27. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Neoliberalismen er død, længe leve neoliberalismen!

Information har erklæret neoliberalismen for død (betalingsmur). Som de selv skriver, er det vist ikke første gang, at en sådan udmelding forlader en Informationskribents pen. Men mavefornemmelsen føles rigtig denne gang. Argumenterne er sådan set også gode nok. Coronakrisen har sat verden og de statslige prioriteter i bevægelse på en ny måde. Troen på de frie markedskræfter […]

Kære læser

Den uendelige Hitler-historie 

Som den britiske historiker Ian Kershaw bemærker i sin murstenstunge Hitler-biografi Hitler (1998), viste en undersøgelse udført tilbage i 1995, at der allerede på daværende tidspunkt forelå i omegnen af 120.000 studier og udgivelser centreret omkring Adolf Hitler. Den tyske diktator er en af verdenshistoriens mest portrætterede personligheder, og litteraturen bliver bare ved med at […]

Det bedste vi har set

Sikke en håndsrækning! 

Sikke en håndsrækning! 

Gudskelov har pandemien også ført gode ting med sig. At man ikke længere behøver uddele akavede krammere til højre og venstre står eksempelvis øverst på vores (indrømmet, relativt korte) liste. Og good riddance til kindkysset, siger vi bare. Men hvad så med håndtrykket? Kan vi også undvære det? Ikke hvis man spørger The Spectator, der har en herlig anmeldelse af palæoantropologen Ella Al-Shamahis nye bog om håndtrykkets historie. Den lille gestus er nemlig ikke bare tilpas neutral og taktil; den er også tilpas menneskelig.

Så du vil gerne være tech-intellektuel?

Så du vil gerne være tech-intellektuel?

Hvis du vil have succes i Silicon Valley, skal du være et røvhul. Du skal også. Meget gerne. Tale i. Ekstremt korte. Sætninger. Og så skal du have en sygelig fascination for Galileo Galilei, ytringsfrihed og et endnu friere marked. The Baffler har en vidunderlig, ironisk guide til at blive den nye store venture capitalist-filosof (vi håber i hvert fald den er ironisk): “[D]it næste skridt er at finde på noget at sige. For outsidere kan det synes angstprovokerende, men det er virkelig nemt, eftersom hver eneste af Silicon Valleys selvproklamerede radicals tænker på præcis samme måde.“

Litteratur på vloggen

Litteratur på vloggen

Hvilke unoder har de unge nu gang i på videotjenesten TikTok? Jo, de læser såmænd bøger – og får derigennem bogsalget i USA til at eksplodere. Journalist Rikke Viemose fortæller om den såkaldte #BookTok-bevægelse ovre hos Kommunikationsforum. Det er opløftende læsning.

+ I den lidt tungere ende har vores venner hos Atlas taget en snak med forfatter Andreas Vermehren Holm om “litteraturen som en organisk og uendelig samtale“.

++ Nu vi alligevel snakker Atlas og litteratur: Har du set den seneste udgave Læsevejr?

Spisesedlen

Et flertal i Folketinget blev mandag enige om en ny, langsigtet genåbningsaftale for Danmark. Planen er, at samfundet skal åbnes markant, når alle borgere over 50 år er blevet tilbudt en vaccine. Den 6. april vil liberale erhverv som frisører åbne, ligesom alle børn og unge vil kunne komme tilbage i skole. Herefter vil der med 14 dages mellemrum blive gennemført genåbninger af bl.a. storcentre, museer, caféer og biografer. Centralt for genåbningsplanen er et digitalt coronapas, der skal give adgang til fornøjelserne.

Israelerne kunne tirsdag gå til stemmeurnerne for fjerde gang på blot to år. Håbet var, at lynvalget kunne løse landets politiske remis, og give enten premierminister Benjamin Netanyahu eller udfordreren Yair Lapid et flertal i parlamentet. Sådan gik det dog ikke helt. Ud fra det endelige valgresultat ser hverken Netanyahu eller Lapid ud til at kunne danne en regering. I værste fald risikerer Israel dermed at skulle ud i endnu et valg til sommer.

EU advarede onsdag om, at man vil gøre det sværere for medicinalvirksomheder at eksportere coronavacciner, der er blevet fremstillet indenfor unionens grænser. Meldingen kom blandt andet efter, at italienske myndigheder havde fundet 29 mio. vaccinedoser fra AstraZeneca, der angiveligt skulle sendes til Storbritannien. Formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, understregede på et topmøde torsdag, at AstraZeneca skal overholde de gældende vaccineaftaler – omend man undlod at indføre et reelt eksportforbud.

De danske sundhedsmyndigheder fortalte på et pressemøde torsdag, at man fortsætter den såkaldte “pausering“ af AstraZeneca-vaccinen i yderligere tre uger. Ifølge enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Lund Erichsen kan man hverken be- eller afkræfte, at der foreligger en sammenhæng mellem vaccinen “og det usædvanlige sygdomsbillede med et lavt antal blodplader og blodpropper“. Samme dag kom det frem, at Danmark i april får 450.000 færre vacciner fra Janssen – et datterselskab til amerikanske Johnson & Johnson – end hidtil forventet.

Kina svarede fredag igen på de sanktioner, som Storbritannien tidligere på ugen havde indført i protest mod menneskerettighedsovergrebene i Xinjiang-provinsen. Bl.a. har fem britiske parlamentsmedlemmer fået indrejseforbud i Kina. Også USA, Canada og EU indførte tidligere på ugen sanktioner mod Kina i en koordineret indsats, der bl.a. har resulteret i en kinesisk boykot af det svenske tøjmærke H&M. Det skrev David Dragsted om i en nyhedsanalyse fredag.

Et sidste ord

Det er en hund-spiser-hund-verden derude.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12