28. januar 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvis dette er Europa

Søndag den 27. januar er en af de datoer, vi aldrig bør glemme. I går, for præcis 74 år siden, blev fangerne i den største nazistiske koncentrations- og dødslejr Auschwitz-Birkenau nemlig befriet af de sovjetiske tropper, Den Røde Hær. Begivenheden blev på behørig vis mindet rundt omkring i verden, og dagen har da også siden […]

Kære læser

Endnu en Trump-allieret anholdt: Kan præsidenten undslippe uvejret igen?

En dårlig TV-serie. Det er efterhånden blevet lidt en kliché at omtale Donald Trumps præsidentskab som en del af en virkelighed, der langt overgår fiktionens verden. Ikke desto mindre har denne weekend igen været et vidnesbyrd om, at uanset hvad man ellers mener om Trump, så har hans præsidentperiode i hvert fald ikke været kedelig. I […]

Det bedste vi har set

Det er Henrik Jørgensen der er død

Det er Henrik Jørgensen, som er død

En af Danmarks største sportsudøvere gennem tiderne er død kun 57 år gammel i weekenden. Maratonstjernen Henrik Jørgensen fik sit store brede gennembrud i 1988, da han som den første og eneste dansker vandt London Marathon i en rekordtid, der stadig står som Danmarks-rekorden. Han døde, mens han gjorde det, han holdt allermest af – af et hjertestop under en af sine daglige løbeture.

Nye Podcasts til de politiske dyr

Nye Podcasts til de politiske dyr

Der er blevet præsenteret et par nye og aldeles glimrende podcasts om dansk poltik de seneste par dage. På Weekendavisen er deres politiske kommentator Arne Hardis gået solo med serien Valgets tale, der analyserer og diskuterer fem folketingsvalg siden befrielsen, hvor valgets tale har været særligt toneangivende. Mindre kommenterende og mere faktabaseret er Ugebrevet A4’s magasin Pollster lavet af de to politiske talnørder Sune Steffen Hansen og Jesper Claus Larsen, der ”cirka en gang om ugen vil gå bag om dansk politik og forsøge at kvalificere nogle af de bevægelser, der normalt bare bliver betegnet som land og by eller blå og rød, men som i virkeligheden har en række andre akser, som bevægelserne sker på.” Vi slår lyttelapperne ud, som man sagde i 80’erne, og byder velkommen.

Indlandsisen smelter nu fire gange hurtigere

Indlandsisen smelter nu fire gange hurtigere

Åh nej – vi skal til det igen. Dårligt nyt fra klimafronten, hvor nye beregninger viser, at jordens iskappe smelter endnu, endnu hurtigere end antaget. Det er særlige forhold på Østgrønland, der går amok, og noget med saltvand, smeltevand, vandtemperatur og løsrevne isbjerge, der får det hele til af eskalere. National Geographic forklarer det meget bedre og meget mere skræmmende, end vi kan.

Spisesedlen

150.000 personer bestilte fire millioner cyberangreb. EU’s politienhed, Europol, har slået til mod verdens største hjemmeside, hvor man kunne bestille DDoS-angreb, og lukket siden ned. Seks danskere er også sigtet for at bestille cyberangreb på nettet. Desuden har man fundet frem til en række mindreårige, hvor politiet efterfølgende har haft præventive samtaler. Den yngste var blot 13 år.

Danmark er verdensmester i håndbold. Søndag aften bankede det danske herrelandshold Norge ud af banen med 31-22 i VM-finalen i Jyske Bank Boxen i Herning. ‘Norges gullhåp knust av Danmarks festhåndball’, lyder overskriften i den norske avis Aftenposten. Samtidig blev Mikkel Hansen kåret som turneringens bedste spiller. Det er første gang, de danske mænd vinder VM.

 

Mor erkender at have udsat søn for unødig blodtapning. Den 36-årige mor, der er tiltalt for at have udsat sin søn for systematisk blodtapning, erkender blodaftapning over en periode på to-tre år og erkender samtidig, at tapningen er sket uden lægefaglig begrundelse og under påvirkning af lidelsen Münchhausen by proxy.

Tyskland vil lukke alle kulkraftværker inden 2038. Det sker, efter Tysklands regeringskoalition bakker op bag kulkommission, siger økonomiminister Peter Altmaier til tv-stationen ARD. Der er tale om den anden større intervention på Tysklands energimarked inden for et år. Den første var den epokegørende beslutning om at lukke alle atomkraftværker inden udgangen 2022.

Det svenske svar på udlændingestyrelsen, Migrationsværket, er blevet hacket. Lige nu forsøger styrelsen at få overblik over skaderne, men det eneste, der er sluppet ud om angrebet, er, at Migrationsværkets telefon her til morgen blev besvaret af en automatisk stemme, der med en hvæsende tone sagde ”Jävla Migrationsverket”. Telefonen er nu midlertidigt helt lukkede.

Et sidste ord

Vi er da både glade og stolte af de danske håndboldherres triumf i går, og vi er også både glade og stolte over den ”Balkan-stemning”, publikummet i Herning fik op at køre. Men vi er næsten allermest glade for disse tre norske supportere og deres danske sidekick, der stjæler billedet i denne lille stemningsreportage efter kampen. Hvem vil du helst være? Krænkelsesparat fuld nordmand eller bare fuld dansker uden situationsfornemmelse. National stolthed er en dyd.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12