28. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mistanke om aftalt spil i overenskomstforhandlingerne

Storkonflikten, der vil blive varslet senere i dag, og som kan ende med at lægge hele Danmark ned, er mere end almindelig sprængfarlig. Et drama, der er vredet i ondt blod og mistillid. Storkonflikten er nemlig ikke ‘blot’ et anliggende for arbejdsmarkedets parter, men på forhånd en politisk strid, der i høj grad også vil […]

Kære læser

Der er kun en formand Xi

Han er allerede verdens mægtigste mand, Kinas præsident Xi Jinping. Men kun lige nu. Han har ambitioner om mere. Meget mere. En ændring af reglerne i Kina, der vil give ham lov til at sidde tidsubegrænset, kan snart gøre Xi Jinping til hele klodens nye solkonge.

Det bedste vi har set

Få varmen med Janelle Monáe

Få varmen med Janelle Monáe

Når det nu er så allerhelvedes koldt udenfor, og Øresundsbroen er blevet lukket, ville det være meningsløst ikke at linke til Janelle Monáes nye, svedige video ‘Make me feel’. Prince ville have været stolt af sin tidligere protegé. Det er simpelthen ugens skæring, som radiojockeyerne sagde i 80’erne.

Alarmerende temperaturstigninger i det nordligste nord

Alarmerende temperaturstigninger i det nordligste nord

”Selv om de fleste medier i de seneste dage har beskæftiget sig lidt humørfyldt med Europas usædvanligt kolde vejr, så er bekymringen, at det her ikke så meget er en betryggende tilbagevenden til normalt vintervejr, som det er en forskydning af, hvad der burde finde sted længere mod nord. Ved verdens nordligst beliggende vejrstation – Cape Morris Jesup i det nordligste Grønland – er der på det seneste blevet målt temperaturer, som er varmere end i London og Zürich tusinder af mil mod syd.” Som en skriver på Facebook: Hvis du ikke er deprimeret, så gå til lægen.

Engelsk fodbolds muslimske helte

Engelsk fodbolds muslimske helte

Noget af det mest ucharmerende ved fodbold som tilskuersport er hooligan-‘kulturen’. Hvis vi taler om britisk fodbold, var det tidligere mest sorte spillere, der skulle bide idiotiske racistiske tilråb i sig, men nu er fokus rykket fra farve til religion, og det kigger de på i den her glimrende tekst i The Guardian. Flere af Premier Leagues store fodboldstjerner er muslimer – Paul Pogba, Riyad Mahrez, N’Golo Kanté, Mesut Özil, Yaya Touré, Mamadou Sakho og Islam Slimani… listen fortsætter. Læs, hvis du synes fodbold er spændende.

Stolt af at være krænker

Stolt af at være krænker

Dylan-, Fellini-, Hitchcock-, Willie Nelson- og Rainer Werner Fassbinder-kenderen Christian Braad Thomsen er en mand, vi på mange måder sætter stor pris på. Her er den 77-årige Braad dog gæst i Radio24syv-programmet ‘Stille før optagelse’ med værten Iben Maria Zeuthen, og man må sige, at han går planken ud i #MeToo-debatten. Blandt andet siger han, at det er vores pligt at krænke hinanden. 55 minutter og 6 sekunder. Crazy stuff. God fornøjelse!

Per laver for-skesbehandling

Per laver for-skesbehandling

Vi har været lidt efter TV 2’s nyhedsflade på det sidste, men ret skal være ret – selvfølgelig laver de ikke kun journalistiske skæverter. Her er et indslag, hvor en 59-årig ”singlekvinde” fortæller, hvorfor hun én gang om måneden har en tid hos krammeterapeuten Per Brændgaard. I indslaget spørger han hende, om hun vil ligge i ”for-ske eller bag-ske”. Hun vælger for-ske. På sin hjemmeside oplyser terapeuten også om bivirkninger ved terapien. En af dem kan være ”erektion eller lyst til sex i ikke-seksuel situation og relation”. Det skal man lige huske. På Føljeton klarer vi ærterne med et varmt håndtryk.

+ Og nu vi er ved TV 2: Her er det lokalstationen Lorry, der har bikset et smukt indslag sammen om Peter Haugelund, som er direktør i den frivillige forening Det Runde Bord. Fordi det er så hundekoldt, har han stablet et nødherberg på benene på 24 timer. ”Det skal gøres. Det er vores ansvar som mennesker, at vi tager ansvar for dem, der er omkring os,” siger han og fortsætter: ”Så kan man diskutere politikken bagefter. Jeg er personligt ligeglad med, om man er fra Nordsverige eller Kolding eller Ghana. Man skal ind i varmen, og man skal ikke ligge og dø på gaden. Det kan vi ikke være tjent med i Danmark.”

Spisesedlen

Nordkorea sender udstyr til Syrien, som skal bruges til kemiske våben. Det fremgår af en endnu ikke udgivet FN-rapport, som peger på en forbindelse mellem Nordkorea og det syriske regime. Ifølge rapporten har Nordkorea forsynet Syrien med syrefaste fliser, ventiler, rør og termometre, som kan bruges til fremstilling af kemiske våben. I den seneste tid har især den østlige del af den krigshærgede Damaskus-forstad Ghouta været udsat for påståede klorgas-angreb.

Regeringens planer om udflytning af vismænd får international kritik. Beslutningen om, at De Økonomiske Råd skal flyttes til Horsens, har fået udenlandske kritikere op af stolene. Den internationale sammenslutning Network of EU Independent Fiscal Institutions, der består af medlemmer fra 24 EU-lande, har i en fælles udtalelse på det kraftigste anmodet den danske regering om at omgøre udflytningsplanen, da de er ”dybt bekymrede” over beslutningen.

Afghanistans præsident vil anerkende Taliban som politisk gruppe. Det skal ske som et led i en politisk proces, der skal hjælpe Afghanistan ud af den krig, som har hersket i landet de seneste 16 år. Anerkendelsen er afhængig af, at Taliban ligeledes anerkender regeringen, siger Afghanistans præsident, Ashraf Ghani. Som en del af fredsforhandlingerne foreslår præsidenten også, at konfliktens fanger løslades.

I dag åbner landets første bordel med sexdukker. Bordellet Doll House ligger i Viby uden for Aarhus, og stedet har her til formiddag slået dørene op for første gang. Ifølge ejeren, der gerne vil kaldes Odin, er sexdukkebordellet samfundsnyttigt, fordi det kan afhjælpe problemet med prostituerede, der tvinges ind i branchen. Der bor indtil videre fem sexdukker i Doll House.

Hollandsk supermarked bliver verdens første til at lave plastfri afdeling. Her til formiddag har supermarkedskæden Ekoplaza som et led i kampen mod plastforurening åbnet sin første plastfrie afdeling i et supermarked i Amsterdam, hvor man kan købe mere end 700 plastfrie varer. Ambitionen er, at der ved årets udgang skal være en plastfri afdeling i samtlige af kædens 74 supermarkeder.

Et sidste ord

Den småkunstige intelligens er begyndt at rykke ind i de små hjem verden over. Her er det en 85-årig italiensk-født mormor, som prøver Google Home for første gang. Vejrprognosen imponerer hende, kan man se. Goo-goo.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12