28. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Julen er reddet!

Julen er lige rundt om hjørnet, og den truer. Her mener vi ikke kun i den forstand, at vi nærmer os oktober – en måned, der har ry for præmaturt at fylde Nettos spotvaresektion op med julepynt og nisseskum. Nej, julen truer rent faktisk, i hvert fald i Storbritannien. Som en anden Ebenezer Scrooge i […]

Kære læser

Kina bandlyser bitcoin

Sidste weekend bød på en nedslående nyhed for verdens kryptovaluta-entusiaster: Kinas centralbank annoncerede, at man ikke længere vil acceptere handel med bitcoin og andre digitale valutaer. Begrundelsen lød, at kryptovalutaerne sætter folks penge i fare. Snart var flere af verdens største kryptobørser ude og sige, at kinesiske brugere ikke vil kunne oprette sig hos dem. […]

Det bedste vi har set

Hvor blev bomben af?

Hvor blev bomben af?

Ikke for at skræmme livet af nogen, men vi faldt lige over den her fascinerende Twitter-tråd om ‘forsvundne’ atomvåben. “Hvad enten der er tale om inkompetence eller uforklarlige fænomener, så findes der dusinvis af atomare enheder, som er fuldstændig tabt for menneskeheden,“ skriver personen bag tråden, hvis ærinde er at gøre opmærksom på, at vi mennesker ikke er kloge eller dygtige nok til at lege med atomvåben.

Musealt mareridt

Musealt mareridt

I juni stoppede direktøren for ARoS i Aarhus, nordmanden Erlend Høyersten, efter en advokatundersøgelse og klager fra medarbejderne om sexisme og grænseoverskridende adfærd. I maj kom det frem, at kun 36 pct. af 189 ansatte i Nationalmuseets afdeling for Forskning, Samling og Bevaring havde tillid til direktør Rane Willerslevs ledelse af museet. Og så videre og så videre. Slagnummeret i den seneste udgave af Akademikerbladet er en artikel om det psykiske arbejdsmiljø på landets museer, og det er sgu heftige sager. Måske skal man screene potentielle nye chefer for narcissisme.

Når løfter om ”nul udledning” er grebet ud af den blå luft

Når løfter om ”nul udledning” er grebet ud af den blå luft

Flere og flere rederier og flyselskaber mv. forpligter sig til en nul-udledning af CO2 i 2050. Det lyder fantastisk – hurra for klimaet – men som en pensioneret cand.scient.pol. i øvrigt er inde på i et læserbrev i Information, skal løfterne tages med et gran salt. Der er uendelig mange måder at manipulere med tallene på. The Conversation bragte en fremragende artikel om emnet tidligere på året. Læs den og bliv klædt lige så godt på som de ryggesløse virksomheders moralsk fordærvede spinstere.

Spisesedlen

Pele Broberg frataget ansvar for udenrigsområdet i Grønland. Det sker som følge af Brobergs udtalelse til Berlingske i sidste uge, om at det kun bør være folk med inuit-baggrund, der kan deltage i en fremtidig afstemning om selvstændighed. I stedet vil formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, selv overtage ansvaret for udenrigsområdet.

Ny universitetsrektor bandlyser kvinder fra universitetet i Kabul. Mandag annoncerede den Taliban-udpegede rektor, Mohammad Ashraf Ghairat, at kvindelige studerende og undervisere vil blive bandlyst på ubestemt tid. “Så længe et ægte islamisk miljø ikke er sikret for alle, vil det ikke være tilladt for kvinder at komme på universiteter eller på arbejde. Islam først,“ skriver Ghairat på Twitter. Taliban havde ellers tidligere lovet, at kvinder i Afghanistan ville få lov til at studere.

Facebook indstiller arbejdet på Instagram Kids. Planen var egentlig, at Instagram skulle gøres tilgængelig for børn i alderen 10-12 år, men projektet sættes nu på pause. Det sker efter afsløringer fra Wall Street Journal om, at det sociale medie kan have en negativ indvirkning på særligt unge pigers mentale helbred. Ifølge Adam Mosseri, der står i spidsen for Instagram, mener man dog fortsat, at det er en god idé at tilbyde mediet til børn.

Mærsk sælger kølecontainerforretning. Den danske shippinggigant fortæller tirsdag, at man har valgt at afhænde Maersk Container Industry (MCI) til kinesiske China International Marine Containers (CIMC) for sammenlagt 6,3 mia. kr. MCI har godt 2.300 ansatte og omsatte for 3,8 mia. kr. i 2020. Det blev annonceret tilbage i marts, at Mærsk overvejede at sælge MCI.

R. Kelly kendt skyldig i seksuelle overgreb og menneskehandel. Ved retten i New York blev den 54-årige popstjerne mandag kendt skyldig i samtlige anklagepunkter efter en seks uger lang retssag. Det blev bl.a. vurderet, at R. Kelly har bedrevet ulovlig gangstervirksomhed. Den endelige dom falder 4. maj næste år, hvor popstjernen ventes at blive idømt flere årtiers fængsel.

Et sidste ord

Hidtil ukendte optagelser af den unge Sisyfos viser, at arbejdet voldte ham problemer helt fra den spæde start.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12