27. september 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan man få chokolademousse på Mars?

Det kører for Danmarks eneste astronaut, Andreas Mogensen. Han er netop blevet kommandør på Den Internationale Rumstation (ISS). Og så fik han i weekenden lavet chokolademousse deroppe. Sidstnævnte er faktisk en nyhed, for det er ret besværligt at lave mad i rummet. Hvilket er vigtigt at løse, hvis vi skal bo derude på et tidspunkt. […]

Det bedste vi har set

Følelser sætter sig i kroppen. Nogle får grå hår, og andre risikerer helt at dø, når kærligheden forsvinder. Emma Louise Stenholm har talt med en håndfuld af de mennesker, der har fået knust deres hjerte og er blevet syge af det. Sammen tegner de et billede af et fænomen, vi stadig ved så lidt om, at patienterne selv må lege læger og særligt kvinderne bliver kaldt hysteriske. Dette er tredje afsnit. Første afsnit kan læses her, og andet afsnit her.

Et destruktivt system

Et destruktivt system

Guy Davidi brød sammen under sin israelske værnepligt. Informations filmredaktør Christian Monggaard har lavet et godt interview med den 45-årige instruktør, som har lavet en dokumentarfilm om den form for hjernevask, Israel udsætter sine unge for: “Man vælger ikke af egen drift som 17-18-årig at gå ind i militæret og bære våben – ikke uden en form for hjernevask, et system eller en stærk påvirkning. Gennem 50 års besættelse af de palæstinensiske områder er folk blevet mere og mere opmærksomme på, hvad Israel foretager sig på Vestbredden. Det gælder selv teenagere, der lever et beskyttet liv langt væk fra det. Så man har brug for et stærkt system for at overdøve sandheden og bane vejen for det øjeblik, hvor man villigt holder et våben og ofrer tre år af sit liv på militæret.”

Otte tusinde mia. kroner er også en slags penge

En bankmandinvesteringsekspertøkonom-type delte mandag denne Børsen-artikel på Facebook med en bemærkning om, at journalisten, der har skrevet den, må være dum (formuleret lidt anderledes). Det virkede nu mest, som om det var vinklen, han ikke kunne lide. I kommentarfeltet under opslaget er der en, som skriver, at ”desværre er Børsen besat af de røde”. Det er selvfølgelig også en mulighed. Under alle omstændigheder – her er artiklen: ‘Banker har hjulpet oliein­du­strien med at skaffe 8209 mia. kr. på otte år – Danske Bank er en af dem‘.

Man siger da ikke nej til tre milliarder 

Man skulle tro, at de kvindedominerede fag i det offentlige havde vundet, skriver Pernille Skipper i denne kommentar hos Altinget. Men det er lykkedes regeringen at vende det hele på hovedet, så sygeplejerskerne og fagbevægelsen står “tilbage med et udgangspunkt for trepartsforhandlingerne, der minder mere om afpresning end et egentligt tilbud”.

Spisesedlen

Tyskland vil indføre midlertidig grænsekontrol mod Polen og Tjekkiet. (Politico)

Flertal i Det Etiske Råd anbefaler at hæve abortgrænsen til 18. uge. (Jyllands-Posten)

Vikingedronningen Thyra havde mere magt end hidtil troet. (DR)

Amerikansk ambassadør kalder angreb i Kosovo “koordineret og sofistikeret”. (Politico)

Donald Trump lider nyt nederlag i svindelsag. (New York Times)

Hver fjerde krone i folkeskolen går til specialundervisning, der dækker 6,5 pct. af eleverne. (Politiken)

Elon Musks medie X er den største kilde til disinformation, siger ny EU-rapport. (Quartz)

Nærsynet

X begraver sandheden

X begraver sandheden

Det er ingen hemmelighed, at mediet tidligere kendt som Twitter er blevet et mærkeligt sted under Elon Musks ejerskab. Snarere end at gå op i moderation, går Musk mere op i at gøre X til et sejt og hardcore sted for højreradikale konspirationsteoretikere. Og det kan ses på indholdet.

Ifølge vicepræsident for Europa-Kommisionen Věra Jourová er X nu blevet det sociale medie med den største mængde af des- og misinformation. Det er alligevel en bedrift, Facebooks elendige track record in mente. Samtidig er det temmelig bekymrende, hvis man eksempelvis tænker på de kommende valg i Slovakiet og Polen. Af samme grund opfordrer Jourová kraftigt Elon Musk til at leve op til EU’s regler om bekæmpelse af desinformation.

+ Umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at Musk vil makke ret: Snarere har X fjernet en funktion, hvor brugere kunne anmelde misvisende posts.

++ X er også dårligst til at håndtere des- og misinformation om klimaet, siger rapport fra Climate Action Against Disinformation.

+++ Samtidig advarer over 100 jødiske ledere om, at Musk og X fremmer “et nyt stadie for antisemitisk diskurs”.

++++ Men ifølge Musk er X stadig så fantastisk, at alle snart skal betale for det (tag dog lige milliardærens kommentarer med et gran salt).

Et sidste ord

Man ved aldrig, hvem der ser med.

Føljeton er tilbage i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12