige reportager om den catalanske separatistbevægelse. Du finder dem her og her.

Danmark stævnet for at efterlade børn i Syrien. Foreningen Repatriate the Children (RTC) stævner nu den danske stat på vegne af de fem børn med dansk statsborgerskab, som efter en politisk aftale ikke vil blive evakueret til Danmark fra de syriske fangelejre. Ifølge foreningen er forskelsbehandlingen ulovlig. “Børn er uskyldige, og børn skal behandles lige,“ udtaler advokat Knud Foldschack fra RTC.

EU vil indføre fælles standard for opladere. Europa-Kommissionen lægger i et nyt udspil op til, at alle genopladelige elektroniske enheder fremover skal udstyres med et USB-C-stik. Forslaget skal begrænse ophobningen af overflødige opladere, og dermed også elektronisk affald. Særligt Apple – der bruger sit eget opladerstik – har tidligere modsat sig, at man indfører en fælles standard.

USA’s særlige udsending til Haiti trækker sig i protest. I sit opsigelsesbrev kalder diplomaten Daniel Foote bl.a. USA’s beslutning om at deportere migranter, der var var flygtet fra jordskælvet i Haiti, for “umenneskelig“. Foote anklager også USA for at være en “kollapset stat“, der ikke kan tilbyde flygtninge basale fornødenheder som “mad og husly“. Siden søndag har de amerikanske myndigheder i Texas tilbagevist mindst 1.400 flygtninge fra Haiti.

Over 100 Uber-chauffører politianmeldt. En række tidligere Uber-chauffører i Danmark er blevet anmeldt for socialt bedrageri, skriver Radio 4. Det sker efter afsløringer af, at chaufførerne har modtaget sociale ydelser som kontanthjælp, dagpenge og SU, mens de har kørt for den app-baserede taxatjeneste. Sammenlagt kræver myndighederne nu 18,7 mio. kr. tilbagebetalt.

Et sidste ord

Man må sgu da snart heller ikke noget længere…

Vi ses ved lørdagens morgenbord.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12