25. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det afskyelige kinesiske styre

Genopdragelse er vel en af sprogets ækleste ord. På overfladen fremstår det tilforladeligt; blot et enkelt bogstav adskiller det fra “genopdagelse“, som handler om, at man engang har oplevet et eller andet og nu dykker ned i dette et eller andet igen. Der er en behagelig frivillighed over ordet. “Jytte har genopdaget Duke Ellington.“ “Bent […]

Kære læser

From Latvia with love

Den 1. juni skal vi til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – hvilken fest! Som optakt vil Føljeton hen mod valget give ordet til prominente debattører, forfattere og eksperter fra Østersøregionen og de baltiske lande for at lære af deres erfaringer – og for at blive klogere på konsekvenserne af et dansk ja eller nej.

Hvilken betydning vil en afskaffelse af forbeholdet eksempelvis have for det nordiske samarbejde? Og hvilket signal vil et nej sende til Baltikum, hvor krigen i Ukraine lurer i baghaven? Spørgsmålene er mange, men forhåbentlig kan vores nye pennevenner hjælpe os. Vi begynder med et “bedstemoderligt brev“ fra Letland.

Det bedste vi har set

Nye toner i New Bell

Jail House Records holder til i New Bell-fængslet i Cameroun. Et lille, non-profit pladeselskab, der blev stiftet af en italiensk kunstner og en camerounsk indsat. Steve Happi hedder sidstnævnte, og han er pladeselskabets producer. I fængslet kan man risikere af sove fem på én madras af gangen, og der er dårligt nok plads til at trække vejret. Men for nogle er musikken alligevel blevet et lille åndehul. The Guardian portrætterer det lille pladeselskab bag tremmerne.

NaziVestens løgnersekt

“Vestlige medier er ikke frie, men taget som gidsler i totalitære stater med faktatjekmedier som den kompromisløse jernnæve,“ opsummerer det danske medie Tjekdet.dk konklusionen i en ny russisk rapport. Rapporten slår i øvrigt fast, at det internationale faktatjeknetværk IFCN er en sekt, og at USA minder pænt meget Hitlers Nazityskland. Det lyder vanvittigt, og det er det også, og man får jo lyst til at sige “spurgt“ og “spejl“ og alt muligt andet. Men nogle danske forskere benytter alligevel lejligheden til at få fejet lidt for egen dør.

Et troldsspejlsspektakel 

På TikTok og Instagram er folk gået i selvsving med parodier og memes over den famøse retssag mellem det forhenværende ægtepar Johnny Depp og Amber Heard. Man kan helt komme til at glemme sagens ret så dybe alvor. Den er ikke kun alvorlig for de to involverede parter, for retssagen er også blevet kapret af ekstreme og misogyne internetfora, som ser sit snit til at få MeToo-moralen ned med nakken. Internetrobotter og målrettede reklamer har gjort sagen nærmest allestedsnærværende. Vox har tegnet et overblik over spektaklet, der spejler nogle dybe og voldsomme samfundsimpulser.

Spisesedlen

19 børn og to voksne dræbt ved skoleskyderi i Texas. Skyderiet fandt sted på Robb Elementary School i byen Uvalde. Det er nummer 27 i den allerede lange række af skoleskyderier i USA i år, og det mest dødelige skoleskyderi siden Sandy Hook-massakren i 2012. Den formodede gerningsmand var en 18-årig elev fra et nærtliggende gymnasium. Han blev selv skudt og dræbt af politiet. “Hvor mange skolebørn skal se deres venner dø, som var de midt på en slagmark,“ spurgte præsident Joe Biden på et pressemøde, hvor han appellerede til en strammere våbenlovgivning.

Ungarn erklærer undtagelsestilstand. Det skyldes ifølge landets nyligt genvalgte premierminister, Viktor Orbán, at krigen i nabolandet Ukraine repræsenterer en “konstant trussel mod Ungarn“. Undtagelsestilstanden betyder, at Orbán kan lede landet ved at udstede dekreter uden parlamentarisk tilsyn. Den ungarske regering implementerede lignende foranstaltninger som reaktion på coronapandemien.

Sundhedsstyrelsen vil vaccinere nærkontakter mod abekopper. Vaccinetilbuddet omfatter indtil videre de personer, som har været i tæt kontakt med de to smittede danskere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det en vaccine fra Bavarian Nordic, godkendt til brug mod kopper, der skal benyttes til formålet.

+ Tyskland bestilte tirsdag 40.000 vaccinedoser hos den danske virksomhed. Der er indtil nu registreret fem smittetilfælde i Tyskland, og vaccinerne skal tages i brug, hvis der opstår et større smitteudbrud i landet.

Premier League og den britiske regering godkender milliardsalg af Chelsea. Den amerikanske forretningsmand Todd Boehly og et konsortium af medinvestorer kan derfor gennemføre deres køb af fodboldklubben for 4,25 mia. pund. De penge kommer klubbens tidligere ejer og russisk oligark, Roman Abramovich, dog ikke til at se noget til. Det endelige salg kræver blot en sidste formalitetsgodkendelse fra EU-Parlamentet.

Sverige og Finland sender delegationer til Tyrkiet for at diskutere Nato-medlemsskab. Mødet i den tyrkiske hovedstad, Ankara, skyldes, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har modsat sig de landenes optagelse i forsvarsalliancen. Årsagen bag Erdoğans modvilje er, at Sverige og Finland ikke har villet udlevere 33 personer, der er tilknyttet grupper, som Tyrkiet betegner som terrororganisationer.

Et sidste ord

Den tredobbelte modtager af Pulitzerprisen Thomas Friedman har spist frokost i Det Hvide Hus. Det er der desværre ikke kommet noget særligt interessant ud af.

Føljeton er væk i morgen, Kristi Himmelfartsdag, men vender stærkt tilbage fredag. Hold på appetitten indtil da!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12