26. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Boomernes skærmminister

Under Folketingets spørgerunde tirsdag blev børn og unges skærmforbrug heftigt diskuteret. Efter at have henvist til ‘Pas-på-mig’-skiltene, som skal gøre bilister opmærksomme på børn i trafikken, spurgte SF’s formand Pia Olsen Dyhr statsministeren: “Hvorfor overlader vi så børn til dem selv? Eller endnu værre til techgiganterne i den digitale verden?” Patos-konfettien havde knap lagt sig, […]

Kære læser

Palmeoliens pris

For 13 år siden præsenterede den brasilianske præsident Lula da Silva et stort nationalt initiativ om en bæredygtig udvidelse af palmeolieindustrien i Brasilien. I dag er løftet faldet til jorden – og har derudover taget den oprindelige befolkning med sig.

Det bedste vi har set

Eckersbergs øllede lærreder

Eckersbergs øllede lærreder

“Egentlig var jeg interesseret i, hvilken lim der var brugt i malerierne. Når man maler med oliemaling, som de gjorde dengang, bruger man lim til at lukke lærrederne, så olien fra farvelagene ikke siver ned i lærredet,” siger lektor i konservering Cecil Krarup Andersen til Videnskab.dk. I stedet for rester af lim i guldaldermaleren C.W. Eckersbergs gamle lærreder fandt forskerne spor fra ølproduktion – fermenteret byg, hvede og gær. Læs alt om en gæret opdagelse i konserveringens verden.

Den gamle mand og diplomatiet

Den gamle udenrigsminister og – mener nogle – krigsforbryder Henry Kissinger fylder 100 år. En god tekst i The Guardian: ‘Hvordan Kissingers ‘elendige’ diplomati i Afrika satte Angola i krig og forlængede apartheid’.

+ Hvis man synes Henry Kissinger er verdens største mand, har The Economist et ukarakteristisk servilt podcast-interview med ham.

Alt det plastik-lort

Lyder godt: ‘Det er nemmere at reducere plastikforurening i havene, end du tror’. Kommentar i The New York Times af Boyan Slat, som er direktør i ngo’en The Ocean Cleanup. Det er hr. Slat på billedet.

Spisesedlen

EU godkender fusion af UBS og Credit Suisse. I en pressemeddelelse fastslår EU-Kommissionen, at fusionen mellem de to schweiziske banker ikke vil give problemer for konkurrencen i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), og at godkendelsen er givet “ubetinget”. Tilbage i marts blev det annonceret, at UBS ville købe Credit Suisse, efter sidstnævnte stod over for et kollaps.

Trivslen blandt danske skoleelever falder fortsat. Det viser den årlige måling af folkeskoleelevernes generelle trivsel, som Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort. Siden 2015 har trivslen været støt faldende, og mens den sidste år lå på 89,8 pct., er den nu faldet til 87,4 pct. på landsplan. Bedst står det dog til med den sociale trivsel, der scorer højest blandt eleverne.

Ny aftale om kommunernes økonomi på plads. Regeringen og Kommunernes Landsforening er torsdag blevet enige om en aftale for økonomien i 2024. Den indebærer bl.a., at kommunernes såkaldte serviceramme bliver 2,4 mia. kr. højere, hvilket ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) skal “ses i lyset af, at vi har nogle kommuner, der fortsat mærker inflationen”.

Nederlandene og Danmark skal lede træningen af ukrainske F16-piloter. Det bekræfter den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin. Til Ritzau oplyser Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at han torsdag drøftede træningen med sin amerikanske kollega. Hvorvidt Danmark også skal donere F16-fly til Ukraine er dog stadig ved at blive afklaret.

Salling Group lukker alle Basalt-butikker. Blot syv måneder fik den såkaldte ultra-discountkæde lov til at overleve, der forsøgte at sælge dagligvarer billigere end i traditionelle discountbutikker – bl.a. ved at droppe køle- og frysevarer. “Det er blevet tydeligt for os, at med det gode forårsvejr efterspørger forbrugerne grillpølser og kolde drikkevarer. Det tilbyder vi ikke i Basalt, og det har gjort noget ved vores omsætning, som vi ikke havde forudset,” forklarer Basalt-chef Henrik Nielsen.

Et sidste ord

Det er da heller ikke nemt at skrive filmmanuskripter nu til dags.

God fredag!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12