28. juni 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sådan er det jo

Sådan er det jo. Lige så hårdt og skarpt disse fire enkle ord martrede Socialdemokratiet og venstrefløjen tilbage i 2012, lige så triumferende og ekstatisk jublende gentages de nu, ja, næsten som et protestslogan vendt mod den globale storkapital: ”Sådan er det jo”. De allerstørste kan bare komme an. For Margrethe gider ingen sniksnak. Hun […]

Kære læser

Det løber gennem familien

Hvert tredje barn, som vokser op med en mor eller en far, der drikker, udvikler i løbet af deres liv selv et alkoholmisbrug. Hvor meget der er genetik, og hvor meget der er social arv, diskuteres stadig, men at det rammer børnene, kan man ikke argumentere sig ud af. Føljeton har mødt Peter på 25. Hans mor er alkoholiker, og siden jul er han selv kommet fast i AA.

Det bedste vi har set

August Bournonville er netop død. Og den unge Herman Bang skriver lystigt videre på sine føljetoner fra København i slutningen af 1800-tallet. Her er romantikken også ved at dø: ”Den er forbi, og dens store Typer ere blevne Veteraner og gaa bort en efter en”.

Spisesedlen

Mistanke om tortur på fællesbase i Irak. Af frygt for forholdet til de irakiske samarbejdspartnere har det danske forsvar ikke undersøgt deres egen mistanke om, at der foregår regelmæssig tortur på en koalitionsbase i Irak. Forsvaret afviser kritikken, da de ikke mener at have bemyndigelse til ”aktivt at efterforske sager internt hos de irakiske sikkerhedsstyrker”.

NSA-teknologi brugt til globalt hackerangreb. Mærsk gik ned, selv Tjernobyl-atomkraftværket havde problemer. Gårsdagens ransomware-angreb har ramt verden rundt. Nu viser det sig tilmed, at systemet oprindeligt stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, National Security Agency.

Højesteret i Venezuela angrebet med helikopter. Borgeroprøret mod præsident Nicolás Maduro er på vej ind i en ny og endnu mere voldelig fase. Højesteret i Caracas er blevet angrebet fra luften. Regimet kalder det for et ”terrorangreb”.

Live-musik sælger som aldrig før. Cd-salget er stort set forsvundet, men til gengæld er der godt gang i koncerterne og festivalerne i Danmark. Omsætningen på live-musik er steget med 25 procent på bare fire år. Udmærket, Roskilde!

Hygge er officielt blevet et engelsk ord. Begejstringen for tv-serien Borgen og ‘nordisk noir’-genren i bl.a. Storbritannien varer ved: Oxford English Dictionary har netop optaget ‘hygge’ som et officielt ord i det britiske ordforråd. Det udtales i øvrigt ‘higgy’.

Et sidste ord

Roskilde Festival åbner i dag under de tunge regnskyer. Sikkerhedsvagterne kan finde inspiration fra Glastonbury-festivalen forleden, hvor begrebet ‘crowd control’ pludselig blev forvandlet til disco-dans, mens en aldrende og Muppet Show-agtig Barry Gibb fremførte pophittet Stayin’ Alive …

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12