28. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lune løjper og lunkne konklusioner

Klimaets forandringer beskyldes fra tid til anden for at være abstrakte. Billeder af ensomme isbjørne, udtørrede floder og træer i flammer har dog efterhånden gjort katastrofen konkret. Nu kan vi tilføje endnu et billede til samlingen: Skilifter på golde, brune bakker. Midt om vinteren. Siden januar har de snefrie vejrudsigter i Alperne vakt opsigt. Ikke […]

Kære læser

Bing! Hvem chatter jeg med?

Den er i live! Eller er den? Det vakte ikke så lidt opsigt, da diverse techjournalister for få uger siden fik adgang til den “nye” udgave af Bing, Microsofts ofte glemte – og til tider latterliggjorte – søgemaskine. I et forsøg på at omstyrte Googles mangeårige dominans har Microsoft investeret et milliardbeløb i OpenAI, virksomheden […]

Det bedste vi har set

Det israelske overherredømme

Det israelske overherredømme

Washington Posts udenrigspolitiske kommentator Ishaan Tharoor tegner et billede af voldsspiralen mellem Israel og de besatte palæstinensiske områder, efter at en organiseret gruppe selvtægtsmænd fra de ulovlige israelske bosættelser søndag satte ild til dusinvis af huse og biler i den lille by Huwara i Vestbredden. Mindst en civil palæstinenser blev dræbt – Sameh al-Aqtash, 37, som netop var kommet hjem efter at have arbejdet som frivillig hjælpearbejder efter jordskælvet i Tyrkiet – mens cirka 100 meldes såret.

Findsens veje

Findsens veje 

“Lars Findsen tegner med sin bog et selvportræt af en superkompetent embedsmand, der er blevet offer for en personlig hævnaktion. Men der findes også en anden mulighed. At Lars Findsen simpelthen bare ikke var dygtig nok til sit arbejde. Og at han gik i panik, da han blev sendt hjem fra arbejde og brugte et af de få kort, han havde tilbage, til at redde sit eget skind. Statshemmeligheder.” Interessant take på sagen om den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste i Zetland.

Sådan bliver du pave

Sådan bliver du pave

Lifehacker gennemgår, hvad der skal til. Og nej, det handler ikke om at være den, der tror mest på gud. “Den moderne pavefølge har været relativt stabil, men sådan har det ikke altid været. I 1268 varede pavevalget næsten 3 år, og det sluttede først, da en vred hob låste kardinalerne inde, lod dem leve af vand og brød og truede med vold og død, hvis de ikke valgte en pave.” Nice to know.

Spisesedlen

Storbritannien og EU underskriver Brexit-aftale for Nordirland. Det skete på mandagens møde i Berkshire mellem EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og premierminister Rishi Sunak. Med den nye aftale, der ifølge Sunak skal “genoprette og sikre suverænitet”, lettes varehandlen på grænsen mellem Nordirland og Irland. Tirsdag er premierministeren taget til Belfast for at præsentere aftalen i det nordirske parlament.

Peter Obi vinder i staten Lagos. Det gør han efter præsidentvalget i Nigeria lørdag. Obi fra landets Labour-parti er tidligere beskrevet som valgets underdog og outsider. Lagos er Nigerias mest befolkede stat og har hidtil været den nuværende præsident Bola Tinubis politiske højborg. Ifølge AFP foregik valgdagen roligt, mens der søndag var uroligheder flere steder i landet. Den samlede stemmeoptælling er ikke færdiggjort.

“Høj risiko” for at regeringen ikke når klimamål. Det fastslår Klimarådet for tredje år i træk i en ny rapport, der blev præsenteret tirsdag. Hverken de kortsigtede 2025- eller EU’s mål spås at blive imødekommet med den nuværende klimapolitik. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er dog ikke enig i rådets vurdering: “Jeg føler mig overbevist om, at vi når i mål. Det er jo ikke det samme som at sige, at det er let,” siger han til TV 2.

Folketinget beder medlemmer om ikke at bruge TikTok. Anbefalingen kommer, efter Center for Cybersikkerhed har vurderet, at appen medfører risiko for spionage. Mandag gav den amerikanske regering sine ansatte 30 dage til at slette TikTok, mens EU-Kommissionen også har forbudt sine medarbejdere at bruge mediet.

Elly Schein bliver leder for Partito Democratico i Italien. Hun bliver dermed den første kvindelige leder for venstrefløjspartiet. Det gør hun på overraskende vis, efter Stefano Bonaccini har ført meningsmålingerne af, hvem der skulle overtage posten. Det skriver The Guardian. Schein siger, at hendes lederskab “vil blive et problem” for premierminister Giorgia Meloni.

Et sidste ord

Her på redaktionen er der gået præcis 13 dage, siden vi sidst skrev om Elon Musk. For meget?

Måske kommer der noget i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12