28. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Omvendtslev

Alting går meget hurtigt i de her dage. For lidt over en uge siden var situationen nogenlunde ‘normal’, og nu… ja, du ved jo selv, hvad der er sket. Vladimir Putins “militære operation“ (hans ord) i Ukraine har skabt dønninger, der får det til at skvulpe de mest overraskende steder. På få dage er alt […]

Kære læser

Tyskland går til stålet

Tabuerne falder nu på stribe. Ruslands invasion af Ukraine synes om noget at have forenet Europa og øget villigheden til fælles oprustning. Weekenden har i hvert fald budt på en perlerække af politiske holdningsskift, som havde været noget nær utænkelige for blot få uger siden. Søndag kunne EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen fortælle, at EU […]

Det bedste vi har set

I varmen på et værtshus 

Et værtshus er gået i stå i et slags limbo mellem åbent og lukket, sådan som det kun kan på en kold tirsdag formiddag. Indenfor sidder en sympatisk kromutter og en stakkel, der bare gerne vil have lov til at synge en enkelt sang på karaokeanlægget. Rasmus Hammerich og Camilla Bendix har hovedrollerne i Martin Strange-Hansens Oscar-nominerede kortfilm On My Mind, der må siges at være et fint lille pletskud til at varme alle vinterfrosne hjerter.

Tænk hvis du vandt…

Har du nogensinde har drømt om at score kassen på kasino? De har de i hvert fald i podcasten This American Life. Journalisterne Ira Glass og Robyn Semien vil gerne lære at tælle kort, så de kan slå huset i blackjack. Imens fortæller kollegaen Jack Hitt om den kristne blackjack-gruppe “Holy Rollers“, og deres etiske anstrengelser for at retfærdiggøre gambling. Der er simpelthen fuld plade på god radiofortælling – jackpot!

Da Agamben blev antivaxxer

Da Agamben blev antivaxxer

Den italienske filosof Giorgio Agamben, der med sine værker har opnået international akademisk berømmelse, har i en række blogposts siden februar 2020 kritiseret den politiske håndtering af pandemien med udgangspunkt i sit mest anerkendte værk Homo sacer: den suveræne magt og det nøgne liv. Siden er han blevet hyldet af højreekstremister og konspirationsteoretikere. Agambens argumenter benyttes af italienske politikere på den yderste højrefløj, og antivaxxers laver memes om at indsætte ham som Italiens præsident. Forskeren Adam Kotsko, der også er Agambens engelske oversætter, indvier os i sit dilemma.

Spisesedlen

Ukraine og Rusland mødes til forhandlinger. Det sker kl. 10 mandag morgen i den belarusiske Gomel-region, der ligger tæt på den ukrainske grænse. Det ukrainske præsidentkontor har meddelt, at Ukraine kræver øjeblikkelig våbenhvile og tilbagetrækning af russiske soldater. Ifølge Ruslands chefforhandler Vladimir Medinskij går Rusland ind til forhandlingerne med et ønske om en aftale, der er i begge landes bedste interesse.

Flere lande lukker deres luftrum for russiske fly. Det gælder alle EU-lande samt Storbritannien og Canada. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) meddelte på et doorstep søndag, at lukningen ville træde i kraft fra midnat mellem søndag og mandag, og også ville gælde Grønland og Færøerne. Isolationen af Rusland sker som følge af landets invasion af Ukraine.

Danmark sender op til 2.700 panserværnsvåben til Ukraine. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag aften: “Vi skal hjælpe Ukraine og den ukrainske befolkning alt, hvad vi kan. Og det haster.“ Et bredt flertal i Folketinget står bag beslutningen om at donere våbnene, der skal hjælpe Ukraine med at forsvare sig mod let pansrede køretøjer.

Marie Krarup forlader Dansk Folkeparti. Det fortæller hun i et interview med Berlingske. Ifølge Krarup skyldes udmeldelsen bl.a. den nye partiformand Morten Messerschmidt, og at hun ikke kan udtale sig “frit“ om Rusland. Marie Krarup er det sjette folketingsmedlem på en uge, der melder sig ud af DF. Dermed er antallet af DF’s folketingsmedlemmer faldet til 10.

Grænseovergang mellem Pakistan og Afghanistan genåbner. Det sker få dage efter, at mindst tre personer har mistet livet som følge af kampe mellem sikkerhedsstyrker. Grænsespændingerne mellem de to lande er vokset siden Talibans overtagelse af regeringsmagten i august 2021. Grænseovergangen benyttes dagligt af tusindvis af mennesker, herunder handlende og afghanere, der opsøger medicinsk hjælp i Pakistan.

Et sidste ord

Så kan man da tale om en kædereaktion.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12